• 28 Νοεμβρίου, 2020

Μήνυμα ΠΟΥ στις κυβερνήσεις: “Προσοχή μην καταρρεύσουν τα συστήματα Υγείας”

 Μήνυμα ΠΟΥ στις κυβερνήσεις: “Προσοχή μην καταρρεύσουν τα συστήματα Υγείας”

Την εκτίμηση ότι η επιδημία του κοροναϊού βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο διατύπωσαν σήμερα εκπρόσωποι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Χρυσαυγίτης έπαθε κρίση πανικού και χτυπιόταν μέσα στην κλούβα!

Παράλληλα, κάλεσαν τις κυβερνήσεις των χωρών να λάβουν μέτρα για να μην καταρρεύσουν τα συστήματα Υγείας…

“Ο κόσμος βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή στην πανδημία Covid-19 και ορισμένες χώρες βαδίζουν σε επικίνδυνο μονοπάτι, αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των υγειονομικών υπηρεσιών τους υπό το βάρος της επιδημίας”, προειδοποίησε ο ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι: «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή στην πανδημία Covid-19, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ σκληροί και ορισμένες χώρες βρίσκονται σε επικίνδυνο μονοπάτι.

Προτρέπουμε τους ηγέτες να αναλάβουν αμέσως δράση, να αποτρέψουν περισσότερους μη αναγκαίους θανάτους, (να προλάβουν ώστε) οι απαραίτητες υγειονομικές υπηρεσίες να μην καταρρεύσουν και τα σχολεία να μην κλείσουν ξανά. Όπως είχα πει τον Φεβρουάριο και επαναλαμβάνω σήμερα: Δεν πρόκειται για άσκηση».

Ο Τέντρος επισήμανε πως πάρα πολλές χώρες καταγράφουν εκθετική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων και «αυτό οδηγεί τώρα τα νοσοκομεία και τις εντατικές να λειτουργούν κοντά στα όρια της πληρότητάς τους ή πέραν αυτών, και βρισκόμαστε ακόμη στον Οκτώβριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού σύντομα. Βελτίωση των τεστ, ιχνηλάτηση των επαφών όσων έχουν μολυνθεί και απομόνωση όσων κινδυνεύουν να διασπείρουν τον ιό θα επιτρέψουν στις χώρες να αποφύγουν τα λοκντάουν.