• 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά – Ο φόβος για τον Δεκαπενταύγουστο

 Μετάλλαξη Δέλτα: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά – Ο φόβος για τον Δεκαπενταύγουστο

Η αναχώρηση των αδειούχων του Δεκαπενταύγουστο έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

O δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%, ακόμη και το 5%, γεγονός που κάνει το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown να φαντάζει πιθανό.

O επερχόμενος συνωστισμός του Αυγούστου θα κάνει ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση στα νησιά και δεν είναι καθόλου δύσκολο να μετατραπούν εκ νέου σε υγειονομικές «βόμβες» και εστίες κορoναϊού.
Συναγερμός έχει σημάνει για την Ίο, την Πάρο και την Κρήτη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ότι η κατάσταση στην Ίο είναι οριακή και ο κίνδυνος lockdown στο νησί είναι ορατός.

Ήδη εφαρμόζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την αστυνομία και την Πολιτική Προστασία σε Ίο και Πάρο για να συνδράμουν στην εφαρμογή των μέτρων και να αποφευχθεί το «κλείσιμο» του νησιού. Κρίσιμη είναι η επιδημιολογική κατάσταση και σε Μύκονο και Κρήτη.

Στην Ιό φτάνουν σήμερα από την Αθήνα, 30 αστυνομικοί, ομάδα ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας. Στην Πάρο μεταβαίνει κλιμάκιο 15 αστυνομικών.

Φιλιππίδης: Πως πέρασε η νύχτα στην ΓΑΔΑ – Ο φόβος για το κελί και η μεταγωγή στην Τρίπολη

Σε ποια νησιά αυξήθηκε το ιικό φορτίο

Την εβδομάδα από 19 έως 25 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας υπερέβη το 4% σε τρία νησιά. 

Πρόκειται για την Πάρο όπου η θετικότητα άγγιξε το 5,51%, την Μύκονο που ανήλθε στο 4,27 και την Τήνο που άγγιξε το 4,2%. Αντίθετα, σε περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 1,5%.

Τη στιγμή που τα νησιά επιβαρύνονται επιδημιολογικά, στα αστικά κέντρα το ιικό φορτίο μειώνεται καθώς χιλιάδες κόσμου μετακινούνται στις τουριστικές περιοχές.

Ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ δήλωσε ότι με αυτά τα δεδομένα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κινηθεί γύρω στα 3.500 ημερησίως ενώ τον Αύγουστο μπορεί να φτάσει έως και 4.500 υπό την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμός διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα. 

Μύκονος: 15 κορωνοπάρτι σε 10 ημέρες

Στη Μύκονο μέσα σε 10 ημέρες διοργανώθηκαν 15 κορωνοπάρτι, ωστόσο χθες ήταν μοναδική ημέρα που, όπως φαίνεται, δεν έγινε κάποιο. Οι αστυνομικές αρχές δεν εντόπισαν ούτε κλειστά φορτηγάκια με τουρίστες, ούτε άκουσαν μουσική, ενώ δεν τους κάλεσαν για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Αστυνομικοί σαρώνουν τα social media προκειμένου να συλλέξουν υλικό από κορωνοπάρτι μέσα από αναρτήσεις και βίντεο. Αρχικά ερευνούν πού και πότε έγιναν και στη συνέχεια εντοπίζουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και διοργανωτές των πάρτι, στους οποίους βεβαιώνουν τα πρόστιμα των 50.000 ευρώ.

Τα «πράσινα» νησιά στον δείκτη θετικότητας

Η επιδημιολογική εικόνα δεν βρίσκεται στο «κόκκινο» σε όλα τα νησιά, καθώς υπάρχουν και εκείνα όπου ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 1%:

Θάσος: 0,09%
Κέα-Κύθνος: 0,17%
Σάμος: 0,44%
Ιθάκη: 0,46%
Ικαρία: 0,73%
Κεφαλονιά: 0,74%
Σποράδες: 0,88%
Σύρος: 0,92%