• 25 Ιανουαρίου, 2021

ΜεΡΑ 25: Ο πρωθυπουργός είπε στον Βαρουφάκη πως η κατάσταση με το Oruc Reis βαίνει προς εκτόνωση

 ΜεΡΑ 25: Ο πρωθυπουργός είπε στον Βαρουφάκη πως η κατάσταση με το Oruc Reis βαίνει προς εκτόνωση

ÓõíÜíôçóç ôïõ Ðñùèõðïõñãïý ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç ìå ôïí ÃñáììáôÝá ôïõ ÌÝÑÁ25 ÃéÜíç ÂáñïõöÜêç ðñïêåéìÝíïõ íá ôïí åíçìåñþóåé ãéá ôá áðïôåëÝóìáôá ôçò óõíüäïõ ôïõ Åõñùðáúêïý Óõìâïõëßïõ êáé ãéá ôéò åîåëßîåéò óôá åèíéêÜ ìáò èÝìáôá, ôçí ÐáñáóêåõÞ 24 Éïõëßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜεΡΑ 25 για το τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Βαρουφάκη: ” Ο Πρωθυπουργός είπε οτι το Oruc Reis κινείται εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήσαμε με Αίγυπτο…”! Λίγο μετά ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καλούσε τους Τούρκους να αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

“Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το Oruc Reis βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα”. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25,μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ.Μητσοτάκης με τον κ.Βαρουφάκη.

Αν πράγματι η διατύπωση είναι αυτή που αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, προκαλούνται κάποια ερωτήματα. Να υπενθυμίσουμε ότι λίγη ώρα μετά ο ΥΠΕΞ καλούσε την Τουρκία να αποσύρει το σκάφος της από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όλη η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25:

Στις 14.30, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό ο οποίος τον ενημέρωσε ότι το Oruc Reis δεν έχει (και δεν φαίνεται να σκοπεύει να) προβεί σε έρευνες. Απαντώντας σε ερώτημα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, ο Πρωθυπουργός είπε ότι το Oruc Reis βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα. Από αυτή την άποψη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταση των ημερών βαίνει προς εκτόνωση και δείχνει το δρόμο προς διαπραγματεύσεις. Επί πλέον, αναφέρθηκε στο αίτημα της κυβέρνησής του για άμεση σύγκληση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ αλλά και στη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συζήτηση τον Σεπτέμβρη «και του ζητήματος της Τουρκίας».

Με την σειρά του, ο κ. Βαρουφάκης εξέθεσε στον Πρωθυπουργό την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 ότι στόχος του Ερντογάν, που νιώθει ενισχυμένος τόσο από την συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας (που μειώνει την επήρεια ακόμα και μεγάλων νησιών) όσο και από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου (καθώς αυτή αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο επίλυσης διμερών διαφορών κι όχι στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας), είναι να σύρει την Αθήνα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές Ουάσιγκτον-Βερολίνο και ατζέντα Μέρκελ-Ερντογάν. Για το ΜέΡΑ25 μια τέτοια διμερής διαπραγμάτευση θα αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον τουρκικό λαό. Αντί για διμερή διάλογο, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 επανέλαβε στον Πρωθυπουργό την έκκληση η Αθήνα να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Η Πολυμερής Διαπραγμάτευση που προτείνει το ΜέΡΑ25, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, είναι το μόνο αντίδοτο στην Διμερή Διαπραγμάτευση από την οποία οι λαοί της περιοχής δεν θα ωφεληθούν.

Πηγή: militaire.gr