Μεγάλη έρευνα του libre για τον τουρισμό: Τι δείχνουν τα στοιχεία για Κρήτη, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Κέρκυρα – Ρεπορτάζ, συνεντεύξεις

 Μεγάλη έρευνα του libre για τον τουρισμό: Τι δείχνουν τα στοιχεία για Κρήτη, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Κέρκυρα – Ρεπορτάζ, συνεντεύξεις

Ο τουρισμός άνοιξε εδώ και λίγες ημέρες και η Ελλάδα κάνει τα πρώτα δειλά και προσεκτικά βήματα προς το πολυαναμενόμενο καλοκαίρι του 2021, με την ελπίδα όλα να πάνε καλύτερα, σε σχέση με πέρυσι. Μιλήσαμε με ανθρώπους από όλο το φάσμα του τουρισμού, από τα ξενοδοχεία, τα πρακτορεία ταξιδίων, τους δημοφιλείς προορισμούς, και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, που περιμένουν με αγωνία αυτό το καλοκαίρι, για να μπεί ξανά εισόδημα στα σπίτια τους. Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι και άλλοι λιγότερο.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι κάτι αρχίζει να κινείται, όλα όμως θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά και από μια σειρά άλλους παράγοντες.

Του Γιάννη Μανακά

Γρ. Τάσιος – Πρόεδρος  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων «Έχει ανοίξει το 20% των 10.000 ξενοδοχείων της χώρας

Το 2020, στην πρώτη σεζόν covid, ήταν τα ξενοδοχεία κλειστά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τώρα έχει ανοίξει το 20% των 10.000 ξενοδοχείων, με διάθεση από τους συναδέλφους  να ανοίξουν όλοι έως τέλος Ιουνίου, σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρυσι. 

Δεύτερο στοιχείο είναι ότι έχουμε καλύτερο προγραμματισμό πτήσεων από τον Ιούνιο και μετά στις περιοχές που έχουν αεροδρόμιο.

Τρίτο στοιχείο είναι ότι έχουμε τα χερσαία σύνορα ανοιχτά, θυμάστε πέρυσι είχανε κλείσει, και γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να υπάρξουν τα tablet scanner, ούτως ώστε τα ψηφιακά πιστοποιητικά να μπορούν να ελέγχονται και στα χερσαία μας σύνορα.       

Από κει και πέρα όπως δεν παύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι στο «κόκκινο» και αυτό δεν επιτρέπει να έχουμε τέτοια ροή κρατήσεων, που να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για πληρότητες, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. ΄

«Κρατάμε μικρό καλάθι για το 50% του 2019»

-Τι λέτε για τον στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, να φτάσουμε το 50%  των αφίξεων του 2019;

Το τελευταίο διάστημα δεν κάνουμε εκτιμήσεις, αρχές Ιουνίου, που θα ξεκαθαρίσει μάλλον το τοπίο σε σχέση και με την αγορά της Μ. Βρετανίας, που είναι η Νο 2 εθνικότητα για την Ελλάδα, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για τη σεζόν. Σίγουρα αρκετοί συνάδελφοι έχουν την αγωνία  τους, και εγώ προσωπικά, γιατί το ΄19 ήταν εξαιρετική χρονιά. Γι αυτό λοιπόν κρατάμε μικρό καλάθι και λέμε να υπάρξει ό,τι καλύτερο σε σχέση με το 2020.  Εάν προκύψει το 50% θα είναι ένα εξαιρετικό νούμερο, άλλωστε η σεζόν δείχνει από μόνη της ότι πάμε κάπου προς τα εκεί, τέλος Ιουνίου με Ιούλιο.

Τα ξενοδοχεία απέδειξαν πέρυσι ότι τήρησαν απόλυτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, νομίζω ότι πια έχουν μπει όλοι σ΄ αυτή τη διαδικασία και οι υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και είναι πολύ σημαντικό να συμβεί γιατί η ασφάλεια και η υγεία είναι το πρώτιστο και για τη φετινή σεζόν. Να υπενθυμίσω ότι είμαστε οι μοναδικές επιχειρήσεις τα ελληνικά ξενοδοχεία, που έχουμε πάνω από 50 δωμάτια, με σύμβαση μήνα μήνα, με γιατρούς  για διαχείριση κρουσμάτων covid, αυτό δεν το έχει καμία επιχείρηση στην ελληνική επικράτεια κι αυτό νομίζω δείχνει πόσο είμαστε προσηλωμένοι στην τήρηση των πρωτοκόλλων και πόσο αυτό είναι το εργαλείο για την καλύτερη βαθμολογία και στην πορεία της σεζόν.     

Λ. Τσιλίδης – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γραφείων Ταξιδίων Ελλάδος (FEDHATTA): «Τουρισμός με πρωτόκολλα που αλλάζουν κάθε εβδομάδα δεν γίνεται»                                  

Η Ελλάδα πρώτη ανακοίνωσε την επανέναρξη της λειτουργίας του τουρισμού μετά από αυτή την πανδημία, η οποία ταλανίζει την παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά. Αυτό βέβαια είναι ένα σχήμα, ότι ανοίξαμε και από δω και πέρα αρχίζουν οι διαδικασίες. Στα Γραφεία ταξιδίων οι διοργανωτές εκδρομών σε όλο τον κόσμο, θα αρχίσουν σιγά σιγά να παράγουν έργο, διότι τόσο καιρό δεν παρήχθη έργο, δεν υπήρξαν πωλήσεις, δεν ήταν τίποτε σαφές στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό κοινό. Οι λεπτομέρειες λοιπόν βγήκανε τώρα, τώρα συμπληρώνονται τα πρωτόκολλα που ζητήσαμε από τις αρχές του χρόνου και τα οποία εξελίσσονται ομαλά σιγά-σιγά.        

Αλλά τουρισμός με πρωτόκολλα και μία ανακοίνωση κάθε εβδομάδα δεν γίνεται. Πρέπει να είναι σαφείς και ξεκάθαροι οι κανόνες για να γνωρίζουν οι πάντες τον προορισμό που πηγαίνουνε, τι θα αντιμετωπίσουνε ή τι πρέπει να κάνουν για να επισκεφθούν τη χώρα μας.    

-Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, υπάρχει ενδιαφέρον, κίνηση;

Είναι πάρα πολύ αργή η ροή και γι αυτό είχαμε ζητήσει τέλος Μαϊου, να μπορούμε να έχουμε την αίσθηση του αριθμού, που θα έδινε ένα μέγεθος. Αυτό δεν είχε επιτευχθεί τώρα μέχρι τον Μάιο, έχουμε ελπίδες το τελευταία δεκαήμερο του Ιουνίου να ακούσουμε τι γίνεται από τις περιοχές, γιατί οι πιο πολλές ήτανε κλειστές, η πλειοψηφία των χωρών είχε την ένσταση του «πορτοκαλί» προορισμού κι όχι του «πράσινου».

  • Και από αναμονή σε αναμονή και με τη βελτίωση των επιδημιολογικών και των εμβολιασμών στη χώρα μας όλων των παραγόντων του τουριστικού χώρου, γιατί πίσω από το επάγγελμα του τουρισμού είναι περίπου 110 επαγγέλματα.           

Πρωτίστως πρέπει να εμβολιαστεί όλη η «αλυσίδα», γραφεία ταξιδίων, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, οδηγοί μίνι van, τα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία, ο επισιτισμός, τα δημόσια μέσα, τα ταξί, διότι οι ταξιδιώτες θα πάνε σε ένα προορισμό, κινούνται, μεταφέρονται παντού και δεν μπορεί να είναι εγκλωβισμένοι σε ένα δωμάτιο ή σ ένα κήπο ενός ξενοδοχείου, πρέπει να έχουν την ελευθερία της μετακίνησης. Αν λοιπόν όλο αυτό το δεδομένο πραγματοποιηθεί, τότε θα ξέρουμε ότι είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες που δεν θα είναι ίδια μ΄ εμάς, άρα θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε την επαναφορά του τουρισμού στη χώρα μας.

«Η χρονιά δεν είναι καλή – Άλλο η επιθυμία για ένα στόχο κι άλλο η πραγματικότητα» 

Η χρονιά δεν είναι καλή, δεν είναι όπως την εκφράζουνε πολλοί και αναμένουνε μεγέθη τα οποία δεν θα πραγματοποιηθούν, καλό θα είναι να προσπαθήσουμε και να αυξήσουμε τις περσινές αφίξεις όσο περισσότερο μπορούμε. Δεν θέλουμε να αντιπολιτευτούμε κανέναν, δεν αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας , εμείς του τουρισμού δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι ούτε δανειοδοτούμενοι  ούτε στα «κόκκινα δάνεια», είμαστε επιχειρήσεις που δουλεύαμε και παρήγαμε έργο, από τη δική μας πρωτοβουλία και δικό μας έργο ήτανε η επιτυχία στα ύψη του τουρισμού, που φτάσαμε να δεχόμαστε τρείς φορές τον πληθυσμό μας, και επιπλέον τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων, γιατί έργο μας είναι το παραγωγικό έργο του τουρισμού.

Είναι εφικτός ο στόχος που έχει εξαγγελθεί να φτάσουμε στο 50% του 2019;

 Άλλο η επιθυμία για ένα στόχο κι άλλο η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα θα αποδειχθεί στο τέλος της χρονιάς, αφού πρωτίστως όσα είπαμε πριν επιτευχθούν και θα δοθεί η δυνατότητα της επιμήκυνσης της περιόδου και της επαναφοράς των αστικών κέντρων. Διότι ο τουρισμός αυτή τη στιγμή προσμετράται στους παραθεριστικούς προορισμούς, Κρήτη, Ρόδο, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Χαλκιδική, Ιόνιο, Σποράδες, είναι τα μέρη που ως επί το πλείστον ο κόσμος πάει να κάνει διακοπές. Το καλοκαίρι είναι για τις διακοπές. Είναι οικογενειακές διακοπές, θα κλείσουν τα σχολεία, θα κλείσουν τα εργοστάσια, θα ταξιδέψει το κοινό.

Αλλά, άλλο το ενδιαφέρον να ρωτάω για έναν προορισμό, που είναι ένα από τα πρώτα παγκόσμια brand name στην τουριστική αγορά η Ελλάδα και άλλο να έχουν εξασφαλιστεί οι κρατήσεις και να έρθουν οι πτήσεις. Αν έχουμε μια πολύ χαμηλή ροή πτήσεων, αν το συγκρίνουμε με τις αφίξεις του ΄19, θα είμαστε σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς, δεν θα έχουμε ακόμη καλά-καλά και τις περσινές αφίξεις αντιστοίχως ανάλογα, που ξεκίνησαν αργότερα..Δεν παύει να είναι μία πολύ κακή χρονιά.      

Θέλω να προσθέσω τελειώνοντας, ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνάει, όταν θέλει να πάρει γενναία μέτρα για τον χώρο του τουρισμού, πρωτίστως να έχει στο μυαλό της, ότι οι τουριστικοί ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι διοργανωτές εκδρομών είναι αυτοί που κινούν τον τουρισμό, που γεμίζουν τα αεροπλάνα, τα τουριστικά λεωφορεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, είναι αυτοί που γεμίζουν και τα ξενοδοχεία.      

Ν. Χαλκιαδάκης – Πρόεδρος  Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης «Έχουν ήδη έρθει 10-15 χιλ. τουρίστες – Μέρες του ΄19 μετά τα μέσα Ιουλίου»

Τα πρώτα τρία τσάρτερ ήρθαν από τις 6 Μαϊου στην Κρήτη, στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», απ΄ το Ισραήλ, μετά από τις 13 έως τις 16 του μήνα ήρθαν 72 τσάρτερ, από τα οποία τα περισσότερα ήταν από Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία , Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία και Βρυξέλλες, τα οποία έφεραν στο νησί περίπου 10.000 κόσμο. Επίσης έφεραν περίπου 1.000 άτομα, τα οποία ήρθαν για κρουαζιέρα. Από το Ηράκλειο ξεκίνησε επίσης στις 14 του μήνα το πρώτο κρουαζιερόπλοιο από δω με 960 άτομα.

Προς το παρόν έχουν ανοίξει περίπου 10-15% των ξενοδοχείων του Ν. Ηρακλείου και έχουν έρθει αυτή τη στιγμή περίπου 10-15 χιλιάδες κόσμος, από τη μέρα που ξεκίνησε ο τουρισμός.  Εδώ και περίπου δέκα μέρες έχουν αρχίσει και κινούνται οι κρατήσεις, πάει καλύτερα, πιστεύω ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία, και επίσης όταν «απελευθερωθούν» και οι χώρες θα ξεκινήσει να έρχεται πολύ περισσότερος κόσμος. Δηλαδή πιστεύω γύρω στις 10-15 Ιουλίου ότι θα δούμε σιγά –σιγά μέρες του 2019. Προβλέπω μετά τις 15 Ιουλίου ότι θα δούμε πολύ καλύτερες μέρες. Στα επίπεδα του ΄19 κυμαίνονται και οι τιμές.

Τα πρωτόκολλα τηρούνται όλα, η διαφορά με πέρυσι είναι ότι φέτος στα εστιατόρια ο πελάτης μπορεί να βάλει το γάντι, αυτό το πολύ λεπτό, και να σερβιριστεί μόνος του (και με τη μάσκα του φυσικά) και αυτό είναι πάρα πολύ καλό και για τους ξενοδόχους και για τους πελάτες.

Θέλω να παρακαλέσω όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όσους έχουν σχέση με τον τουρισμό, να πάνε να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο είναι η επόμενη μέρα μας και θα ξαναέρθουμε στην κανονικότητα γρήγορα, μόνο με αυτό.

Α. Ηλιόπουλος – Πρόεδρος  Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης «Μπορούμε να φτάσουμε και το 60% του 2019 – Προσφορές έως και 30% τον Ιούνιο»

Η Σαντορίνη έχει ανοίξει κανονικά, ένα 60% των καταλυμάτων έχει ανοίξει και υπολογίζομε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, δεν διαφαίνεται ότι κάποιοι θα μείνουν κλειστοί όπως πέρυσι, άρα προβλέπεται να ανοίξουν όλα τα καταλύματα.  Η πληρότητα τον Μάιο είναι  περίπου στο 30-40%, υπολογίζουμε ένα 50-60% πληρότητα τον Ιούνιο και από ΄κει και πέρα ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα είναι τρείς μήνες με πολύ δυνατή πληρότητα και ροή κρατήσεων.    Όμως αυτή τη στιγμή όλα επαφίενται στο πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κατάσταση  στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, διότι αυτές οι κρατήσεις που υπάρχουν πρέπει να υλοποιηθούν. Υπάρχει η πιθανότητα να μην υλοποιηθούν, αν αλλάξουν τα υγειονομικά δεδομένα.       

Εμείς όμως είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε μία καλή ροή και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο, που είναι το 50% του 2019 κι αν μας βοηθήσει η σεζόν και πάμε λίγο πιο πίσω, δηλαδή Οκτώβρη και αρχές Νοεμβρίου, ίσως φτάσουμε και στο 60% του ΄19 σε έσοδα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες προσφορές που γίνονται στη Σαντορίνη, ένα 20-30% εκπτώσεις για να προσελκύσουμε πελατεία, οι εκπτώσεις όμως αυτές σταματάνε από τέλος Ιουνίου και μετά, γιατί θεωρούμε ότι τον Ιούλιο θα υπάρχει ένα μεγάλο τείχος ανοσίας που θα έχει χτιστεί, θα μπορεί η Ελλάδα να βγει προς τα έξω και να γίνει «πράσινη» πλέον ολόκληρη, θα έχει τελειώσει το αυστηρό lockdown στη Γερμανία, θα μας έχουν «μεταθέσει» από «πορτοκαλί» σε «πράσινο» οι Βρετανοί, θα έχουν ξεκινήσει να έρχονται και οι Αμερικανοί, που είναι ένας πολύ hot προορισμός η Σαντορίνη για τους Αμερικανούς και από κει και πέρα θα έχουμε μία κανονική σεζόν, πολύ-πολύ καλύτερη από την περσινή.

 Γρ. Τάσιος – Πρόεδρος  Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει – Από τα Βαλκάνια οι μισές αφίξεις»

Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, αυτή είναι μια αλήθεια, είναι ένας προορισμός, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην απονομή των «γαλάζιων σημαιών», νούμερο 1 με 96 οργανωμένες παραλίες και είναι ένας χερσαίος προορισμός της χώρας, που δίνει το 2 σε 1 (αεροδρόμιο «Μακεδονία» και γειτνίαση με τα όμορα Βαλκάνια και είναι φυσικά  ένας νομός, που αυτή τη στιγμή κατατάσσεται πρώτος σε σχέση με τον οδικό τουρισμό και πέμπτος σε σχέση με τις αεροπορικές τουριστικές αφίξεις.

Κι εδώ περίπου έχει ανοίξει ένα 20% από τα 540 ξενοδοχεία, μέχρι τέλος Ιουνίου θ΄ ανοίξουν όλα. Στη Χαλκιδική κατά το ήμισυ οι αφίξεις είναι από τη βαλκανική αγορά και ευελπιστούμε με την οργάνωση που υπάρχει στα χερσαία σύνορα κι αν υπάρχει γρήγορη ροή να μην έχουμε παράπονα από τους πελάτες. Από κει και πέρα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν και τις αφίξεις από τη λεγόμενη δυτική αγορά, την Ευρώπη, σε σχέση και με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», το οποίο παραδόθηκε και είναι επίσης μια σημαντική υποδομή για τον τουρισμό.              

Ελπίζουμε σε καλύτερα νούμερα και αναμένουμε και εδώ να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα διότι ακόμη είμαστε στο κόκκινο, βέβαια είναι η τάση πτωτική, όσον αφορά τον καθημερινό έλεγχο που γίνεται με τα self test κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. 

  

Χ. Βούλγαρης – Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας «Μας δυσκολεύει το “πορτοκαλί” της Βρετανίας – Χαμηλά ακόμη οι κρατήσεις»   

Τα περισσότερα ξενοδοχεία ακόμα δεν έχουν ανοίξει, το γεγονός ότι η Βρετανία μας έχει βάλει στην «πορτοκαλί» ζώνη, δυσκολεύει σίγουρα τα ταξίδια. Ελπίζουμε στην επόμενη αξιολόγηση να μπορέσουμε να μπούμε στο «πράσινο», ώστε να δούμε κι εμείς μια αλλαγή στη ροή κρατήσεων. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι δύσκολα ακόμα, ο Μάιος είναι σίγουρα χαμένος, ο Ιούνιος εκτιμάμε ότι θα είναι κι αυτός ένας δύσκολος μήνας και ελπίζουμε όλοι ότι με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα μπορέσουν να πάνε λίγο καλύτερα ο Ιούλιος, ο Αύγουστος κι ο Σεπτέμβριος και μετά ο Οκτώβριος, που μπορεί να πάρει μια μικρή επέκταση η σεζόν.

Τα ποσοστά κρατήσεων είναι χαμηλά, δηλαδή στα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κοντά στο 20-30%, ενώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2019 θα ήταν πάνω από 70%, θα είχαμε ανοίξει και τα ξενοδοχεία μας όλοι…Τον Ιούνιο, είναι κάτι που εξαρτάται από μας, να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση και στην Κέρκυρα και συνολικά η Ελλάδα σαν τουριστικός προορισμός και φυσικά να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τα εμβόλια, που είναι και το όπλο μας εναντίον της πανδημίας και το όπλο μας για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τους  προορισμούς μας.    

Είναι θετικό που η κυβέρνηση προχωράει με τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά, και η Κέρκυρα είναι μέσα σ΄ αυτά, ώστε μέχρι τέλος Ιουνίου όσοι είναι να κάνουν τα εμβόλια να τα έχουν κάνει, σ΄ αυτό ευελπιστούμε. Ο κοροναϊός μας έχει βγάλει πολλές φορές εκτός προβλέψεων, οπότε δεν πρέπει να κάνουμε προβλέψεις, πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να ελπίζουμε για το καλύτερο.    

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται στα πολύ λίγα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει αλλά αποδείξαμε την περσινή χρονιά, που ήταν άγνωστα και δεν ξέραμε πώς θα συμπεριφερθούνε, ότι ήταν πάρα πολύ λίγα τα κρούσματα που είχαμε σε ξενοδοχεία και ειδικά σε εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, οπότε αυτό σημαίνει ότι δούλεψαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Γίνανε κάποιες μικρές αλλαγές φέτος για να βοηθήσουν τη λειτουργία των ξενοδοχείων και νομίζω ότι με βάση αυτά μπορούμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Το αποδείξαμε πέρυσι και θα  το κάνουμε και φέτος.  

Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες προσφορές, καταλαβαίνετε ότι το κόστος των διακοπών για τους ξένους θα είναι πιο αυξημένο λόγω και των τεστ που θα πρέπει να κάνουνε, αυτό δυσχεραίνει το ταξίδι τους οικονομικά, οπότε κι εμείς οι ξενοδόχοι θα πρέπει να κάνουμε κάποιες προσφορές. Ζήτηση υπάρχει, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, ο κόσμος θέλει να΄ ρθει, το βλέπουμε σε όλα  τα γκάλοπ στην Ευρώπη , η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά, είναι πολύ σημαντικό αυτό να μετουσιωθεί και σε κρατήσεις. Αυτό θέλουμε, αυτό ελπίζουμε, θα δείξει..Νομίζω ότι η τιμή δεν θα παίξει τόσο σημαντικό ρόλο, όσο η ασφάλεια που νιώθει ο πελάτης για να ΄ρθει.   

 Γ. Χόντζογλου – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό και τουρισμό «Ακάλυπτοι 150.000 εποχικά εργαζόμενο στη εστίαση – Περιμένουμε ακόμα τα ένσημα του 2020»

Η εικόνα που έχουμε είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, αν σκεφτείτε ότι πέρυσι τέτοια εποχή ήμασταν κλειστά, δειλά-δειλά έχουμε και τις πρώτες αφίξεις..Οι εκτιμήσεις που έχουμε από τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα, όπου ειδοποιούνται οι εργαζόμενοι να πάνε για δουλειά, μας αφήνουν μία αισιοδοξία ότι από τις 5.500 επιχειρήσεις που ανοίξανε πέρυσι σε σύνολο 10.000 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, φέτος θα ανοίξουν πολύ περισσότερες. Αυτό σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης, που καταφέραμε και πήραμε μετά από πιέσεις από το υπουργείο εργασίας  προχθές, περί αναστολών συμβάσεων για τον μήνα Μάιο και Ιούνιο αλλά και την ένταξη, για πρώτη φορά των εργαζομένων στον τουρισμό, στο πρόγραμμα «Συνεργασία», εάν αυτό χρειαστεί, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, μας αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι φέτος θα καταφέρουμε να έχουμε ένα υποτυπώδες εισόδημα για να βγάλουμε τη σεζόν.     

Με τα μέτρα αυτά καλύπτεται το σύνολο των εργαζομένων στον τουρισμό. Υπάρχει ένα κενό στην εστίαση. Το υπουργείο αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, δηλαδή οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση, από 1η Ιουνίου θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με τις 100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, όπου θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και θα πριμοδοτείται  ο βασικός μισθός, συν 200 ευρώ. Δεν μας λέει όμως το υπουργείο εργασίας, μέχρι να βρούνε δουλειά την 1η Ιουνίου αν θα πάρουν κάποιο βοήθημα τον μήνα Μάιο, όπως γίνεται στους εργαζόμενους στον τουρισμό, και το κυριότερο, αν δεν βρουν δουλειά το καλοκαίρι πώς θα επιβιώσουν οι συνάδελφοι αυτοί. Είναι σημεία τα οποία τα έχουμε επισημάνει στο υπουργείο εργασίας, θα ξεκινήσουμε πάλι νέο κύκλο επαφών, ούτως ώστε να καλύψουμε και αυτή τη μερίδα των εργαζομένων. Οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση υπολογίζονται, με τα στοιχεία του «Εργάνη» του 2019, ότι αγγίζουν σχεδόν τις 150.000.                  

Θέλω να προσθέσω ότι δεν έχουν λυθεί ακόμη προβλήματα από την περσινή σεζόν. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ένσημα των περσινών μονομερών αναστολών συμβάσεων, δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα συνάδελφοι οι οποίοι είναι δικαιούχοι επιδομάτων απ΄ τον ΕΦΚΑ να μη μπορούν να τα λάβουν αλλά και συνάδελφοι οι οποίοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, να μη φαίνονται τα ένσημα για να μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Έχουμε φτάσει Ιούνιο του ΄21 κι ακόμα δεν έχουμε δει τα ένσημα του ΄20. Επίσης περιμένουμε την υπογραφή από τον υπουργό εργασίας της επέκτασης της κρατικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων, μιας και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στις 11 Μαϊου γνωμοδότησε θετικά γι αυτό.     

           

«Δεν εφαρμόστηκαν πέρυσι τα πρωτόκολλα γιατί τα ξενοδοχεία θα έπρεπε να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό»

-Τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται;

Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κοροναϊό υπήρχαν και πέρυσι, δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό φέτος, σχεδόν το πρωτόκολλο είναι το ίδιο. Το πρόβλημά μας είναι να είναι εφαρμόσιμα παντού. Φάνηκε ότι πέρυσι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα. Και να σας πω ένα παράδειγμα: Το πρωτόκολλο προέβλεπε ότι ο πελάτης που μπαίνει στο ξενοδοχείο δεν ακουμπάει τίποτε απολύτως. Δεν υπάρχουν μπουφέδες, δεν υπάρχει επαφή του πελάτη με φαγητά ή ποτά, όλα του σερβίρονται. Με αυτή την πρακτική θα έπρεπε λοιπόν να δούμε μία αύξηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που είχαν ανοίξει. Δυστυχώς είχαμε μείωση, ακόμη και στις επιχειρήσεις που είχαν ανοίξει, γιατί δεν εφαρμόζονταν τα πρωτόκολλα.

Για το πρωινό, ας πούμε, όταν είχαμε το μπουφέ, χρειάζονταν ένα-δύο άτομα για να το τροφοδοτούν. Επί εποχής covid, όταν δεν υπήρχε ο μπουφές, θα έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερις σερβιτόροι για να σερβίρουν τα πρωινά π.χ. ή το μεσημεριανό. Είδαμε ότι δεν υπήρξε αυτή η αύξηση των θέσεων εργασίας πέρυσι, άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα υγείας.

«Κάποιοι εργοδότες απαιτούν υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων» Φέτος  έχουμε δύο όπλα στην κατοχή μας, σαφέστατα το εμβόλιο, που θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρμαχος του εμβολιασμού, παρότι είχα την άσχημη εμπειρία να νοσήσω και το δεύτερο είναι τα self test. Εδώ γίνεται μια παρανόηση από μία μικρή μερίδα των εργοδοτών και όχι την πλειοψηφία. Ζητάνε υποχρεωτικό εμβολιασμό για να προχωρήσουν στην πρόσληψη ή στην επαναπρόσληψη προσωπικού. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σε καμία νομοθεσία, σε καμία χώρα. Εμείς προτρέπουμε τους συναδέλφους να πάνε να εμβολιαστούν, όμως αυτοί που δεν μπορούν να εμβολιαστούν είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους ιδεοληψίας, δεν θα πρέπει αυτό να είναι αιτία είτε να μην βρουν δουλειά είτε να μην εξελιχθούν επαγγελματικά.

Υπάρχουν τα self test, μπορούν να περνάνε δύο φορές την εβδομάδα από self test, το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο γιατί ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο και θα πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι τόσο για τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, τους συναδέλφους μας αλλά και του επισκέπτες μας, αλλά το self test είναι μια λύση ούτως ώστε κανείς συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του φέτος το καλοκαίρι. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι ένα self test καλύπτει το δημόσιο και ένα ο επιχειρηματίας.  

Σχετικά Άρθρα