• 29 Οκτωβρίου, 2021

Μάχη ψήφο με ψήφο – Οριακό προβάδισμα για το SPD στα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

 Μάχη ψήφο με ψήφο – Οριακό προβάδισμα για το SPD στα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε πριν από λίγο το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD

«Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

ΤΑ ΕΧΙΤ POLL

Ισοπαλία στο 25 % ανάμεσα σε SPD και CDU δείχνουν τα exit polls, τα οποία δημοσιεύτηκαν λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία, στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Συνεχίζεται το θρίλερ των γερμανικών εκλογών και με το πρώτο exit poll που δείχνει ισοπαλία για SPD και CDU ενώ ένα δεύτερο exit poll για το κανάλι ZDF δίνει προβάδισμα στο SPD του Όλαφ Σολτς με 26%, ενώ το CDU ακολουθεί με 24%

Σόλτς και Λάσετ βρίσκονται ισόπαλοι στην πρώτη θέση με 25%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 15%. Οι φιλελεύθεροι όπως και οι ακροδεξιοί του AFD συγκεντρώνουν 11%, ενώ το αριστερό Die Linke καταφέρνει να περάσει στη γερμανική Βουλή με 5%.

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στην πρώτη του δήλωση μετά το Exit Poll εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας «Είμαστε μπροστά, θέλουμε τον Σολτς για Καγκελάριο της Γερμανίας».

Από την άλλη πλευρά ο ΓΓ του CDU είπε πως όλα δείχνουν δείχνουν πως θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνησης CDU Πράσινους και στους Φιλελεύθερους

H πρώτη εκτίμηση για τις έδρες

Μεγάλη συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές εκλογές έδειξαν, νωρίτερα, τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο.

Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γκέοργκ Τιλ, από την Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή, μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα είχε ψηφίσει αυτοπροσώπως το 36,5% (το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 41,4%).

Ιδιαίτερη σημασία έχει το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο -ανάμεσά τους και η καγκελάριος Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Με βάση τα ποσοστά, κανένα κόμμα δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία των εδρών της γερμανικής Βουλής (Bundestag) και έτσι θα απαιτηθεί συνεργασία δύο ακόμα και τριών κομμάτων.

Τα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας έχουν ως εξής:

Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Πράσινοι (die Gruene)-Φιλελεύθεροι (FDP)

Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU) –Πράσινοι (die Gruene)-Φιλελεύθεροι (FDP)

Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU)-Φιλελεύθεροι (FDP)

Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU)-Πράσινοι (die Gruene)-

Σοσιαλδημοκράτες (SPD) –Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU)

Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Πράσινoι (die Gruene)- Αριστεροί (Linke)

Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Πράσινοι (die Gruene)

Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU) –Πράσινοι (die Gruene).