Κούλογλου: Στηρίζει Κύρτσο και επιτίθεται στον Βέμπερ

 Κούλογλου: Στηρίζει Κύρτσο και επιτίθεται στον Βέμπερ

Σκληρή επίθεση κατά του επικεφαλής της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου λέγοντας η στήριξη του Βαυαρού πολιτικού στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαμάχη του με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο είναι «διχαστική» και υπονομεύει τις δημοκρατικές διαδικασίες εντός της Ευρωβουλής.

«Είναι απορίας άξιο πώς ο κ. Βέμπερ έσπευσε να πάρει θέση υπέρ του κ. Μητσοτάκη και κατά του Γ. Κύρτσου. Και μάλιστα πριν μελετήσει την υπόθεση και τις κριτικές Κύρτσου, για σειρά κυβερνητικών λαθών και την παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα», είπε στη EURACTIV Ελλάδος ο Κούλογλου.

Ο Γιώργος Κύρτσος έστειλε χθες οργισμένη επιστολή στον Βέμπερ ζητώντας του να μην παίρνει θέση σε ένα θέμα που δεν γνωρίζει.
Ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος απέστειλε οργισμένη επιστολή προς τον επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, ύστερα από το tweet του Βαυαρού πολιτικού που κατηγόρησε «αβάσιμη» την κριτική του Έλληνα ευρωβουλευτή προς την ελληνική …

Έκλεισε μάλιστα την επιστολή του με έναν πολύ ειρωνικό τόνο, καθώς στο τέλος του απηύθυνε «φιλελεύθερους χαιρετισμούς».

«Δεν γνωρίζει ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι η Κομισιόν και η αρμόδια επίτροπος-αντιπρόεδρος έχει εκφράσει ανησυχίες για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ από την κυβέρνηση;» είπε ο Κούλογλου, αναφερόμενος στην συνέντευξη της Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα στην EURACTIV Τσεχίας, όπου παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι η Ελλάδα ανήκει στις «προβληματικές χώρες της ΕΕ» όσον αφορά στην ελευθερία Τύπου.

Ο Κούλογλου τόνισε ότι ανάλογη συμπεριφορά δεν προβλέπεται από το καταστατικό του ΕΛΚ, καθώς είναι «εξαιρετικά σπάνιο ο πρόεδρός του να παίρνει θέση υπέρ ενός πρωθυπουργού μιας άλλης χώρας και κατά του βουλευτή της δικής του ομάδας, πριν τον ακούσει».

Είπε ότι συνήθως οι πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων ενδιαφέρονται για τη συνοχή τους, δεν προκαλούν διχόνοια και αντικαταστατικές διαγραφές. «Η δημοκρατική λειτουργία των Πολιτικών Ομάδων επηρεάζει άλλωστε τη δημοκρατία στο Ευρωκοινοβούλιο», υπογράμμισε.

«Καταλαβαίνω ότι με όλο και λιγότερους πρωθυπουργούς στις κυβερνήσεις των 27, το ΕΛΚ έχει ανάγκη τον κ. Μητσοτάκη. Πολύ περισσότερο όταν η ατμόσφαιρα στην ‘οικογένεια’ από τον Κουρτς μέχρι το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα δεν είναι ευχάριστη. Αλλά δεν πρέπει να κρατούνται και τα προσχήματα;» διερωτήθηκε.

Ο Βέμπερ “εγκλωβίζει” τους ευρωβουλευτές της ΝΔ

Ο Βέμπερ σε tweet του ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εσωτερική διαδικασία κατά του Κύρτσου για όσα είπε κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ευρωομάδας του ΕΛΚ, οι ευρωβουλευτές της ομάδας θα πρέπει να σέβονται τις αξίες της κεντροδεξιάς οικογένειας, και αρχές όπως «η ελευθερία και η δημοκρατία, καθώς και το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επικουρικότητα».

Η EURACTIV εκτιμά ότι δύσκολα θα μπορέσει ο Βέμπερ να στηρίξει βάσει καταστατικού την αποπομπή του Κύρτσου από την ευρωομάδα του ΕΛΚ, δεδομένου ότι ο ευρωβουλευτής άσκησε ο ίδιος κριτική για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Σχετικά με την αποπομπή, το καταστατικό προβλέπει ότι: «Η Ολομέλεια της Ομάδας μπορεί να αποφασίσει για τον αποκλεισμό μέλους της Ομάδας με μυστική ψηφοφορία. Πρόταση αποκλεισμού από την Ομάδα πρέπει να υποβληθεί γραπτώς σε όλα τα μέλη της Ομάδας τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την ψηφοφορία».

«Η ομάδα ακούει τη γνώμη των μελών της ίδιας εθνικότητας με το εν λόγω μέλος. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων. Η απόφαση είναι έγκυρη εάν τουλάχιστον τα μισά μέλη έχουν συμμετάσχει στην ψηφοφορία».

Η τελευταία παράγραφος αναμένεται να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές της ΝΔ καθώς θα κληθούν να τοποθετηθούν για το θέμα.

Η στενή σχέση Βέμπερ-Μητσοτάκη

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές στην υποψηφιότητα Βέμπερ για την Προεδρία της Κομισιόν στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019.

Το Βερολίνο, όμως, και συγκεκριμένα η τότε Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είχε άλλα σχέδια, και προώθησε την τελευταία στιγμή την στενή της σύμμαχο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνεργασία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά τις γερμανικές εκλογές, η ευρωπαϊκή δεξιά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση δημοσκοπικά σύμφωνα με το Europe Elects, που συνεργάζεται με την EURACTIV.

Μετά την Αυστρία και το σκάνδαλο Κούρτς, νέους πονοκεφάλους στην κεντροδεξιά οικογένεια προκαλεί η κατάσταση στην ισπανική δεξιά, καθώς έχει ξεσπάσει έντονη σύγκρουση στο εσωτερικό της.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του Λαϊκού Κόμματος (PP) στη Μαδρίτη την Κυριακή ως ένδειξη υποστήριξης προς την περιφερειακή πρόεδρο της πρωτεύουσας Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο αλλά και για να καλέσουν τον πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος Πάμπλο Κασάδο να παραιτηθεί.

Πηγή: euractiv.gr

Σεραφείμ Κοτρώτσος