• 20 Απριλίου, 2021

Κοροναϊός: Το πείραμα με 5.000 φιλάθλους χωρίς μάσκες στο παιχνίδι Ολλανδίας-Λετονίας και οι εννιά “φούσκες” στο γήπεδο

 Κοροναϊός: Το  πείραμα  με 5.000 φιλάθλους χωρίς μάσκες στο παιχνίδι Ολλανδίας-Λετονίας και οι εννιά “φούσκες” στο γήπεδο

Με rapid test στα χέρια περίπου 5.000 Ολλανδοί παρακολούθησαν τον αγώνα της Εθνικής ομάδας της χώρας τους με την Λετονία χωρίς κοινωνικές αποστάσεις και με μπύρες στα χέρια μετά από απόφαση της κυβέρνησης.

Όσα έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου ήταν μέρος μιας μεγάλης έρευνας από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν μαζί με το Field Lab.

Μία έρευνα η οποία έχει ως στόχο να δείξει πόσο εύκολα ή όχι μεταδίδεται ο κοροναϊός μέσω του αέρα και ποιες καιρικές συνθήκες βοηθούν την μετάδοση.

Εκτός από την εικόνα των 5.000 φιλάθλων σ’ ένα γήπεδο χωρητικότητας 55.000 θέσεων εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ουδείς φορούσε μάσκα!

Οπως αποδείχθηκε δεν ήταν άγνοια κινδύνου ή η ανεμελιά των Ολλανδών. Ήταν εντολή της έρευνας. Και οι 5.000 φίλαθλοι είχαν εντολή να τραγουδούν συνθήματα, να φωνάζουν για να υποστηρίξουν την Εθνική τους ομάδας και να πίνουν ότι θέλουν βλέποντας το αγώνα.

Η επιτροπή Τσιόδρα δεν… βάζει “υπογραφή” – Σοβαρή διάσταση απόψεων για επανεκκίνηση σχολείων-λιανεμπορίου και ημερομηνίες

Στόχος του πειράματος ήταν να διαπιστωθεί εάν και πόσο μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω των σταγονιδίων (από τις φωνές, το τραγούδι και οτιδήποτε άλλο).

Ο Μπερτ Μπλόκεν, επικεφαλής της έρευνας, τοποθέτησε περισσότερες από 300 συσκευές στις κερκίδες που μπήκε ο κόσμος. Οι συγκεκριμένες συσκευές κατέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια, την θερμοκρασία, την υγρασία, την συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και φυσικά τα σωματίδια. Ταυτόχρονα μετρούσε και την ταχύτητα του αέρα αλλά και την κατεύθυνση των σωματιδίων.

Η συγκεκριμένη έρευνα ήταν η  της Fieldlab η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν. Και ναι ήταν η μεγαλύτερη από όλες όσες έχουν γίνει μέχρι στιγμής καθώς τα 5.000 εισιτήρια εξαφανίστηκαν μέσα σε 1,5 ώρα!

Οι φίλαθλοι θα έπρεπε να είχαν κάνει rapid test πριν το ματς και να δείξουν τα αποτελέσματα στις Θύρες μέσω του CoronaCheck app που έχουν στην Ολλανδία. Από την στιγμή που θα έμπαιναν στο γήπεδο δεν θα ίσχυε ο κανόνας του 1.5 μέτρου του social distancing.

Όλοι θα υποβληθούν σε τεστ covid μετά από 5 μέρες. Σε προηγούμενες έρευνες (μικρότερης κλίμακας) είχαν βρεθεί θετικοί κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν στο πείραμα.

Η UEFA έχει ζητήσει από τις 12 χώρες που θα φιλοξενήσουν το Euro (φυσικά και το Αμστερνταμ) να ανοίξουν μέρος των γηπέδων μέχρι το καλοκαίρι.