• 20 Απριλίου, 2021

Η επιτροπή Τσιόδρα δεν… βάζει “υπογραφή” – Σοβαρή διάσταση απόψεων για επανεκκίνηση σχολείων-λιανεμπορίου και ημερομηνίες

 Η επιτροπή Τσιόδρα δεν… βάζει “υπογραφή” – Σοβαρή διάσταση απόψεων για επανεκκίνηση σχολείων-λιανεμπορίου και ημερομηνίες

Η κυβέρνηση σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες επιλέγει το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, πιθανότατα στις 5 Απριλίου, με βασικό όπλο τα self tests (οι εμβολιασμοί δεν κινούνται με ρυθμούς που όλοι θα θέλαμε) και με την μετάθεση της πλήρους ευθύνης για τον έλεγχο της πανδημίας στους πολίτες. Πιθανότατα την Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να αποφασίσει τον οδικό χάρτη για το ξεκλείδωμα της χώρας.

Και μπορεί η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν όχι μόνο το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στο άμεσο μέλλον, αλλά και η αποφυγή επιστροφής σε περιοριστικά μέτρα σε μερικές εβδομάδες, όμως το αφήγημα είναι αμφισβητήσιμο.

Χωρίς εγγυήσεις για την αξιοπιστία των self test, και χωρίς ουδείς ακόμη να γνωρίζει εάν και πως θα διασφαλίζεται η καταγραφή των θετικών κρουσμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσαν ότι τα self tests θα αρχίσουν να διατίθενται στις αρχές Απριλίου και θα αποτελέσουν και το βασικό – και μοναδικό όπως φαίνεται – εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας.

Την επιστημονική σφραγίδα στο όλο εγχείρημα έβαλε η καθηγήτρια της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου:

  • «Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα», είπε, «θα έχουμε την ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης, ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ασθενών, δηλαδή, ανθρώπων που θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες μια-δυο μέρες».

Κι αμέσως μετά μετατόπισε όλη την ευθύνη ελέγχου της πανδημίας στους πολίτες λέγοντας:

  • «Χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα περιμένουμε να μειωθούν τα νέα κρούσματα στις αμέσως επόμενες μέρες και να επιστρέψουμε σε κάποιες δραστηριότητες με ασφάλεια και εκμεταλλευόμενοι και τον καλό καιρό της Ελλάδας».

Πολύ πιο απλά, δηλαδή, την ευθύνη για τον έλεγχο και εντοπισμό των κρουσμάτων κορονοϊού θα τον έχουν οι ίδιοι οι πολίτες κάνοντας τεστ στο σπίτι, την ευθύνη της καταγραφής – εάν και εφόσον ανοίξει σχετική πλατφόρμα – θα την έχουν επίσης οι πολίτες, όπως θα έχουν και την ευθύνη τήρησης των μέτρων προστασίας.

  • Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στη βελτίωση του καιρού ώστε να προχωρήσει το άνοιγμα όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων έως το Πάσχα, και στις 14Μαίου να κηρύξει την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Οι γενικές αρχές περιλαμβάνουν το σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων που θα σχεδιαστεί με βάση κυρίως την επικινδυνότητα της κάθε δραστηριότητας, συνυπολογίζοντας όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση των εξωτερικών χώρων. Σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους συνυπολογίζεται η επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Επίσης συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

Για το λιανεμπόριο, εφόσον υπάρξει σταθεροποίηση στα επιδημιολογικά δεδομένα, στο τραπέζι είναι στις 5 Απριλίου να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα, με κυβερνητικά στελέχη πάντως να διαμηνύουν πως μπορεί το άνοιγμα να πάει μια εβδομάδα πίσω, προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η επιδημιολογική εικόνα θα κρίνει τις αποφάσεις των ειδικών σχετικά με τη μέθοδο λειτουργίας του λιανεμπορίου είτε με click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με βάση τον αριθμό καταναλωτών. ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Αναφορικά με το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων θεωρείται συζητείται η απελευθέρωσή τους στις 5 Απριλίου.

Το εν λόγω σχέδιο συζητήθηκε στην συνεδρίαση της επιτροπής Τσιόδρα, παρουσία και της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία ζήτησε επιτακτικά την επαναλειτουργία των σχολείων την άλλη εβδομάδα. Το υπουργείο Ανάπτυξης επίσης είχε μεταβιβάσει αίτημα στην επιτροπή για άμεση επαναλειτουργία και του λιανεμπορίου, στην σκιά και της προειδοποίησης του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρου Καφούνη ότι εάν δεν ανοίξουν τα καταστήματα στις 5 του μήνα, οι έμποροι θα κατέβουν σε κινητοποιήσεις και θα καταφύγουν σε νομικές ενέργειες.

  • Επί των αιτημάτων αυτών η επιτροπή Τσιόδρα ήταν για μια ακόμη φορά διχασμένη, υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις και τελικώς απόφαση δεν ελήφθη, και η τελική της εισήγηση παραπέμφθηκε για την επόμενη εβδομάδα με επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Και μετά το τέλος της συνεδρίασης όμως, κυβερνητικές πηγές επέμεναν να διαρρέουν ως δεδομένη την απόφαση για τα πρώτα βήματα άρσης του lockdown στις 5 Απριλίου με ορίζοντα πλήρους επαναλειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων το Πάσχα.