• 16 Οκτωβρίου, 2021

Κοροναϊός: Πόσο ισχύσει ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό το ίδιο με τους ανεμβολίαστους;

 Κοροναϊός: Πόσο ισχύσει ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό το ίδιο με τους ανεμβολίαστους;

Για πολλούς πλήρως εμβολιασμένους πολίτες σε αρκετές περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του κορoναϊού επισκίασε το ανέμελο καλοκαίρι που ονειρεύονταν. Όσοι είχαν αφήσει τις μάσκες στην άκρη πριν από μήνες, κλήθηκαν να τις επαναφέρουν, ενώ πολλοί εξακολουθούν να παραμένουν προσεκτικοί. Μερικοί, μάλιστα, έχουν επιστρέψει στο επίπεδο προφυλάξεων που λάμβαναν προτού εμβολιαστούν, αποφεύγοντας ακόμη και τις συναντήσεις με άλλους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Όπως τονίζει ο ιατρός – ερευνητής Κρεγκ Σπένσερ σε άρθρο του στο The Atlantic, αυτό που ακούει συχνά να λένε αρκετοί εμβολιασμένοι, δικαιολογώντας την αυξημένη επαγρύπνησή τους, είναι πως «τα εμβολιασμένα άτομα είναι εξίσου πιθανό να μεταδώσουν τον κοροναϊό». Ο ίδιος κάνει λόγο για παρεξήγηση, σημειώνοντας ότι με αυτή τη θέση προκαλείται περιττός φόβος μεταξύ των εμβολιασμένων, ενώ παράλληλα υπονομεύεται η σημασία και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι εμβολιασμένοι δεν είναι τόσο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό όσο οι μη εμβολιασμένοι, προσθέτοντας πως ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως άνω του 50% του πληθυσμού, οι μη εμβολιασμένοι είναι υπεύθυνοι για τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μετάδοσης του ιού.

Όπως τονίζει, κατανοεί γιατί μπορεί να έχει δημιουργηθεί σύγχυση, υπενθυμίζοντας δηλώσεις αξιωματούχων στις ΗΠΑ, όπως η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάων (CDC), η οποία τον Απρίλιο είχε σημειώσει πως «οι εμβολιασμένοι δεν φέρουν τον ιό». Ακολούθησαν ενστάσεις από επιστήμονες και ερευνητές, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για να υποστηριχθεί αυτή η θέση. Όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα το καλοκαίρι και άρχισε να εξαπλώνεται γρήγορα, η συλλογική ανακούφιση μετατράπηκε σε απογοήτευση.

Το ξέσπασμα του ιού στο Προβινστάουν της Μασαχουσέτης -όπου 74% των 469 κρουσμάτων αφορούσε πλήρως εμβολιασμένους- οδήγησε το CDC σε αναθεώρηση των οδηγιών και την έκδοση μιας απογοητευτικής προειδοποίησης: Οι εμβολιασμένοι που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό το ίδιο με τους ανεμβολίαστους.

Αρκετοί εμβολιασμένοι αναρωτήθηκαν τι σημαίνουν αυτά τα νέα για εκείνους, ειδικά από τη στιγμή που μέσα ενημέρωσης υπαινίσσονταν ότι οι εμβολιασμένοι είναι το ίδιο πιθανό να κολλήσουν και να μεταδώσουν την COVID-19 όσο και οι μη εμβολιασμένοι. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Δρ Σπένσερ, μέσα σε αυτό το πλαίσιο επισκιάστηκε ο πιο σημαντικός παράγοντας σε ο,τι αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού: Για να εξαπλωθεί η COVID-19, πρέπει κάποιος να έχει τον ιό. Και τα εμβολιασμένα άτομα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν τον ιό.

Παρά την ανησυχία για εξασθένηση της ανοσίας, τα εμβόλια παρέχουν την καλύτερη προστασία απέναντι στη μόλυνση. Και αν κάποιος δεν έχει μολυνθεί, δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό. Είναι πραγματικά τόσο απλό, υπογραμμίζει ο Δρ Σπένσερ. Προσθέτει επίσης ότι ένα εμβολιασμένο άτομο, ακόμη και όταν νοσήσει, είναι πιθανότατα μεταδοτικό για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους και ενδέχεται να φέρει λιγότερο μολυσματικό ιικό φορτίο συνολικά.

Πηγή: kathimerini.gr