• 13 Ιουνίου, 2021

Κοροναϊός: Η νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους επιστήμονες – Τι είπε ο Μαγιορκίνης

 Κοροναϊός: Η νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους επιστήμονες – Τι είπε ο Μαγιορκίνης

Συναγερμό έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στους επιστήμονες της χώρας, η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παραλλαγή της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης μετάλλαξης και ιχνηλατείται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 815 άτομα με την εν λόγω μετάλλαξη. Μάλιστα, σε αυτή αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής, ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μεταλλάξεις ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως «το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος, το οποίο η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, είναι μία μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή».

«Να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το 10%, που από ό,τι είδα αναφέρεται σε διάφορα σημεία, δεν είναι το 10% των κρουσμάτων αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων» συμπλήρωσε και συνέχισε πως, «δεν είναι ότι το 10% των κρουσμάτων στην Αττική αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή.

Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται».

«Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η μετάλλαξη αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι και η αφρικάνικη, στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική, δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί» υπογράμμισε.

«Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος, το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη, με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» κατέληξε.