• 28 Οκτωβρίου, 2020

Κοροναϊός: Έρχεται ο “χάρτης υγειονομικής ασφάλειας” ανά περιοχή – Τα τέσσερα στάδια προληπτικών μέτρων μέχρι το lockdown

 Κοροναϊός: Έρχεται ο “χάρτης υγειονομικής ασφάλειας” ανά περιοχή – Τα τέσσερα στάδια προληπτικών μέτρων μέχρι το lockdown

Νέο μέτρο για τα τοπικά lockdown φέρνει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες για να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.

Την Παρασκευή, κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό θα παρουσιαστεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19 για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων: 1 – ετοιμότητα, 2 – επιτήρηση, 3 – αυξημένη επιτήρηση, 4 – αυξημένος κίνδυνος.

Το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκεται κάθε περιφέρεια θα κρίνεται από διάφορους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες, οι δείκτες πληρότητας για τα νοσοκομεία, η διαδικασία ιχνηλάτησης και άλλα.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες.

«Τα σχολεία μας είναι ασφαλή»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας , Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε και στοιχεία για τη διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία.

14 σχολεία έχουν αναστείλει εντελώς τη λειτουργία τους, ενώ τμήματα σε 144 σχολεία πανελλαδικά έχουν κλείσει λόγω περιστατικών κοροναϊού. Τα περισσότερα «λουκέτα» έχουν μπει, όπως είναι φυσικό, σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, μόνο το 0,016% της μαθητικής κοινότητας της χώρας έχει βρεθεί θετικό στον ιό.

Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, θέλω να τονίσω την ανάγκη τήρησης των μέτρων παρά την κούραση και την κόπωση μπορεί δικαιολογημένα να αισθανόμαστε» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, καταλήγοντας πως μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.