Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: ”Οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται αμείωτες”

 Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: ”Οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται αμείωτες”

Σχετικά με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας περί μη ύπαρξης ελλείψεων σε φάρμακα, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, σε ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα

Ένα σημαντικό σημείο που επισημαίνει η ανακοίνωση εξηγεί γιατί δεν μπορεί να αντικατασταθεί η χορήγηση των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη με γενόσημα:

«Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς. Να επισημάνουμε ότι γενόσημα κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου.

Θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί!  

«Το υπουργείο θα πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι εισαγωγές φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητάς του και για τα οποία οι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν καμία εναλλακτική», τονίζει, καταλήγοντας η ανακοίνωση του Φ.Σ.Α.

Σχετικά Άρθρα