• 23 Οκτωβρίου, 2021

ΚΚΕ: Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα “πολύ επιθετική”

 ΚΚΕ: Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα “πολύ επιθετική”

Για μία «κατ’ όνομα ‘αμυντική’ – αλλά στην πραγματικότητα πολύ επιθετική – συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ», κάνει λόγο το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι συνιστά «έναν επικίνδυνο κρίκο εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή».

Άλλωστε, αναφέρει ο Περισσός, η αναφορά του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην προσφορά της Ελλάδας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, «προδιαγράφει πολλά και νέα ‘Αφγανιστάν’ με την ενεργό ελληνική συμμετοχή».

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, που είναι 5ετής και στη συνέχεια παρατείνεται επ’ αόριστον, σημειώνει το ΚΚΕ, «ολόκληρη η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, προβλέποντας την αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων, τη δημιουργία νέων, την παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες».

Όπως τονίζει, τα σχέδια αυτά «εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής ‘ΝΑΤΟ 2030′ και της μετακίνησης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, με τα μάτια στραμμένα στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτό το ρόλο υπηρετεί και η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, ως σημείου αναφοράς για τις επιχειρήσεις και ασκήσεις του αμερικανικού στρατού».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του, ο Περισσός σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, «συνεχίζοντας τον Στρατηγικό Διάλογο και τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό».