• 19 Απριλίου, 2021

Ισπανία: Υποχρεωτικές οι μάσκες και στις παραλίες

 Ισπανία: Υποχρεωτικές οι μάσκες και στις παραλίες

Ένας πολύ αμφιλεγόμενος νέος νόμος ανακοινώθηκε την Τρίτη στην Ισπανία, σχετικά με τη χρήση μάσκας. Ο νέος νόμος καθιστά υποχρεωτική τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και σε παραλίες και πισίνες, σε συνθήκες όπου η κοινωνική απόσταση δεν αποτελεί ζήτημα. Πρόκειται για έναν κανονισμό που ήδη ισχύει στην Καταλονία από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά τώρα επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ανακοίνωση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να διαμαρτύρονται ότι η απόφαση έχει λιγότερη σχέση με την επιστήμη – που υποστηρίζει ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος εξάπλωσης του ιού σε ανοιχτούς χώρους – παρά με την επιθυμία της κυβέρνησης, να δείξει ότι αναλαμβάνει δράση για τον έλεγχο της πανδημίας.

Οι πολίτες θα μπορούν να βγάλουν τη μάσκα μόνο για να φάνε, να πιούν κάτι ή να καπνίσουν, κάτι που δημιουργεί στο παράλογο φαινόμενο, να περιμένουν στην ουρά για ένα τραπέζι σε εξωτερικό χώρο και να αφαιρούν τις μάσκες μόλις καθίσουν.

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι τα επίπεδα μόλυνσης είναι επικίνδυνα κοντά στο να οδηγήσουν την Ισπανία σε ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας.

Η χώρα έχει ήδη καταγράψει περίπου 3,2 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 75.000 θανάτους. Τις τελευταίες 14 ημέρες, η Ισπανία κατέγραψε 138,68 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Στο μεταξύ, το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Στην Καταλονία, μόλις το ένα τρίτο των άνω των 80 έχουν εμβολιαστεί.

Έχουν χορηγηθεί συνολικά 4,5 εκατομμύρια δόσεις, καλύπτοντας περίπου το 10% του πληθυσμού, αλλά μόλις το 5% έχει λάβει και τη δεύτερη δόση.