• 16 Μαΐου, 2021

Ιράν: “Ατύχημα” σε πυρηνικό εργοστάσιο μετά από ηλεκτρικό πρόβλημα

 Ιράν: “Ατύχημα” σε πυρηνικό εργοστάσιο μετά από ηλεκτρικό πρόβλημα

«Ατύχημα» σημειώθηκε το πρωί στο πυρηνικό εργαστάσιο της Νατάνζ στο Ιράν, την κεντρική εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου που λειτουργεί στη χώρα. Το «ατύχημα», που αποδόθηκε σε πρόβλημα του ηλεκτρικού δικτύου, σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την εγκαινίαση προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης, κάτι το οποίο απαγορεύεται από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί, δήλωσε στο πρακτορείο Fars ότι «δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ούτε μόλυνση», διευκρινίζοντας ότι «διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος αυτού και περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα».

Στη Νατάνζ, τον περασμένο Ιούλιο, σημειώθηκε μια μυστηριώδης έκρηξη που προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Τότε οι ιρανικές αρχές έκαναν λόγο για σαμποτάζ από «τρομοκράτες» αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Τώρα το Ιράν ξαναχτίζει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, βαθιά σε παρακείμενο βουνό.

Τότε το Ισραήλ, ο βασικός αντίπαλος του Ιράν, είχε θεωρηθεί ότι κρυβόταν πίσω απ’ αυτή την επίθεση, αλλά και για άλλες επιθέσεις. Το Ιράν κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για τη δολοφονία ενός επιστήμονα, ο οποίος μερικές δεκαετίες πριν ξεκίνησε το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της διεθνούς κοινότητας για τον περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων και σε αντίποινα το Ιράν σταμάτησε από το 2019 να τηρεί τις περισσότερες από τις σημαντικές δεσμεύσεις του.

Αυτήν την περίοδο διεξάγονται συνομιλίες στη Βιέννη ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τα άλλα κράτη που μετείχαν στη συμφωνία του 2015 (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) σχετικά με τον τρόπο επιστροφής των ΗΠΑ στους κόλπους αυτού του συμφώνου που συνήφθη στην αυστριακή πρωτεύουσα.