ΗΠΑ: Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα

 ΗΠΑ: Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα

Η Fedαυξάνει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για να αντιμετωπίσει τον χειρότερο πληθωρισμό που έχει δει η Αμερική τα τελευταία 40 χρόνια.

Tα επιτόκια αυξάνονται στο 0,75% έως 1%, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 8,5% τον Μάρτιο.

Παρά την υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, «οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρές, ενώ ισχυρή είναι και η αγορά εργασίας», σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής της στην Ουάσιγκτον.

Κατατέθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής- Τι αναφέρει

Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι θα αρχίσει να μειώνει τον τεράστιο ισολογισμό της, ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος σχεδόν διπλασιάστηκε σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε ένα σχέδιο που σκιαγραφήθηκε την Τετάρτη, η Fed ανέφερε ότι θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του ισολογισμού την 1η Ιουνίου με μηνιαίο ρυθμό 47,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια κίνηση που θα ενισχύσει περαιτέρω την πίστωση για τα νοικοκυριά των ΗΠΑ, ενώ θα διευρυνθεί στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις μήνες.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τόσο πολύ τα επιτόκια.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Fed ανέφερε ότι «παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε στο πρώτο τρίμηνο, οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρέμειναν ισχυρές».

Για τον πληθωρισμό, η τράπεζα είπε ότι παραμένει υψηλός, με φόντο τις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας, τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τις ευρύτερες πιέσεις στις τιμές.

Η Fed αναφέρθηκε επίσης στον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία είναι πολύ αβέβαιες. Η εισβολή και τα σχετικά γεγονότα προκαλούν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, τα lockdown στην Κίνα εξαιτίας του κορωνοϊού είναι πολύ πιθανό να εντείνουν τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η Επιτροπή παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τους κινδύνους», γράφει η ανακοίνωση της Fed.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα στο 2022 που η Fed αυξάνει τα επιτόκια, καθώς η τράπεζα προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2018 στις 16 Μαρτίου, με στόχο και πάλι να βάλει φρένο στις πληθωριστικές πιέσεις.

Μανώλης Δράκος