• 13 Αυγούστου, 2020

Ηχηρό μήνυμα από δημοσκόπηση: Ο Τσιόδρας θέλει να ανοίξουν τα δημοτικά, οι πολίτες όχι

 Ηχηρό μήνυμα από δημοσκόπηση: Ο Τσιόδρας θέλει να ανοίξουν τα δημοτικά, οι πολίτες όχι

Απέναντι στις διαφαινόμενες προθέσεις του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης για άνοιγμα των δημοτικών, συντάσσονται οι πολίτες, όπως προκύπτει από  δημοσκόπηση  που είδε το φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση της MRB –που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star– το 66,8% των ερωτηθέντων διαφωνούν με την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου, ενώ μόλις το 27,7% συμφωνούν με αυτήν την ενέργεια. 

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για την επαναλειτουργία των δημοτικών: Αν και αναγνώρισε πως δεν υπάρχει «απόλυτη εγγύηση» ότι η επιστροφή των παιδιών θα είναι ασφαλής, εντούτοις δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

Με τον τρόπο αυτό, ο καθηγητής πέρασε το μήνυμα πως η επιτροπή του Υπουργείου Υγείας θα εισηγηθεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων στο προσεχές χρονικό διάστημα, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλογη απόφαση.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι όποιες αποφάσεις για επαναλειτουργία των σχολείων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα, με την κυβέρνηση πάντως να προσανατολίζεται ήδη στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων την 1η Ιουνίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα σχολείων για πολιτικές σκοπιμότητες

Για «αχρείαστο ρίσκο σχετικά με το άνοιγμα των σχολίων» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και ασκεί κριτική στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχετικά με την τηλε-εκπαίδευση. 

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, το άνοιγμα των σχολείων «για λίγες μόνο μέρες» αποτελεί «μια απόφαση που ουδεμία σχέση έχει με την εκπαιδευτική διαδικασία», καθώς «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης που επιχειρεί, εσπευσμένα και πρόχειρα, να δημιουργήσει εικόνα επίπλαστης κανονικότητας».

«Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί όμως δεν είναι πειραματόζωα. Το ελληνικό σχολείο -όλων των βαθμίδων- απαιτεί γενναία στήριξη, ενίσχυση στις υποδομές, ψηφιακή αναβάθμιση και κυρίως εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συρρικνώνει το δημόσιο σχολείο και απερρίφθη στη δημόσια διαβούλευση. Πρέπει να αποσυρθεί», καταλήγει ο κ. Χαρίτσης.

Θέλουν εκλογές στο τέλος της 4ετίας 

Στη δημοσκόπηση της MRB η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 59,7%) τονίζει πως επιθυμεί εκλογές στο τέλος της τετραετίας κι όχι νωρίτερα. 

Εξάλλου, υψηλό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι ανησυχεί –πολύ ή αρκετά– για την επόμενη ημέρα την πανδημίας, όσον αφορά την οικονομία (82,2%) και την πορεία της εργασίας τους (71,2). 

Τέλος, σε ακόμα μία δημοσκόπηση πιστώνεται η κυβέρνηση τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να προηγούνται σε δημοφιλία πολιτικών αρχηγών και πρόθεση ψήφου, αντίστοιχα.