Οι “φυλές” των ψηφοφόρων στην Ελλάδα- Τι έδειξε “μυστική” δημοσκόπηση με… αμερικανική σφραγίδα

 Οι “φυλές” των ψηφοφόρων στην Ελλάδα- Τι έδειξε “μυστική” δημοσκόπηση με… αμερικανική σφραγίδα

Την δημοσκόπηση χρηματοδότησαν δύο μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια, στο πλαίσιο μιας έρευνας “ακτινογράφησης” των κοινωνικών και πολιτικών ρευμάτων στην Ελλάδα. Διαμεσολαβητής ήταν μεγάλο εγχώριο ίδρυμα με κοινωνική και πολιτιστική δράση και αξιόπιστη έξωθεν καλή μαρτυρία. Την διεξήγαγε μεγάλη ελληνική εταιρείας μετρήσεων και την επόπτευσε γνωστή καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, η οποία και αξιολόγησε τα στοιχεία για να καταλήξει σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Όπως πληροφορήθηκε το libre, η αξιολόγηση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα πως στον κοινωνικό και πολιτικό χάρτη εμφανίζονται τέσσερις κατηγορίες (“φυλές”) πολιτών, τα χαρακτηριστικά δε κάθε μιας εξ αυτών προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό και την εκλογική συμπεριφορά τους.

Συνομιλητής μας που έχει δει τα στοιχεία της έρευνας μας μετέφερε πως διαμορφώνεται οι εξής “φυλές”:

-Οι απολυταρχικοί, ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας που εκπροσωπεί τις πιό συντηρητικές έως και ακραίες απόψεις και εμπνέεται από θεωρίες συνωμοσίας, εθνικισμό και μισαλλοδοξία. Στην εκλογική προσομοίωση αυτή η κατηγορία πολιτών φθάνει έως και το 17%, μία δεξαμενή που τροφοδοτεί αναμφίβολα κόμματα της υπερδεξιάς και ακροδεξιάς, μεταξύ των οποίων μεγαλύτερη κερδισμένη είναι η “Ελληνική Λύση”,

-Οι ανησυχούντες, εκείνο, δηλαδή, το τμήμα πολιτών που διέπονται από τον φόβο της οικονομικής και κοινωνικής περιθωριοποίησης και την οργή για τις σκληρές πολιτικές που εφαρμόζονται. Στέκονται με αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση και προτιμούν εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και άλλα μικρότερα κόμματα της αριστεράς.

-Οι θεσμικοί, αυτοί, δηλαδή, που δεν επιθυμούν μεγάλες ανατροπές και κινούνται στις απόψεις του μέσου όρου, επιθυμούν τις μεταρρυθμίσεις και τις λελογισμένες αλλαγές. Σε αυτό το τμήμα ψηφοφόρων κυριαρχεί η Ν.Δ.

-Οι “Go with the flow”, ένα επίσης σημαντικό τμήμα που προσδιορίζει την στάση του με βάση την τάση που κυριαρχεί. Σε αυτούς συγκαταλλέγεται ένα σημαντικό τμήμα των νεότερων ψηφοφόρων, ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, ο σκληρός πυρήνας αυτών των πολιτών ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 35-44 ετών και επίσης επιλέγουν κατά πλειοψηφία τη Ν.Δ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να διερευνηθούν αυτές οι κατηγορίες χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, και η βάση των απαντήσεων των ερωτηθέντων σχετικά με θέματα που “έπαιξαν” ψηλά στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, ρωτήθηκαν εάν ο θάνατος του Μάθιου Πέρι (“Φιλαράκια”) προήλθε από ανακοπή -όπως ήταν και το επίσημο ιατροδικαστικό πόρισμα-, ή από υπερβολική χρήση ναρκωτικών και βρέθηκε πως πάνω από 3 στους 10 πιστεύουν το δεύτερο παρά τις επίσημες και τεκμηριωμένες ανακοινώσεις. Γενικότερα, τα fake news που διαδίδονται στο διαδίκτυο παραμένουν ως κεντρική άποψη πολλών πολιτών ακόμα και παρά την πλήρη διάψευσή τους.

Τα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης και την απουσία εμπιστοσύνης των πολιτών σε κάποια εναλλακτική πρόταση. Αναμφίβολα την θέλουν, αλλά δεν έχουν πεισθεί ότι υπάρχει. Ποιοτικά, πάντα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα καθώς οι ψηφοφόροι του βρίσκονται στο σημείο τομής των τεσσάρων “φυλών”. Δηλαδή, το εκλογικό του σώμα έχει ανθρώπους από όλες τις κατηγορίες και απουσιάζει η καθαρή πολιτική ταυτότητα.

Σχετικά Άρθρα