Ρεύμα: Δύο καλά νέα και ένα… πολύ άσχημο για την τιμή του ρεύματος

 Ρεύμα: Δύο καλά νέα και ένα… πολύ άσχημο για την τιμή του ρεύματος

Δύο καλά νέα και ένα άσχημο που θα επηρεάσουν την τιμή του ρεύματος. Καταρχάς υπάρχει «μαύρη» τρύπα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ για το 2023 και άλλων 300 εκατ. ευρώ, κατ’ εκτίμηση του ∆Ε∆∆ΗΕ που διαχειρίζεται τον ΕΛΥΚΩ, για το 2024. Αν και αρχικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβλεπε να κλείσει με κονδύλια του προϋπολογισμού, πλέον εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, καθώς επικράτησε η εκτίμηση ότι το αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί.

Έτσι, η κάλυψη του ελλείμματος των ΥΚΩ εξετάζεται από την αρχή και στην εξίσωση μπαίνουν υποχρεωτικά οι καταναλωτές, που αρχικά και έπειτα από σχετική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ έμειναν εκτός για να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

  • Το σενάριο της κάλυψης έστω κάποιου μέρους του ελλείμματος από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ναυάγησε οριστικά καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει υπηρεσίες που αντιστοιχούν σε προμήθειες και κόστη του πλέον ρυπογόνου καυσίμου, δηλαδή του μαζούτ που καίνε οι πετρελαϊκοί σταθμοί της ∆ΕΗ στα νησιά.

Αυτό που εξετάζεται είναι το «σπάσιμο» του ελλείμματος του 2023 σε κομμάτια και η μεταφορά του σε ορίζοντα δύο-τριών ετών, με αφετηρία το 2026 που θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης (αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του 2025 βάσει του προγραμματισμού του Α∆ΜΗΕ).

Τα καλά νέα

Στον αντίποδα με τροπολογία καταργείται η ειδική εισφορά 5% που είχε επιβληθεί στην τιμή του φυσικού αερίου και αφορούσε σε ποσότητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είχε καθιερωθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε με άλλη διάταξη τον Μάρτιο του 2023. Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας με την κατάργηση αυτή, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το Πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών.

Επίσης, Θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν Θα χρειάζεται να μετακυλούν τη συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές», αναφέρεται σχετικά.

Η ειδική εισφορά 5% επιβάλλεται επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF και επιβαρύνει τους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγοράζουν προκειμένου να λειτουργούν τα εργοστάσια τους και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Ίσχυε από τον Μάρτιο του 2023 και ήταν αποτέλεσμα τροποποίησης διάταξης του Νοεμβρίου 2022 με την οποία επιβαλλόταν έκτακτη εισφορά 10 ευρώ/MWh στις ποσότητες φυσικού αερίου που αγόραζαν οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Με την τελική μορφή που έλαβε «ειδική εισφορά 5%» η επιβάρυνση είναι περίπου στα 1,75 ευρώ/MWh φυσικού αερίου (με το σενάριο της τιμής του TTF στα 35 ευρώ/MWh) αλλά στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η επιβάρυνση διπλασιάζεται στα περίπου 3,5 ευρώ/MWh καθώς η απόδοση της θερμικής μεγαβατώρας αυξάνεται κατά 50%.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί μετακυλίουν αυτό το κόστος στους προμηθευτές ρεύματος κι εκείνοι με τη σειρά τους στους καταναλωτές φουσκώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος. Πέραν αυτού η ειδική εισφορά είχε σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας έναντι της εγχώριας παραγωγής καθώς οι ποσότητες ρεύματος που έρχονται από τα σύνορα είναι φθηνότερες έναντι της εσωτερικής αγοράς.

Μειώσεις σε νοικοκυριά σε περιοχές με αιολικά

Παράλληλα σημαντική μείωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα δουν χιλιάδες καταναλωτές διάφορων περιοχών όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα. Το ποσό που θα κατανεμηθεί για τα έτη 2021 και 2022 ως «τέλος υπέρ καταναλωτών» ανέρχεται στα 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,1 εκατ. ευρώ προορίζονται αποκλειστικά για τα νοικοκυριά. Οι πιο ευνοημένες περιοχές είναι η Νότια Εύβοια, η Θράκη, η Βοιωτία και η Κρήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Τα ποσά θα δοθούν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος για όλα τα νοικοκυρια που βρίσκονται σε περιοχές όπου βρίσκονται αιολικά πάρκα. Σημειώνεται πως η κατανομή θα γίνει οριζόντια, χωρίς κοινωνικά κριτήρια.

Οι δήμοι με το υψηλότερο συνολικό ποσό είναι:

1. Καρύστου

2.Θηβαίων

3.Αρριανών

4. Τανάγρας

5.Αλεξανδρούπολης

6. Δελφών

7.Σητείας

8. Ύδρας

9.Τρίπολης

10. Κύμης Αλιβερίου

Από τα 62 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα 39 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από τους δήμους για τοπικά έργα.

Σχετικά Άρθρα