• 26 Ιανουαρίου, 2022

Η μειωμένη ζήτηση έριξε την τιμή του “οβελία” – Κερδισμένα τα σούπερ μάρκετ

 Η μειωμένη ζήτηση έριξε την τιμή του “οβελία” – Κερδισμένα τα σούπερ μάρκετ

Τρεις ημέρες πριν από το Πάσχα, η τιμή των αμνοεριφίων είναι μειωμένη κατά 25% σε σχέση με πέρυσι και όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα θα υποχωρεί περισσότερο. Ετσι, ενώ οι κτηνοτρόφοι πουλάνε τα αρνιά τους έναντι 3,5-4 ευρώ το κιλό, στο «ράφι» φτάνουν κατά μέσο όρο τα 6 ευρώ το κιλό. Ενδεικτικά, στη Βαρβάκειο αγορά ξεκινάνε από τα 5 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ κυμαίνονται στα 5,8-6 ευρώ και στα κρεοπωλεία φτάνουν μέχρι τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Το χτύπημα που καταφέρνει η πανδημία του κορονοϊού στους κτηνοτρόφους με τη μείωση της ζήτησης τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις εξαγωγές έχει οδηγήσει σε «βουτιά» της τιμής του οβελία, καθώς από τα 6-6,20 ευρώ/κιλό που πουλούσαν πέρυσι οι παραγωγοί, φέτος δεν ξεπερνούν τα 3,5-4 ευρώ/κιλό. Μάλιστα, πάνω από 500.000 αρνιά και κατσίκια αναμένεται να μείνουν αδιάθετα λόγω της πτώσης των παραγγελιών σε ποσοστό μέχρι και 50%.

Οπως δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση οι Ελληνες δεν θα εκδράμουν και δεν θα ψήσουν τον οβελία όπως κάθε χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης, αλλά και της τιμής των αμνοεριφίων καταφέροντας μεγάλο πλήγμα στους κτηνοτρόφους. «Κάθε χρόνο διαθέτουμε στην αγορά περίπου 4 εκατ. αρνιά και κατσίκια. Από αυτά τα 2,3 εκατ. φεύγουν το Πάσχα. Φέτος εκτιμάμε ότι θα πουλήσουμε 1,5-1,7 εκατ. και περίπου 500.000-600.000 αρνιά και κατσίκια θα μας μείνουν», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Πεβερέτος.

Από τα 5 ευρώ ξεκινούν οι τιμές των αρνιών στη Βαρβάκειο αγορά, με τον πρόεδρο των κρεοπωλών της Βαρβακείου, Κλεάνθη Τσιρώνη, να επισημαίνει σε δηλώσεις ότι «φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών δεν θα ανάψουμε τις ψησταριές, αλλά θα επιλέξουμε τον φούρνο», προσθέτοντας ότι παρά τις σχετικές απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας οι προτιμήσεις των καταναλωτών δεν άλλαξαν. Σχετικά με τις τιμές ο κ. Τσιρώνης επισήμανε ότι «είναι πολύ λογικές και σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τα αμνοερίφια ξεκινούν από 5-6 ευρώ το κιλό», υπογραμμίζοντας ότι λόγω της πανδημίας ζημιωμένοι βγαίνουν οι Ελληνες παραγωγοί, καθώς φέτος «έχασαν» τις εξαγωγές.

Την ίδια ώρα, πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) δείχνει ότι η τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ τη Μεγάλη Εβδομάδα διαμορφώνεται στα 5,80 ευρώ το κιλό, ενώ του κατσικιού κινείται περίπου στα περυσινά επίπεδα, στα 6,48 ευρώ το κιλό.

Κέρδη για τις αλυσίδες

Στο μεταξύ, «τσιμπάει» πάλι ο τζίρος των σούπερ μάρκετ, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, καθώς σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας μετρήσεων «έτρεξαν» με ρυθμό 27,6% αγγίζοντας τα 144,54 εκατ. ευρώ. Συνολικά πάντως, από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας, στις 24 Φεβρουαρίου, η αύξηση των εσόδων για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων έφτασε το 30% σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό που μεταφράζεται σε τζίρο 883,8 εκατ. ευρώ για τις ταχυκίνητες κατηγορίες αγαθών.

Σημειώνεται ότι στις 340 κατηγορίες προϊόντων που πωλούνται εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι 168 αφορούσαν σε τρόφιμα (+27,8%), 41 προϊόντα σε είδη νοικοκυριού (+49,3%), 45 σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής (+39,4%) και 86 σε όλα τα άλλα (+6,4%).

Οπως είναι φυσικό, τα είδη που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων είναι τα προϊόντα νοικοκυριού -κυρίως καθαριστικά- και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Η «χρυσή» τετράδα περιλαμβάνει τα αντισηπτικά τζελ, με τον τζίρο τους να «ανεβαίνει» κατά 419%, τα συμπληρώματα διατροφής με αύξηση των πωλήσεων κατά 354%, το οινόπνευμα με άνοδο σε ποσοστό 334% και τα υγρά μαντηλάκια με έκρηξη πωλήσεων κατά 329%.

Σε ό,τι αφορά στην εβδομάδα 30/3- 5/4 τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη άνοδο εσόδων ήταν τα αντισηπτικά τζελ (536,7%), τα συμπληρώματα διατροφής (307,6%) και τα υγρά μαντηλάκια (191,8%).

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ… ΣΦΑΓΗΣ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ

  • 3,5-4 ευρώ το κιλό είναι η τιμή παραγωγού για αρνιά και κατσίκια
  • 5 ευρώ το κιλό ξεκινά η τιμή πώλησης του οβελία στη Βαρβάκειο αγορά
  • 5,8-6 ευρώ το κιλό πωλούνται τα αρνιά και έναντι 6,48 ευρώ το κιλό τα κατσίκια στα σούπερ μάρκετ
  • 6,5 ευρώ το κιλό είναι η τιμή πώλησης των αρνιών στα κρεοπωλεία

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος