• 29 Νοεμβρίου, 2021

Η ελληνική πρόταση στην Κομισιόν για τον τουρισμό – Τεστ τρεις ημέρες πριν το ταξίδι

 Η ελληνική πρόταση στην Κομισιόν για τον τουρισμό – Τεστ τρεις ημέρες πριν το ταξίδι

Γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην Ευρώπη ζητά η Αθήνα με τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς -ωστόσο- να προκρίνει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων.

“Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν”, αναφέρει ελληνικό έγγραφο.

Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα έχει στείλει non-paper με τις θέσεις αυτές στην Ε.Ε.., ενόψει και της συζήτησης του θέματος της αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη που περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη.

Τα πέντε βήματα

Οι προτάσεις περιγράφουν μια “σταδιακή διαδικασία” και η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι ένα βήμα από τα πέντε που προτείνει η Επιτροπή.

Η Ελλάδα ζητά “δίκαιη μεταχείριση” όλων των πιθανών ταξιδιωτών και τάσσεται κατά οποιασδήποτε μεροληπτικής στάσης σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών”, λέει το έγγραφο, που συμπληρώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει “καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή”.

Η Αθήνα ζητά “κοινή κατανόηση” σε επίπεδο ΕΕ ότι όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κοροναϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Εναλλακτικά, δεν θα απαιτηθούν τεστ “για ταξίδια μεταξύ περιοχών που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορονοαϊό είναι υπό έλεγχο”.

Επίσης σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού: “Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, όλα τα καθίσματα πρέπει να γεμίσουν” αναφέρει το έγγραφο.