Η ελληνική απάντηση στο “Αμπντούλ Χαμίντ Χαν” – Ξεκινά μεγάλη άσκηση στο Ανατολικό Αιγαίο

 Η ελληνική απάντηση στο “Αμπντούλ Χαμίντ Χαν” – Ξεκινά μεγάλη άσκηση στο Ανατολικό Αιγαίο

Από την Κυριακή 22 έως την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, διεξήχθη η Διακλαδική Εθνική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ – 22» στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Την τελική φάση της Άσκησης παρακολούθησε εν πλώ επί του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Σκοπός της Άσκησης ήταν η βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και η μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας και συνέργειας, μέσω της εκτέλεσης ρεαλιστικών σεναρίων αυξημένης δυσκολίας που αφορούν στο σύνολο των μορφών πολέμου και περιελάμβαναν Ειδικές Επιχειρήσεις, Ναρκοπόλεμο, Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο, Αεροπορικές Επιχειρήσεις, καθώς και αντικείμενα συνεργασίας με μονάδες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ). Στην Άσκηση η οποία ήταν τύπου LIVEX (Live Exercise) συμμετείχαν μονάδες της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, υπό τον συντονισμό του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ). (ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Με κοινή άσκηση της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο απαντά η Ελλάδα στην έξοδο του “Αμπντουλ Χαμίντ Χαν”.

Σύμφωνα με το MEGA, με την NOTAM 2511/2022 η Αθήνα δέσμευσε δύο περιοχές για την εν λόγω άσκηση από τις 9 Σεπτεμβρίου, έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Η Άγκυρα για ακόμα μια φορά αντέδρασε, καθώς η άσκηση αυτή είναι να λάβει χώρα στο ανατολικό αιγαίο και θέτοντας -αυτή τη φορά- στο στόχαστρο τη Χίο, τη Σάμο, την Τήλο και την Χάλκη επικαλείται το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, το οποίο ισχυρίζεται η ίδια ότι υπάρχει για αυτά τα νησιά.

Τρία σενάρια για το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν»

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Turkiye» αναφέρει πως «το γεωτρύπανο «Aμπντούλ Χαμίντ Χαν», το οποίο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο από τεχνική άποψη, είναι ένα πλωτό ξενοδοχείο.

Εκτός από τις δυνατότητες εξερεύνησης, το πλοίο διαθέτει κοινωνικές εγκαταστάσεις, χώρους αναψυχής, αίθουσες άθλησης και κινηματογράφου και μπορεί να φιλοξενήσει 1.200 άτομα» ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα «Turkiye».

Σε ένα ακόμα ρεπορτάζ που προπαγάνδιζε την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πού θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο παραμένει άγνωστο, αφού ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να αρέσκεται να «παίζει με τα νεύρα» Αθήνας και Λευκωσίας. Είναι σαφές άλλωστε ότι το θέμα στην Τουρκία δίνει πεδίο για ένα παιχνίδι εθνικισμού και αποπροσανατολισμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Στόχος είναι η Αγκυρα να δείξει ότι μπορεί να επιβάλλεται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πως διαμορφώνει τα νέα τετελεσμένα στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» και υλοποιεί τη στρατηγική της για ενίσχυση της δύναμης της χώρας και ει δυνατόν και της επικράτειάς της. Πλησιάζει άλλωστε το 2023, χρονιά εκλογών και στην Τουρκία, αλλά και τα 100 χρόνια της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Του κράτους που δημιουργήθηκε κατά τον Ερντογάν στη βάση της αποδοχής μιας πολιτικής ήττας από την πλευρά της Αγκυρας, την οποία χρεώνει στον Κεμάλ Ατατούρκ ο οποίος δέχθηκε υποχωρήσεις από τα εδάφη της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα σενάρια που κυριαρχούν στη σκιά της επικείμενης αναχώρησης του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» για την πρώτη του «κατάκτηση» με τα χρώματα της Τουρκίας αφορούν και τη διαβάθμιση της έντασης. Ανάλογα με τις προθέσεις του Ερντογάν σε ένα μη ευνοϊκό πλαίσιο – λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί το γεωτρύπανο θα πρέπει να κινηθεί σε περιοχές όπου παλαιότερα έχουν γίνει – ή έχει υποστηριχθεί έστω ότι έχουν γίνει – έρευνες από σεισμογραφικά.

Σχετικά Άρθρα