Γκ. Μαγιορκίνης στο libre για εμβολιασμό σε υγειονομικούς και υπέργηρους: Τι προβλέπεται για τη συναίνεση, τα προβλήματα που ανακύπτουν

 Γκ. Μαγιορκίνης στο libre για εμβολιασμό σε υγειονομικούς και υπέργηρους: Τι προβλέπεται για τη συναίνεση, τα προβλήματα που ανακύπτουν

Ρωτήσαμε τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκα Μαγιορκίνηεάν -μετά τα δύο περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων στη Μ. Βρετανία, την πρώτη ημέρα έναρξης του εμβολιασμού κατά της Covid-19, και για δύο ακόμα πιο ήπια περιστατικά: δύο νοσηλεύτριες που εμφάνισαν εξανθήματα- θα υπάρξουν πιο αυστηροί κανόνες στη λήψη του ιστορικού των ατόμων που θα προσέρχονται για εμβολιασμό στη χώρα μας και αν έχουν ήδη συζητήσει στην επιτροπή για αυτό.

 Της Ρούλας Σκουρογιάννη 

Μας απάντησε ότι «πάντα, πριν τον εμβολιασμό λαμβάνεται αναλυτικό ιστορικό του ατόμου που θα εμβολιαστεί. Για όσους έχουν γνωστό ιστορικό αλλεργιών σε εμβόλια ή φάρμακα, θα υπάρξουν άλλες συστάσεις».

Επιμένοντας στο θέμα του εμβολίου και των τυχόν ανεπιθύμητων αντιδράσεων, καθώς έχει αναφερθεί πιθανό πρήξιμο στην περιοχή του εμβολίου, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε:

  • «Ένας τοπικός ερεθισμός είναι συνηθισμένη αντίδραση σε πολλές περιπτώσεις εμβολιασμού (είτε για λοιμώδη νοσήματα είτε για γρίπη) και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες, όπως και το ήπιο άλγος ή το «βάρος» στο χέρι στο σημείο του εμβολιασμού ή ένας ελαφρύς πονοκέφαλος». «Είναι κοινά συμπτώματα μετά από έναν εμβολιασμό. Δε μας ανησυχούν».

Σχετικά με την έναρξη κλινικών μελετών του εμβολίου σε εφήβους

Σχολιάσαμε, επίσης, με τον κ. Μαγιορκίνη, την έναρξη κλινικών μελετών της Moderna για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού σε εθελοντές εφήβους, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει έως σήμερα (μάλιστα αναμένεται να συμμετέχουν 3.000 υγιείς εθελοντές από τις ΗΠΑ, ηλικίας από 12 έως κάτω των 18 ετών), με στόχο την αξιολόγηση της δυνητικής ασφάλειας και ανοσογονικότητας του εμβολίου mRNA-1273 σε αυτή τη σημαντική νεαρότερη ηλικιακά ομάδα.

  • «Η χρησιμότητα του εμβολιασμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς και κυρίως για να μην κολλήσουν άλλες ηλικιακές ομάδες ή για να μην κλείνουν οι σχολικές μονάδες, καθώς τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι συνήθως παραμένουν ασυμπτωματικοί ή δεν εκδηλώνουν σοβαρή νόσηση», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά με τους Ανοσοκατασταλμένους

Σε κάποιες κατηγορίες ογκολογικών ασθενών ο εμβολιασμός έχει αντένδειξη. Σχετικά με το τι θα ισχύσει, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι:

  • «Οι παρασκευάστριες φαρμακευτικές θα στείλουν τα ακριβή δεδομένα του εμβολίου στις επιστημονικές εταιρείες διεθνώς, προκειμένου να καταρτίσουν κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό των χρονίως πασχόντων και των ανοσοκατασταλμένων. Οι περιορισμοί θα προκύψουν ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου, καθώς όλα τα εμβόλια δεν είναι της ίδιας τεχνολογίας και για κάποια δε θα υπάρχει πιθανόν αντένδειξη για τους ανοσοκατασταλμένους».

Τι προβλέπεται για τη συναίνεση στον εμβολιασμό των 2 πρώτων σε προτεραιότητα ομάδων που θα εμβολιαστούν

Στο κρίσιμο ερώτημα εάν δε συναινέσει μεγάλο ποσοστό των υγειονομικών στον κατά της Covid-19 εμβολιασμό ποια μέτρα θα ληφθούν, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός δε θα είναι υποχρεωτικός, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε:

  • «Ο εμβολιασμός ως μέτρο πρόληψης, όπως κάθε ιατρική πράξη, διενεργείται με βάση τη συναίνεση του προσώπου ύστερα από κατάλληλη ενημέρωση. Οι υγειονομικοί μας έχουν την κατάλληλη ενημέρωση και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υγείας, πιστεύουμε ότι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν προστατεύοντας τους εαυτούς τους και τους άλλους. Σε πολλά ευρωπαϊκά (και όχι μόνο) κράτη, θεωρείται αυτονόητο ότι ο εργαζόμενος στο Σύστημα Υγείας πρέπει να εμβολιαστεί. Στην Ελλάδα, έχει τη δυνατότητα επιλογής, ζητείται η συγκατάθεσή του αλλά αν σκεφτούμε ότι για να προσληφθεί κάποιος (από τον απλό δημόσιο υπάλληλο έως τον υγειονομικό) σε μία υπηρεσία, οφείλει να προσκομίσει μία σειρά από υγειονομικές εξετάσεις για να αποδείξει ότι δε νοσεί και δεν απειλεί τη δημόσια Υγεία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι και ο εμβολιασμός κατά της Covid-19–ιδιαίτερα στις παρούσες επείγουσες καταστάσεις– ίσως είναι από τις πράξεις που εξασφαλίζουν τη δημόσια Υγεία».

Σχετικά με τους τροφίμους των οίκων φιλοξενίας ηλικιωμένων, ο κ. Μαγιορκίνης ήταν κατηγορηματικός:

  • «Αναγκαστική υποβολή σε εμβολιασμό, δεν μπορεί να γίνει! Ο γιατρός δεν πρόκειται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ατόμου στο οποίο θα εφαρμοστεί η πράξη αυτή. Τώρα αν κάποιοι οίκοι φιλοξενίας ηλικιωμένων ζητήσουν να εμβολιαστούν τα άτομα που φιλοξενούν για την προστασία της υγείας των ίδιων, των υπολοίπων τροφίμων και του προσωπικού, καθώς οι ηλικιωμένοι αποτελούν ευάλωτη ομάδα για τον SARS-COV-2, αυτό είναι ένα θέμα που θα το δούμε εάν προκύψει. Πάντως, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19δε θα είναι υποχρεωτικός!».

Για το θέμα αυτό, είχε τοποθετηθεί νωρίτερα χτες, το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Απαντώντας στο τι θα κάνει η κυβέρνηση αν δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις θέσουν ως προϋπόθεση για να επιστρέψει κάποιος στη δουλειά, το να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, ο υφυπουργός είπε:

  • «Εάν ένας δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μπορεί να επιβάλλει τον εμβολιασμό στους εργαζόμενους του προκειμένου να υπάρξει επιστροφή στον χώρο εργασίας, αυτό επιβάλλει νομοθετική ρύθμιση. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ούτε πρόκειται να ισχύσει. Ναι, ο εμβολιασμός, το έχουμε πει και το ξαναλέμε, δεν θα είναι υποχρεωτικός. Από κει και πέρα το κράτος έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα 10 μεγαλύτερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα στην προάσπιση και προστασία της Δημόσιας Υγείας. Αυτό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να υπενθυμίσουμε στον κόσμο, όχι μόνο εμείς αλλά και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει συνεργασία σε αυτό το επίπεδο, αλλά βεβαίως και όλος ο κόσμος. Επιπλέον, πιστεύω ότι η πραγματικότητα θα καταδείξει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Θα έχουμε εμπειρία από τους εμβολιασμούς που έχουν ξεκινήσει ήδη σε κάποιες χώρες και θα έχουμε και την εικόνα από τους εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν στη χώρα μας, κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι υγειονομικοί. Άρα η καθημερινή πράξη πιστεύω, ο εμβολιασμός, η έναρξη του εμβολιασμού, θα δώσει τα πειστικά εκείνα επιχειρήματα έτσι ώστε ο κόσμος να προσέλθει. Να υπενθυμίσω, ειπώθηκε και πριν, ότι δεν θα γίνουν ταυτόχρονα όλοι οι εμβολιασμοί. Θα ξεκινήσουμε κατά προτεραιότητα από συγκεκριμένες ομάδες».

Σχετικά Άρθρα