Γιατί ο αρχιεπίσκοπος είπε πως θα έκανε το εμβόλιο αν δεν είχε νοσήσει – Τι απαντά στο libre ο Γκ. Μαγιορκίνης

 Γιατί ο αρχιεπίσκοπος είπε πως θα έκανε το εμβόλιο αν δεν είχε νοσήσει – Τι απαντά στο libre ο Γκ. Μαγιορκίνης

Θα εμβολιαστούν ή όχι όσοι έχουν νοσήσει; Η αλήθεια είναι ότι στην ερώτηση αυτή έχουν ακουστεί μέχρι τώρα αρκετές αντικρουόμενες απόψεις από τους ειδικούς, τόσο κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, όσο και σε σχετικές δηλώσεις τους στα Μέσα Ενημέρωσης.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, πολλές φορές έχει τονίσει ότι οι ασθενείς που έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό δε θα εμβολιαστούν, διευκρινίζοντας πως στις περισσότερες κλινικές μελέτες η προηγούμενη νόσηση θεωρείται κριτήριο αποκλεισμού, αντίθετα προχτές, τη Δευτέρα, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανες ότι υπάρχει σύσταση να εμβολιάζονται και όσοι έχουν νοσήσει, διότι οι γνώσεις μας για τη διάρκεια της ανοσίας, είναι ελλιπείς και όπως σε πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα, ο εμβολιασμός προσφέρει επιπρόσθετη προστασία.

Το libre ρώτησε για θέμα αυτό τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκα Μαγιορκίνη, για επιπλέον διευκρινίσεις στο θέμα αυτό. Στην ερώτηση, εάν θα συμπεριληφθούν στον εμβολιασμό όσοι νόσησαν πριν μερικούς μήνες και όχι οι πρόσφατα αναρρώσαντες, ο καθηγητής απάντησε:

  • «Δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό  η προηγούμενη λοίμωξη από τον ιό SARS-COV-2 και ότι όλοι μπορούν να εμβολιαστούν». Εξήγησε ότι «ο εμβολιασμός δίνει διαφορετική ανοσιακή απάντηση από τη λοίμωξη, με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε διαφορετικά σημεία του σώματος».

Όταν ρωτήσαμε για ποιο λόγο ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος, κ. Ιερώνυμος, δήλωσε χτες, ότι θα ήταν πρόθυμος να εμβολιαστεί αλλά οι γιατροί του συνιστούν να μην εμβολιαστεί αφού πρόσφατα νόσησε, ο κ. Μαγιορκίνης δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, αλλά περιορίστηκε να απαντήσει ότι «προφανώς, αυτές θα ήταν οι οδηγίες των θεραπόντων του».

Νωρίτερα, στην ενημέρωση, ο κ. καθηγητής για το θέμα αυτό είχε επισημάνει τα εξής:

  • «Τα πλαίσια στα οποία διεξάγονται οι κλινικές μελέτες είναι πολύ αυστηρά. Ένα κριτήριο αποκλεισμού σε μια κλινική μελέτη δε σημαίνει ότι δε θα εμβολιαστεί κάποιος, απλά θέλουμε να γνωρίζουμε  ποια είναι η επίδραση των εμβολίων σε άτομα που δεν μολύνθηκαν ποτέ, γιατί αυτό αποτελεί ένα όπως το λέμε συγχυτικό παράγοντα. Έναν παράγοντα που μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της μελέτης του εμβολίου.
  • Αυτό που είπε η κυρία Θεοδωρίδου, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν, υπάρχουν ενδείξεις ότι μολύνθηκαν, εννοείται ότι συμπεριλαμβάνονται κανονικά στο σχέδιο, χωρίς να αλλοιώνει αυτή η γνώση τον προγραμματισμό  που υπάρχει. Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος που έχει μολυνθεί, θα εμβολιαστεί στη σειρά του όπως προβλέπεται με βάση το σχέδιο του εμβολιασμού.  Το ίδιο και οι υγειονομικοί και το ίδιο όλος ο κόσμος. Άρα λοιπόν, το γεγονός ότι κάποιος μολύνθηκε στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι δεν θα εμβολιαστεί, σημαίνει ότι θα εμβολιαστεί κανονικά στη σειρά του».

Το libre ρώτησε τον κ. Μαγιορκίνη και για το διάστημα παραμονής και επίβλεψης όσων εμβολιάζονται για την εκδήλωση τυχόν ανεπιθύμητων αντιδράσεων, καθώς και το εάν τα 15 λεπτά παραμονής στο χώρο του εμβολιαστικού κέντρου είναι αρκετά ή εάν μπορεί να εκδηλώσει κάποιος και μετά το χρόνο αυτό κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση. Ο καθηγητής απάντησε:

  • «O χρόνος έχει κριθεί αρκετός. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο εμβόλιο από τις μέχρι σήμερα καταγραφές (στις κλινικές μελέτες και σε όσους έχουν εμβολιαστεί) είναι πολύ σπάνιες, αφορούν ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις (εκτός των δύο υγειονομικών στη Βρετανία που είχαν γνωστό σοβαρό ιστορικό και δόθηκε άμεσα αγωγή). Αυτό που ίσως συμβεί είναι κάποιο λιποθυμικό (ή συγκοπτικό) επεισόδιο, λόγω του φόβου της ένεσης (συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια εμβολιασμών ή αμέσως μετά), το οποίο αποκαθίσταται αυτόματα συνήθως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά». 

Σχολίασε, επίσης, όσα αναφέρονται από εκείνους που είναι αντίθετοι στον εμβολιασμό και αφορούν σε παρενέργειες που πιθανόν θα εμφανιστούν αργότερα σε όσους εμβολιαστούν, λέγοντας ότι

  • «αυτά τα ισχυρίζονται για όλα τα εμβόλια και δεν αποδεικνύονται. Λάθος αποδίδεται στο εμβόλιο (σε κάθε εμβόλιο) κάποιο ζήτημα που ούτως ή άλλως θα προέκυπτε. Συχνά, έχει αποδοθεί σε λοίμωξη από διάφορους ιούς, όπως ο ιός της γρίπης, η εκδήλωση του συνδρόμου Guillain-Barré (μια νευρολογική αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή παράλυση). Όμως, σχετικές πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι δεν υπάρχει σύνδεση του συνδρόμου με την Covid-19. Το σύνδρομο πυροδοτείται συνήθως μετά από λοίμωξη που οφείλεται στο καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter). Αντίθετα με την περίπτωση του καμπυλοβακτηρίου που περιέχει αντιγόνα παρόμοια με τα ανθρώπινα, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν μια αυτοάνοση αντίδραση, δε βρέθηκε κάποια ανάλογη πρωτεΐνη στον κορονοϊό που να μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αυτοάνοση αντίδραση. Τα περισσότερα εμβόλια για την Covid-19 βασίζονται στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, η οποία προκαλεί μια πολύπλοκη ανοσιακή αντίδραση δημιουργίας αντισωμάτων που καταπολεμούν τη λοίμωξη. Από τις αναλύσεις έχει προκύψει ότι ο SARS-CoV-2 δεν περιέχει ανάλογο υλικό που να μπορεί να πυροδοτήσει το σύνδρομο Guillain-Barré. Οι ανησυχίες ότι ο εμβολιασμός για την Covid-19 θα μπορούσε ίσως να προκαλέσει το σύνδρομο, έστω και σε σπάνιες περιπτώσεις είναι συνεπώς αβάσιμες».

Η πλατφόρμα του τυχαιοποιημένου δωρεάν τεστ κοροναϊού

Δεν παρέλειψε, τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης να επισημάνει ότι οι πολίτες καλό είναι να δηλώσουν ενδιαφέρον στην πλατφόρμα του τυχαιοποιημένου δωρεάν τεστ κοροναϊού.  Η πλατφόρμα άνοιξε χτες και μέχρι τις 17:30 είχαν δηλωθεί ήδη περισσότεροι από 5.000 εθελοντές.

Επεσήμανε ότι τα τεστ είναι δωρεάν για όλους που έχουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 και προσφέρονται σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Η πλατφόρμα δεν είναι για άτομα με συμπτώματα. Αν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να μιλήσει με το θεράποντα ιατρό του. Επίσης, ότι στόχος της συγκεκριμένης δράσης  είναι η βελτίωση της επιτήρησης της επιδημίας σε βάθος χρόνου.

Σχετικά Άρθρα