• 25 Ιουνίου, 2021

Γερμανικά “πυρά”για τον φράχτη και το κανόνι ήχου στον Έβρο

 Γερμανικά “πυρά”για τον φράχτη και το κανόνι ήχου στον Έβρο

Ο Έβρος έχει μετατραπεί σε «δοκιμαστικό πεδίο για τη στρατιωτικοποίηση της συνοριακής πολιτικής της ΕΕ», υποστηρίζει η ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Κορνέλια Ερνστ.

Το δίκτυο επιτήρησης των συνόρων με πύργους παρακολούθησης, φράχτες, θερμικές κάμερες και ντρόουνς καθιστά αδύνατο σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να βρουν προστασία, δηλώνει η ίδια σε εκπομπή της δημόσιας γερμανικής ραδιοτηλεόρασης ARD.

Κριτική ασκεί στην ίδια εκπομπή και ο ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων Έρικ Μάρκβαρντ – ειδικά σε ό,τι αφορά το «κανόνι ήχου» που δοκιμάζεται στον Έβρο.

Το «κανόνι ήχου» δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει ο ευρωπβουλευτής των Πρασίνων Μάρκβαρντ

Πρόκειται για μια συσκευή σε θωρακισμένο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας, που μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση ενός κινητήρα αεροπλάνου. Σκοπός του «κανονιού» είναι, σύμφωνα με τον κ. Μάρκβαρντ, να αποτρέψει ανθρώπους που θέλουν να ζητήσουν άσυλο να περάσουν τα σύνορα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε με το ευρωπαϊκό δίκαιο, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, για να κατηγορήσει στη συνέχεια την Κομισιόν ότι στηρίζει με εκατομμύρια ευρώ το σχετικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνταλμπερτ Γαντζ, διέψευσε πάντως ότι η ΕΕ χρηματοδότησε το εν λόγω πρόγραμμα.