Γεωπολιτική δυστοπία: Από την Ουκρανία στην Ταϊβάν- Το ταξίδι της Πελόζι και οι αναλύσεις για στρατιωτική εμπλοκή Πεκίνου- Ουάσιγκτον- Σκέψεις στην Ε.Ε για κυρώσεις στην Κίνα, εάν χρειαστεί

 Γεωπολιτική δυστοπία: Από την Ουκρανία στην Ταϊβάν- Το ταξίδι της Πελόζι και οι αναλύσεις για στρατιωτική εμπλοκή Πεκίνου- Ουάσιγκτον- Σκέψεις στην Ε.Ε για κυρώσεις στην Κίνα, εάν χρειαστεί

A man uses a magnifying glass to read a newspaper headline reporting on U.S. House Speaker Nancy Pelosi’s Asia visit, at a stand in Beijing, Sunday, July 31, 2022. Pelosi, confirmed Sunday she will visit four Asian countries this week but made no mention of a possible stop in Taiwan that has fueled tension with Beijing, which claims the island democracy as its own territory. (AP Photo/Andy Wong)

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η γεωπολιτική δυστοπία, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και η οποία εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό, αφενός στην επέκταση του αναθεωρητισμού, αφετέρου στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν ανοικτά τα δύο μεγάλα, στρατηγικά γι’ αυτές, μέτωπα με την Ρωσία και την Κίνα. Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης και εξαιρετικά απρόβλεπτης ενεργειακής κρίσης (από την οποία, ωστόσο, η Ουάσιγκτον ωφελείται οικονομικά, ενώ η Ευρώπη βυθίζεται βαθύτερα στην κρίση), η πιθανότητα μιας ρήξης με την Κίνα για το θέμα της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν έρχεται να προσθέσει νέα μεγάλα προβλήματα.

‘Οπως σημειώνει το Politico, ο επιδεινούμενος λεκτικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν «θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί» και παρακολουθείται στενά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με ανώτερους διπλωμάτες.

Οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων υπερδυνάμεων του κόσμου, καθώς το Πεκίνο εντείνει τις απειλές του σχετικά με μια πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τις επόμενες ημέρες.

Από τις Βρυξέλλες μέχρι το Παρίσι, οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι απροετοίμαστοι να σταθμίσουν τις συνέπειες μιας τέτοιας διαμάχης, ακόμη και όταν η Κίνα πλησιάζει τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Παρασκηνιακά, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δέχονται ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι αναλυτές προτρέπουν τώρα τους ηγέτες της ΕΕ να δώσουν προσοχή και να προετοιμαστούν για τα μελλοντικά προβλήματα.

«Τα χειρότερα σενάρια μερικές φορές πραγματοποιούνται», δήλωσε ο Μπόρις Ρούγκε, αντιπρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, αναφέροντας ως παράδειγμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Οι Ευρωπαίοι θα έκαναν καλά να προετοιμαστούν για απρόοπτα, στηρίζοντας την Ταϊβάν ενώ παραμένουν σε στενή επαφή με το Πεκίνο και βοηθώντας στην αποκλιμάκωση».

Η Νάνσι Πελόζι (νούμερο τρία στην αμερικανική ιεραρχία μετά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ασία με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου. Μια φημολογούμενη στάση στην Ταϊβάν – η οποία προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από το Πεκίνο – δεν αναφέρθηκε στο επίσημο δρομολόγιό της, αλλά θα μπορούσε να συμβεί. Αν και σύμφωνα με τις ενδείξεις ο Τζο Μπάϊντεν θέλει μάλλον να αποφύγει ένα τόσο σοβαρό σημείο τριβής, κάτι που συζήτησε σε ένα τηλεφώνημα μακράς διάρκειας με τον Σι Τζιπίνγκ πριν μερικές ημέρες.

Η Κίνα επιμένει ότι μια επίσκεψη στην Ταϊβάν από την Πελόζι θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της πολιτικής της «μίας Κίνας» που διέπει το καθεστώς της επικράτειας και ένα σήμα της αμερικανικής υποστήριξης για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε τη θέση του την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια αυτής της τεταμένης συνομιλίας με τον Τζο Μπάιντεν. «Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα καούν», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. «Ελπίζεται ότι οι ΗΠΑ θα έχουν ξεκάθαρα μάτια σχετικά με αυτό». Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας προειδοποίησε ότι «ο κινεζικός στρατός δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια» εάν προχωρήσει το ταξίδι της Πελόζι.

Με μεγάλα ανοικτά μέτωπα από την Βόρεια Αφρική μέχρι την Ουκρανία, με το νέο πρόβλημα που ενέσκηψε στις σχέσεις Σερβίας- Κοσσόβου (όπου υπάρχει αναμφίβολα και ρωσική παρέμβαση, ή, έστω, ρωσικό ενδιαφέρον), μία σινοαμερικανική κρίση με “πολεμικούς τόνους” είναι βέβαιο πως θα εκτροχίαζε ακόμα περισσότερο την παγκόσμια οικονομία που οδηγείται ταχέως στην ύφεση.

Το ΗΒ πρότεινε τον οπλισμό της Ταϊβάν, προειδοποιώντας ότι η Δύση δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη αποτυγχάνοντας να υπερασπιστεί τους Ταϊβανέζους όπως έκανε για την Ουκρανία. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock περιέγραψε πρόσφατα την «αυτοπεποίθηση και πάνω απ’ όλα ισχυρή εμφάνιση της Κίνας» σε σχέση με την Ταϊβάν ως «μια παγκόσμια πρόκληση».

Ουσιαστικά το “σύνδρομο της Ουκρανίας”, με την αδυναμία της Δύσης να συγκροτήσει ενιαία στάση, βαραίνει στις όποιες αποφάσεις, και ο ρόλος των ΗΠΑ είναι πια ηγεμονικός απέναντι σε μία Ευρώπη με ασθενείς ηγεσίες που σύρεται πίσω από το στρατηγικό αμερικανικό δόγμα.

Ο Urmas Paet, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προειδοποίησε ότι ο εντεινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε τον κίνδυνο της κινεζικής επιθετικότητας προς την Ταϊβάν «εκθετικά».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να είναι σε θέση να παρακολουθεί τις ενέργειες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης με την Ταϊβάν», είπε ο Paet. «Η πλήρης συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική τόσο από την άποψη της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας όσο και σε σχέση με τις ενέργειες της Κίνας στη γειτονιά της».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε τους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής να σκεφτούν τις προηγουμένως αδιανόητες συνέπειες της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, εάν το Πεκίνο προβεί σε στρατιωτική κίνηση κατά της Ταϊβάν.

«Σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, έχουμε καταστήσει πολύ σαφές ότι η ΕΕ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της, θα επιβάλει παρόμοια ή και μεγαλύτερα μέτρα από αυτά που έχουμε λάβει τώρα κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο εισερχόμενος πρεσβευτής της ΕΕ στην Κίνα. Ο Χόρχε Τολέδο, είπε νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με το Politico.

Με πληροφορίες από το Politico

Σχετικά Άρθρα