• 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Γαλλία: Το ανώτατο δικαστήριο απαγόρευσε την χρήση drones για την επιτήρηση των διαδηλώσεων

 Γαλλία: Το ανώτατο δικαστήριο απαγόρευσε την χρήση drones για την επιτήρηση των διαδηλώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο στη Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση drones για την επιτήρηση των διαδηλώσεων στους δρόμους του Παρισιού, μετά τις καταγγελίες από την οργάνωση Quadrature du Net (LQDN), η οποία εξέφραζε ανησυχία για τη χρήση drones «για σκοπούς της διοικητικής αστυνομίας».

Σύμφωνα με την απόφαση αστυνομική επιτήρηση από drone δεν μπορεί να προβλέπεται «χωρίς προηγούμενη παρέμβαση ενός κειμένου» που να την επιτρέπει και να ορίζει τους τρόπους χρήσης της. Αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο, υπογραμμίζει το δικαστήριο, «υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για τη νομιμότητα» επιτέλεσης μιας επιτήρησης με τη χρήση drones.

Τροπολογίες Κικίλια-Πέτσα: Σκληρή αντίδραση από την αντιπολίτευση- Ενστάσεις και για την “βεβαίωση εμβολιασμού”

Κατόπιν της απόφασης, ο αστυνομικός διευθυντής του Παρισιού, Ντιντιέ Λαλμάν, «πρέπει να σταματήσει, χωρίς καθυστέρηση, να προβαίνει σε μέτρα επιτήρησης με drone των συναθροίσεων ανθρώπων εν δημοσία οδό», αναφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ήδη τον Μάιο, το δικαστήριο είχε απαγορεύσει τη χρήση drones για την επιτήρηση της πρωτεύουσας στη διάρκεια της άρσης των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο