• 22 Οκτωβρίου, 2021

Τροπολογίες Κικίλια-Πέτσα: Σκληρή αντίδραση από την αντιπολίτευση- Ενστάσεις και για την “βεβαίωση εμβολιασμού”

 Τροπολογίες Κικίλια-Πέτσα: Σκληρή αντίδραση από την αντιπολίτευση- Ενστάσεις και για την “βεβαίωση εμβολιασμού”

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή η κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους του Βασίλη Κικίλια λίγα λεπτά προτού κλείσει η συνεδρίαση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στη Βουλή.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι προχωρεί στη νομοθέτηση όλης της διαδικασίας που έχει σχέση με την προμήθεια των εμβολίων, με την αποθήκευσή τους, την αδειοδότηση των εμβολίων από την Εθνική Αρχή Εμβολιασμού, το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, με τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού για να καταχωρούνται οι πολίτες που εμβολιάζονται, με την προτεραιοποίηση των εμβολιαζομένων κατά του κορονοϊού, με τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών.

“Όποιες αποφάσεις πήραμε όλο τον τελευταίο μήνα, όποιες αποφάσεις έλαβε η Εθνική Αρχή Εμβολιασμού”, περιλαμβάνονται σε αυτή την τροπολογία, είπε ο Βασίλης Κικίλιας και υπογράμμισε ότι οι διατάξεις είναι σύμφωνες με την κείμενη και ευρωπαϊκή νομοθεσία και με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ, εκ μέρους των κρατών μελών.

Διεργασίες στην κεντροαριστερά: Η συνεκτικότητα της απλής αναλογικής και τα μεγάλα διλήμματα των ηγεσιών

Ανάμεσα τους είναι και η χορήγηση βεβαίωσης για όσους κάνουν το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να δημιουργηθεί η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού, μέσω της οποίας μετά τη διενέργεια του εμβολιασμού θα μπορεί κανείς να αιτηθεί την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης.

Αυτή θα περιλαμβάνει το όνομα, το επώνυμο, τον ΑΜΚΑ, την ημερομηνία εμβολιασμού, το εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου.

Στην ίδια τροπολογία, μάλιστα, διευκρινίζεται ο οδικός χάρτης των εμβολιασμών, για παράδειγμα δημιουργείται σύστημα προτεραιοποίησης εμβολιαζόμενων, τίθεται σε ισχύ το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και καθορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζονται τα κριτήρια προτεραιοποίησης των πολιτών που θα προσέρχονται προς εμβολιασμό.

Παράλληλα, συστήνεται τριμελής Επιτροπή Διαχείρισης Προμηθειών για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων εμβολίων και την ταχύτερη δυνατή διάθεσής τους, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και Υγείας να διαθέτουν προσωπικό για το συντονισμό και τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας των εμβολίων.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 απείχαν από την ψήφιση των εν λόγω τροπολογιών ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση αποχώρησαν από την ψηφοφορία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται γιατί οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια και δεν προλαβαίνουν να τις μελετήσουν προκειμένου να τοποθετηθούν.

Στο αίτημα να αναβληθεί η συζήτηση και να διεξαχθεί αύριο πριν την ονομαστική ψηφοφορία η κυβέρνηση απάντησε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η συζήτηση οφείλει να ολοκληρωθεί σε μια συνεδρίαση που θα διαρκεί έως 9 ώρες καθώς το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης απέρριψε ως προσχηματικό τον λόγο για να μην αναβληθεί για αύριο η ψηφοφορία, σημειώνοντας πως η συζήτηση έχει ήδη ξεπεράσει τις 9 ώρες.

Ο ίδιος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη συναίνεση υπέρ του εμβολιασμού που είχε επιτευχθεί λίγη ώρα νωρίτερα και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εργαλειοποιεί το τη Βουλή.

Τελικά, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας υπερψηφίσθηκε επί της αρχής από τη ΝΔ. «Κατά» επί της αρχής ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση απείχαν από όλες τις ψηφοφορίες.

ΚΙΝΑΛ: Κυβερνητική πρόκληση η εκπρόθεσμη κατάθεση των τροπολογιών
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε πως εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για να γίνει αύριο η συζήτηση των δύο τροπολογιών θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία. Παράλληλα, στελέχη του κόμματος σημείωναν ότι η κυβέρνηση ευτελίζει το κοινοβούλιο και αποδεικνύει την ανικανότητα έγκαιρης διαχείρισης των προβλημάτων.

«Η αδράνεια και ο εφησυχασμός της κυβέρνησης οδηγεί στο γεγονός ότι πολλές ρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό έρχονται την τελευταία στιγμή και χαρακτηρίζονται κατεπείγουσες. Είναι ο ίδιος εφησυχασμός που οδήγησε στην ανάγκη για δεύτερο lockdown όταν αυτό μπορούσε να έχει αποφευχθεί», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση εκδηλώνοντας πλήρη ασέβεια προς Βουλή αλλά και προς τους πολίτες κατέθεσε μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασης της ολομέλειας δύο τροπολογίες νομοσχέδια προκειμένου να ψηφιστούν χωρίς συζήτηση. Το πρώτο νομοσχέδιο τροπολογία με 15 διατάξεις για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και το δεύτερο νομοσχέδιο τροπολογία με 18 άρθρα του υπουργείου υγείας για θέματα που προϋπήρχαν αλλά και για το σοβαρό θέμα του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση με την επιλογή της να υποβαθμίσει το μεγάλο θέμα του εμβολιασμού τορπιλίζει τη συναινετική διάθεση των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να δοθεί ένα ενωτικό μήνυμα που θα στηρίζεται στην επιστημονική γνώση.

» Το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε την πολιτική του θέση για όλα τα θέματα του νομοσχεδίου καταθέτοντας προτάσεις και πάνω από 10 εμπρόθεσμες τροπολογίες για την επίλυση σοβαρών θεμάτων, ωστόσο καμιά απ’ αυτές δεν απαντήθηκε από την κυβέρνηση».

ΚΚΕ: Επίτηδες η κατάθεση των τροπολογιών την τελευταία
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανακοίνωσε ότι η κατάθεση της τροπολογίας για τα εμβόλια την τελευταία στιγμή έγινε επίτηδες από την κυβέρνηση και ότι στις διατάξεις δεν είναι μόνο ρυθμίσεις που αφορούν την εμβολιαστική διαχείριση αλλά και άλλες που δεν μπορούν μέσα λίγο χρόνο να σταθμιστούν.

ΜέΡΑ 25: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ακόμη και τον εμβολιασμό ως μέσο μικροκομματικής εκμετάλλευσης
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει το εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό, την κορωνίδα υποτίθεται της πολιτικής της για την πανδημία, στο παρα πέντε της ολοκλήρωσης ψήφισης νομοσχεδίου «σκούπα» του Υπουργείου Υγείας, σε τροπολογία με 22 άρθρα, εκ των οποίων μάλιστα τα 12 τελευταία είναι άσχετα με το πρόγραμμα εμβολιασμού», τονίζει το ΜέΡΑ 25.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση μπορούσε κάλλιστα να συμπεριλαμβάνει το σχέδιο, το οποίο αποτελεί ένα μίνι νομοσχέδιο από μόνο του, στο εν λόγω κατεπείγον νομοσχέδιο, αλλά επέλεξε να το φέρει την τελευταία στιγμή, λειτουργώντας εκβιαστικά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι αδύνατο να το διαβάσουν και να τοποθετηθούν με τη σοβαρότητα που αρμόζει σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Να σημειώσουμε επίσης ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι το τελευταίο που ψηφίζεται πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές, που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι αν δεν το έφερνε ασθμαίνουσα η κυβέρνηση για ψήφιση, η χώρα δεν θα είχε σχέδιο εμβολιασμού μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

» Αντίθετα με τα μνημονιακά κόμματα που ψηφίζουν εκατοντασέλιδα ultimatum χωρίς να τα διαβάσουν καν, το ΜέΡΑ25 σέβεται πάρα πολύ την Κοινοβουλευτική διαδικασία για να αφήσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να την ευτελίζει τόσο ξεδιάντροπα.

» Αρνούμαστε να κάνουμε τους κομπάρσους στο επικοινωνιακό σόου μιας κυβέρνησης που δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμα και τον εμβολιασμό ως μέσο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε μια τακτική που καταρρακώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην Πολιτεία. Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εγκαταλείψουμε στην προχειρότητα, την ανευθυνότητα, και την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ΜέΡΑ25 θα απέχει από την ψηφοφορία της τροπολογίας Κικίλια».