Γαλλία – Εκλογές: Μάχη “στήθος με στήθος” στον β’ γύρο δείχνει δημοσκόπηση

 Γαλλία – Εκλογές: Μάχη “στήθος με στήθος” στον β’ γύρο δείχνει δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο TF1 στον απόηχο των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, οι Γάλλοι είναι αναποφάσιστοι.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ της ψήφου στον Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.

Νέα εκτίμηση Ipsos – Le Parisien: Mακρόν 28,4%, Λεπέν 23,4%, Μελανσόν 21,1%

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Ipsos, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να περάσει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 28,4% μπροστά από την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, η οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 23,4%.

Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο υποψήφιος της υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν με 21,1%.

Στη συνέχεια βρίσκονται ο ακροδεξιός Έρικ Ζεμούρ με 7%, η συντηρητική Βαλερί Πεκρές με 4,7%, ο πράσινος Γιανίκ Ζαντό με 4,5%, ο τοπικός βουλευτής Ζαν Λασάλ με 3,2%, ο ομμουνιστής Φάμπιεν Ρουσέλ με 2,4%, ο δεξιός Νικολά Ντιπόντ-Αϊνιάν με 2,1%, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό με 1,8%, η κομμουνίστρια Ναταλί Αρτό με 0,8% και ο αντικαπιταλιστής και άνεργος εργάτης εργοστασίου Φιλίπ Πουτού 0,6%.

Εκλογές στη Γαλλία: Τι έδειξαν τα επίσημα exit polls

Νωρίτερα κι αφού ολοκληρώθηκε μία εκλογική διαδικασία – θρίλερ, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των επίσημων exit polls.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα Exit Polls, ο Μακρόν συγκεντρώνει μεταξύ 28,1% (Le Monde) – 28,6% (TF1), η Λεπέν 23,3% (Le Monde) – 23,9% (TF1) και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν 20,1% (Le Monde) – 20% (TF1).

Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο που θα γίνει στις 24 Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και έληξε στις 8 μ.μ. (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται ότι τα exit polls που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα προέρχονταν από βελγικά ΜΜΕ, καθώς στη Γαλλία απαγορεύεται η δημοσίευση εκτιμήσεων ψήφου πριν κλείσουν οι κάλπες (21:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του: Μην ψηφίσετε Λεπέν

Ο Γάλλος υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

“Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ…δεν πρέπει να στηρίξετε την Λεπέν… δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο”, είπε ο Μελανσόν σε ομιλία του σήμερα προς τους υποστηρικτές του.

Η εταιρία δημοσκοπήσεων Ifop εκτιμά ότι ο Μελανσόν θα λάβει το 20,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Ινταλγκό στηρίζει Μακρόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξει τον Μακρόν για τον δεύτερο γύρο.

«Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων IFOP, η Ινταλγκό αναμένεται να λάβει το 1,9% των ψήφων του πρώτου γύρου.

Βαλερί Πεκρές, Γιανίκ Ζαντό, Φαμπιέν Ρουσέλ και Αν Ινταλγκό θα ψηφίσουν Μακρόν

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων, των Κομμουνιστών και των Σοσιαλιστών και της δεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σήμερα κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ο Μακρόν, ο απερχόμενος πρόεδρος, ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και προηγείται λίγες μονάδες από την Λεπέν, την οποία θα αντιμετωπίσει στις 24 Απριλίου.

Βαγγέλης Μαρινάκης