FT: Η ΕΚΤ εξετάζει τη δημιουργία bad bank για τα “κόκκινα δάνεια”

 FT: Η ΕΚΤ εξετάζει τη δημιουργία bad bank για τα “κόκκινα δάνεια”

Συνομιλίες υψηλού επιπέδου είχαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με ομολόγους τους στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» στην ευρωζώνη προκειμένου να απορροφηθούν τα «τοξικά δάνεια» από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο για την αντιμετώπιση χρεών τα οποία είναι απόρροια της κρίσης του 2008, προωθείται από στελέχη της ΕΚΤ, που ανησυχούν ότι η νέα κρίση της πανδημίας θα πυροδοτήσει άλλη μια έκρηξη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Η ιδέα συναντά αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που απαιτούν η κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες να χορηγείται αφού πρώτα έχουν πληρώσει οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι. «Το μάθημα από την κρίση είναι ότι μόνο μια κακή τράπεζα μπορεί να βοηθήσει γρήγορα να ξεφορτωθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», υποστήριξε στους FT ο διοικητής της Κεντρικής Τραπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. «Μπορεί να είναι ευρωπαϊκή ή εθνική. Αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα».

Οι ελληνικές τράπεζες- σημειώνει η εφημερίδα έχουν μακράν το υψηλότερο επίπεδο τέτοιων δανείων στα βιβλία τους (περίπου στο 35%). και μπορεί να έχουν μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 40% μέσα σε μια τετραετία μετά τις πιέσεις της ΕΚΤ, αλλά τα σχέδια τους να πουλήσουν κόκκινα δάνεια αξίας άνω των 32 δισ. ευρώ – σχεδόν τα μισά του συνόλου- πιθανότατα δύσκολα θα υλοποιηθούν λόγω της νέας κρίσης της πανδημίας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αντιτίθενται, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα τοξικά δάνεια, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες γράφουν οι FT. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 121 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες μειώθηκαν στο μισό μέσα στην τελευταία τετραετία και στα τέλη του 2019 ήταν στα 506 δισ. ευρώ. Αλλά, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, οι ελληνικές, κυπριακές, πορτογαλέζικες και ιταλικές τράπεζες ακόμα έχουν υψηλό ποσοστό, που ξεπερνά το 6%.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γερμανία όλες ίδρυσαν κρατικές κακές τράπεζες μετά την κρίση του 2008 για να αντιμετωπίσουν το τοξικό τραπεζικό χρέος. Αλλά από τότε η Ε.Ε. υιοθέτησε την οδηγία για τις τράπεζες που απαγορεύει στις κυβερνήσεις να ιδρύουν κακές τράπεζες, παρά μόνο στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπει πρώτα απώλειες για μετόχους και κατόχους ομολόγων.

Σχετικά Άρθρα