Φωτιά σε Βάρη – Βούλα: Πάνω από 6.000 στρέμματα δασικής έκτασης καμένα

 Φωτιά σε Βάρη – Βούλα: Πάνω από 6.000 στρέμματα δασικής έκτασης καμένα

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι στην Ανω Γλυφάδα επεκτάθηκε στη Βούλα και έφτασε στη Βάρη, αφήνει πίσω της τουλάχιστον 6.000 καμένα στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αλλά και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και οχήματα.

Την ίδια ώρα οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πρόκλησης της πυρκαγιάς.

Πυρκαγια στους πρόποδες του Υμηττού που ξεκίνησε από την θέση Πουρνάρι στην Α.Γλυφάδα και κατευθύνεται στην Α.Βούλα, όπου εκκενώνονται τα πρώτα σπίτια.Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς η φωτιά κινείται σε δύσβατη ορεινή περιοχή και πνέου ισχυροί άνεμοι, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ χθες υπήρξαν δύο εστίες. Για την πρώτη εστία οι υποψίες στρέφονται στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, καθώς η φωτιά ξεκίνησε από εκεί.

Όσον αφορά το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στην περιοχή Υμηττού οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οφείλεται σε εμπρησμό.

Από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά που ξεκίνησε στην Άνω Γλυφάδα και έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας ξεκίνησε από υποσταθμό του. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ότι, αφού ξέσπασε η φωτιά, ίσως να έγινε έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια.

Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Το χρονικό της μεγάλης πυρκαγιάς

Χθες, λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι η Πολιτική Προστασία μετά από εισηγήσεις της Πυροσβεστικής ενεργοποίησε το «112» και κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν την Άνω Βούλα και να κατευθυνθούν άμεσα προς την Πλατεία Άλσους.

Παράλληλα, δυνάμεις της αστυνομίας που συνέδραμαν στην όλη προσπάθεια, πραγματοποίησαν τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Η φωτιά ξέσπασε αρχικά σε έκταση με ξηρά χόρτα, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, στην περιοχή Πουρνάρι, στην Άνω Γλυφάδα και σύντομα εξαπλώθηκε προς το βουνό και την Άνω Βούλα.

Εξαιτίας αναφορών που υπάρχουν ότι πιθανόν η φωτιά ξέσπασε από υποσταθμό της ΔΕΗ στο σημείο έχει μεταβεί και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) για την διερεύνηση των αιτιών.

Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές στην κυκλοφορία.

Βαγγέλης Μαρινάκης