Πυρκαγιές: Πόσο έτοιμοι είμαστε για ένα “σκληρό καλοκαίρι”- Ανησυχητικό το πρώτο δείγμα στην Βούλα- Τι φοβούνται οι ειδικοί

 Πυρκαγιές: Πόσο έτοιμοι είμαστε για ένα “σκληρό καλοκαίρι”- Ανησυχητικό το πρώτο δείγμα στην Βούλα- Τι φοβούνται οι ειδικοί

Η πρώτη μεγάλη φωτιά του φετινού καλοκαιριού αποτέλεσε, για πολλούς, ένα ανησυχητικό πρώτο δείγμα γραφής και αφήνει πίσω της μερικές χιλιάδες στρέμματα καμένα, 15-20 σπίτια με μεγάλες καταστροφές και επιδεικνύει την ανησυχία που θα βιώσουμε το καλοκαίρι φέτος.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, νωρίς το πρωί της Κυριακής, έκανε λόγο για “ένα σκληρό καλοκαίρι” που έρχεται. Ίσως το κρισιμότερο ζήτημα που προκύπτει από την πρώτη μεγάλη φετινή πυρκαγιά είναι το γεγονός πως διαπιστώνεται έλλειψη σχετικά με τον καθαρισμό των περιαστικών δασών από χόρτα και άλλη καύσιμη ύλη, κάτι που επισημαίνει και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Εφόσον κάτι τέτοιο είναι ακριβές και δεν έχει ληφθεί η αναγκαία μέριμνα από την περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση, δεδομένων των καιρικών συνθηκών με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, όντως το καλοκαίρι θα είναι σκληρό.

“Σκληρό καλοκαίρι”

Για την πορεία της φωτιάς και μία πρώτη αποτίμηση, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση το πρωί από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου, Αλέξιου Ράπανου.

Ο Υπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε:

«Αντιμετωπίσαμε χθες μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, εδώ στην Αττική, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής. Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος, όπως τον έχουμε θέσει από την αρχή, είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό, όπως ήδη είπα, γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρείται hotspot της κλιματικής κρίση, δυστυχώς, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες όλοι οι εμπλεκόμενοι επί του πεδίου και σε επίπεδο συντονισμού κατορθώσαμε, χάρη στις προσπάθειες όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, να περιορίσουμε την χθεσινή δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6 – 7 ώρες. Όλα τα στοιχεία για την εξέλιξή των γεγονότων και την πρώτη αξιολόγηση θα σας τα αναφέρει αμέσως ο Υφυπουργός κ. Ευάγγελος Τουρνάς.

Από πλευράς μου, επειδή ήμουν στο πεδίο και είδα ακριβώς τι συνέβη, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι πάλεψαν για να προστατεύσουν τους συνανθρώπους μας και τις περιουσίες τους. Ήταν μια ηρωική προσπάθεια.

Ιδιαίτερα επιτρέψτε μου να επιμείνω στις Πυροσβέστριες, στους Πυροσβέστες μας και τους εθελοντές μας. Δεν αγνοώ βέβαια τη μεγάλη συμβολή της Αστυνομίας, του Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλοι μαζί, ως μια οικογένεια, έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη που περιελάμβανε και οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού, αλλά και δύσκολες συνθήκες στο πεδίο».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός κ. Τουρνάς σημείωσε: «Πράγματι χθες αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά με τρεις διαφορετικές εστίες, η οποία έφτασε σε περιαστικό άλσος, πολύ κοντά σε σπίτια. Με αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια, να προκύψουν και περιορισμένες υλικές ζημιές σε κάποιες κατοικίες.

“Εύκολη” φωτιά

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Γλυφάδα και έφθασε μέχρι την Βάρη δεν είχε τις “προδιαγραφές” να είναι μια καταστροφική πυρκαγιά. Εκδηλώθηκε τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, άρα όχι με συσσωρευμένη καύσιμη ύλη, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, κοντά δηλαδή στους μηχανισμούς κατάσβεσης, σε ημέρα που δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες φωτιές, άρα τα μέσα δεν ήταν διασκορπισμένα και, τέλος, σε εκτάσεις με , κυρίως, χαμηλή βλάστηση. Παρ’ όλα αυτά, η φωτιά ξέφυγε.

Σύμφωνα με το K-Report, έγιναν για ακόμα μία φορά τα γνωστά παραδοσιακά λάθη : Πολλά πράγματα φαίνεται ότι έγιναν λάθος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γλυφάδας και εθελοντές δασοπυροσβέστες, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που διαψεύδει ο ΔΕΔΔΗΕ, κάτι, ωστόσο, που η επιχείρηση διαψεύδει. Ο πολυσυζητημένος καθαρισμός των περιαστικών δασών και των οικισμών που συνορεύουν, για ένα ακόμη καλοκαίρι έγινε επί χάρτου ή τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές. Πριν καλά-καλά σβήσει η φωτιά, είχε ξεκινήσει ο γνωστός καυγάς, ποιος έχει την αρμοδιότητα να καθαρίζει, πού. Το πιο σημαντικό, όμως, θέμα είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η δουλειά των δυνάμεων κατάσβεσης. Είναι αλήθεια ότι στη χθεσινή φωτιά ρίχτηκαν πολλές δυνάμεις, επίγειες και εναέρια μέσα. Εκ του αποτελέσματος, όμως, δεν ήταν αποτελεσματικές.

Είναι φανερό ότι όλα δεν μπορούν να διορθωθούν σ’ ένα καλοκαίρι. Ίσως όμως η χθεσινή φωτιά, αντί να γίνεται πεδίο αυτάρεσκων δηλώσεων, του τύπου «έγκαιρα κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός» και άλλα ανάλογα, μπορεί να γίνει ευκαιρία για να εντοπιστούν και να διορθωθούν λάθη. Το καλοκαίρι μόλις αρχίζει.

Meteo: Η αιτία εκδήλωσης της φωτιάς στις παρυφές του Υμηττού – Επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές.

Μετά τη βελτίωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την Κυριακή το meteo αναμένει εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται κυρίως από υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρότητα σε ό,τι αφορά τη δασική καύσιμη ύλη, με τους ανέμους πάντως να πνέουν με μικρότερες εντάσεις συγκριτικά με χθες Σάββατο.

Επιπλέον, το meteo υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τον «δικό της» καιρό κι εκτοξεύοντας επικίνδυνες καύτρες:

  • Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα· και
  • καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, προκαλώντας έτσι νέες εστίες.

Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας απέλπιδας προσπάθειας για την απόκρυψη της ανικανότητας του επιτελικού κράτους κι ενός ανύπαρκτου μηχανισμού πολιτικής προστασίας» δήλωσε η βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Χαρά Καφαντάρη.

«Την παραμονή της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, βλέπουμε σε μια περιοχή της πρωτεύουσας με αραιή φυτοκάλυψη, χαμηλή βλάστηση και μέτριους ανέμους (ο εκπρόσωπος του Π.Σ. διαπίστωσε ότι, “οι ριπές τους έφτασαν τα 8 μποφόρ”) να γιγαντώνεται πυρκαγιά και να κινδυνεύει να γίνει mega-πυρκαγιά, αφού μπήκε μέσα στον οικιστικό ιστό. Για μια ακόμα φορά η Αττική δοκιμάζεται, αυτή την φορά στα νότια (Γλυφάδα, Βούλα) και στην Αν. Αττική. Απειλείται δε, ο σημαντικός πνεύμονας της, ο Υμηττός, που χτυπήθηκε από την πύρινη λαίλαπα» σημειώνει η κ. Καφαντάρη.

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια «δεν γνωρίζουμε αν φταίει ο κακός μας ο καιρός, ή ο “Τρελλός” (Υμηττός) που μοιάζει με “μπακλαβά”, αλλά σίγουρα φταίει η αναποτελεσματικότητα και η ανυπαρξία του επιτελικού κράτους του Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί, αντί να λύσουν σοβαρά προβλήματα και να εκσυγχρονίσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, προτιμούν να προσλαμβάνουν Πανεπιστημιακούς αστυνομικούς, να στήνουν σκηνικά έντασης στα Α.Ε.Ι., να μην προσλαμβάνουν υγειονομικούς, να αρνούνται την ακρίβεια που καλπάζει και τόσα άλλα. Α! και να μπλέκουν την χώρα μας σε πολεμικές συρράξεις, στέλνοντας πολεμικά όπλα στην Ουκρανία … Α! και να παραγγέλλουν “αγορές του αιώνα”, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, με πυροσβεστικά αεροπλάνα που θα είναι έτοιμα στο τέλος της πενταετίας» συνεχίζει.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού στην ΝΑ Αττική από όπου, όπως σημειώνει «δήλωσε ετοιμότητα ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του (μια από τις πολλές που μας συνηθίζει) ότι, “ο φετινός αντιπυρικός σχεδιασμός, βασίζεται στην εμπειρία των περσινών πυρκαγιών“». «Μπορεί και να έχει δίκιο! Και να αναμένει αντίστοιχα αποτελέσματα!» αναφέρει.

Στη συνέχεια, κατηγορεί την κυβέρνηση για απουσία κυβερνητικών μέτρων και παραθέτει τα εξής: Ό

  • Το Π.Σ. παραμένει χωρίς επαρκές προσωπικό με περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις, και δεν ενισχύθηκε με επαρκή εξοπλισμό και μέσα
  • Δεν συνεχίστηκαν τα προγράμματα πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης του ΟΑΕΔ (5000 περίπου άτομα), που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
  • Δεν εφαρμόσθηκαν πολιτικές ΠΡΟΛΗΨΗΣ
  • Το νέο υπουργείο Κλιματική Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραμένει χωρίς οργανόγραμμα και σαφές νομοθετικό πλαίσιο. Ο, δε, αντιπυρικός σχεδιασμός βασίζεται σε σχέδια δεκαετιών.
  • Το νέο Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού, αγνοείται…

«Δυστυχώς, συνεχίζονται οι «πολιτικές εκκενώσεων» και οι επικοινωνιακές φιέστες. Υπενθυμίζουμε όμως ότι, το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που συστάθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, με “φιλόδοξα” σχέδιά, κρίνεται καθημερινά εκ του αποτελέσματος» καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα