• 24 Ιανουαρίου, 2022

“Φλέγεται” ο Λίβανος: Οργισμένες διαδηλώσεις με σοβαρά επεισόδια – Πρόωρες εκλογές δρομολογεί ο πρωθυπουργός

 “Φλέγεται” ο Λίβανος: Οργισμένες διαδηλώσεις με σοβαρά επεισόδια – Πρόωρες εκλογές δρομολογεί ο πρωθυπουργός

Σε μια ήδη πολύπαθη χώρα, χτυπημένη από την πολιτική αστάθεια, την οικονομική κρίση και την πανδημία, οι πολίτες ξέσπασαν με αφορμή την πρόσφατη έκρηξη στην πρωτεύουσα Βηρυτό που σκότωσε τουλάχιστον 158 άτομα και τραυμάτισε περίπου άλλα 6.000.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Κατά τις σημερινές επεισοδιακές κινητοποιήσεις, δεκάδες διαδηλωτές φέρονται να έχουν τραυματιστεί από τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν με δυνάμεις της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ο αριθμός των διαδηλωτών που έχει τραυματιστεί στα επεισόδια ανέρχεται σε 238.

«Διαδηλώσεις στη Βηρυτό: 63 άνθρωποι διακομίστηκαν σε κοντινά νοσοκομεία. 175 άνθρωποι δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο σημείο», έγραψε στο Twitter ο Ερυθρός Σταυρός.

https://twitter.com/KarluskaP/status/1292109241323528195?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1292109241323528195%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fkosmos%2Fmesi-anatoli%2F255176_imera-orgis-ston-libano-me-ton-prothypoyrgo-na-dromologei-proores

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πάντως πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών εωσότου συμφωνήσουν», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ακούστηκαν πυροβολισμοί στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει τη ρίψη πυρών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται άνθρωποι, αιμόφυρτοι, έχοντας τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες.

https://twitter.com/GinoRaidy/status/1292140807038935045?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1292140807038935045%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fkosmos%2Fmesi-anatoli%2F255176_imera-orgis-ston-libano-me-ton-prothypoyrgo-na-dromologei-proores

Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης μια φωτογραφία του προέδρου Μισέλ Αούν. «Θα μείνουμε εδώ. Καλούμε τον λαό του Λιβάνου να καταλάβει όλα τα υπουργεία», φώναζε ένας διαδηλωτής από το μεγάφωνο.

Lebanese protesters clash with security forces in downtown Beirut on August 8, 2020, following a demonstration against a political leadership they blame for a monster explosion that killed more than 150 people and disfigured the capital Beirut. (Photo by JOSEPH EID / AFP) (Photo by JOSEPH EID/AFP via Getty Images)

Η έφοδος των διαδηλωτών στο κτίριο του ΥΠ.ΕΞ., που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, πραγματοποιήθηκε, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη συγκέντρωση χιλιάδων άλλων ανθρώπων στο κέντρο της πόλης. Διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης στα υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, καθώς και στο κτίριο της Ένωσης Τραπεζών, βάζοντας φωτιές.

Νωρίτερα, ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν αρχικά να να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ωστόσο, η τοπική αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων.