• 18 Σεπτεμβρίου, 2020

Φινλανδία: Η εφαρμογή στα “έξυπνα τηλέφωνα” που εντοπίζει όσους έχουν κοροναϊό – Σε καραντίνα η πρωθυπουργός

 Φινλανδία: Η εφαρμογή στα “έξυπνα τηλέφωνα” που εντοπίζει όσους έχουν κοροναϊό – Σε καραντίνα η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν τέθηκε σε καραντίνα καθώς θεωρείται πιθανό να έχει εκτεθεί στον κοροναϊό. Στην σκανδιναβική χώρα έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα προστασίας για τους πολίτες, ενώ παράλληλα είναι σε λειτουργία εφαρμογή στα smartphones που εντοπίζει όσους τυχόν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει κοροναϊό.

«Είναι ασυμπτωματική και αισθάνεται καλά», ανέφερε η ανακοίνωση

Σε απομόνωση μέχρι νεωτέρας τέθηκε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η οποία θα εξεταστεί για Covid-19 αφού πιθανώς εκτέθηκε στον ιό όπως εντοπίστηκε από την κυβερνητική ηλεκτρονική εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών, ανακοίνωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο.

Η Σάνα Μάριν 34 ετών, «είναι ασυμπτωματική και αισθάνεται καλά», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Φινλανδία εγκαινίασε την 1η Σεπτεμβρίου την εφαρμογή ιχνηλάτησης για τον κορωνοϊό, επιτρέποντας στους χρήστες έξυπνων τηλεφώνων (smartphone) να λαμβάνουν ειδοποίηση όταν έρχονται σε στενή επαφή με κάποιον που έχει διαγνωστεί με τον ιό.

Η εφαρμογή χρησιμοποιείται ευρέως στη σκανδιναβική χώρα: έχει εγκατασταθεί σε περίπου 1,8 εκατομμύρια κινητά, σε μια χώρα 5,5 εκατομμύρια κατοίκων.

Κρατώντας αποστάσεις, η Μάριν συναντήθηκε χθες με Ευρωπαίους ομολόγους της, και έπειτα με μέλη του υπουργικού συμβουλίου της με αντικείμενο μια πιθανή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στη χώρα.

Το σκανδιναβικό έθνος, σχετικά ανεπηρέαστο από την πανδημία Covid-19, επέβαλε περιορισμούς σε ταξιδιωτικές μετακινήσεις από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Αυγούστου, κομπάζοντας ότι έχει επιβάλει την «αυστηρότερη συνοριακή πολιτική» στην ΕΕ.

Επί του παρόντος, οι αρχές επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε ταξιδιώτες από χώρες που καταγράφουν τουλάχιστον 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.

Μια χαλάρωση των μέτρων θα αύξανε έτσι το όριο σε 25 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές περιορισμού που έχουν θεσπιστεί από άλλες χώρες της ΕΕ.

Η κυβέρνηση δέχθηκε πιέσεις για την ελάφρυνση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την ανακούφιση των επιχειρήσεων στη Λαπωνία, μια περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας που εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό το χειμώνα.