Άσκηση ΝΑΤΟ στην Αρκτική:Συμμετέχουν Φινλανδία και Σουηδία -Η ρωσική αντίδραση

 Άσκηση ΝΑΤΟ στην Αρκτική:Συμμετέχουν Φινλανδία και Σουηδία -Η ρωσική αντίδραση

Στρατιώτες από την Φινλανδία και την Σουηδία συμμετέχουν στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με σκοπό να δοκιμάσουν την ικανότητα της συμμαχίας να θωρακίσει αμυντικά τοποθεσίες όπως αυτή στο βόρειο άκρο της Ευρώπης, και με το «βλέμμα» στην Ρωσία. Σουηδικές και φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις συνεκπαιδεύονται εδώ και χρόνια, αλλά η ένταξη της Φινλανδίας και σύντομα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσδίδουν νέα διάσταση στη φετινή άσκηση.

«Η ένταξη της Φινλανδίας σηματοδοτεί μια νέα φάση», δήλωσε ο ταξίαρχος Μάνου Τουόμινεν, διοικητής των φινλανδικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στην άσκηση. «Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε, αλλά είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ασκήσεις όπως αυτή μας καθιστούν καλύτερο μέλος», συμπλήρωσε.

Η Φινλανδία εντάχθηκε πέρυσι στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία είναι έτοιμη να περάσει το κατώφλι της Συμμαχίας αφότου η Ουγγαρία επικύρωσε το πρωτόκολλο για την προσχώρησή της σκανδιναβικής χώρας. Ο Ούγγρος πρόεδρος Ταμάς Σούλιοκ υπέγραψε σήμερα το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Σουηδία εγκατέλειψε την πολιτική ουδετερότητας που τήρησε κατά τη διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων, καθώς και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναζητώντας ασφάλεια στους κόλπους του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε βολές αρμάτων μάχης Leopard και τακτικούς ελιγμούς στρατιωτών στο χιονισμένο δάσος. Σε μια ανάπαυλα ο σουηδός ταξίαρχος Ρίκαρντ Γιοχάνσον αδημονούσε να ρωτήσει φινλανδούς αξιωματούχους για τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισαν μετά την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. «Ανυπομονούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν», είπε σε εκπροσώπους του Τύπου.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επιταχύνουν την στρατιωτική τους δραστηριότητα στην Αρκτική, ισχυρίζεται η Ρωσία, καθώς η Συμμαχία ξεκίνησε μεγάλη στρατιωτική άσκηση στη βόρεια Ευρώπη.

Αυτό μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Δεν ανέφερε άμεσα με ποιο τρόπο η Ρωσία θα απαντήσει στην υποτιθέμενη δραστηριότητα.

Η Ρωσία ανέλαβε πρωτοβουλίες να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της στα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σχετικά Άρθρα