Έξι υποψήφιοι στο νήμα- Τι θα κρίνει τη μάχη ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ

 Έξι υποψήφιοι στο νήμα- Τι θα κρίνει τη μάχη ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ

Speech by Fofi Genimmata, president of the Kinima Allagis (Movement of Change) during her official visit at the 84th Thessaloniki International Fair, on Sept. 9, 2019 / Ομιλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Φώφης Γεννηματά, στα πλαίσια της 84ης ΔΕΘ, στις 9 Σεπτεμβρίου, 2019.

Με έξι πλέον υποψήφιους για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ) η μάχη γίνεται αναμφίβολα ενδιαφέρουσα και αμφίρροπη. Το σημαντικότερο, ωστόσο, που διαλανθάνει της προσοχής αρκετών είναι πως στη διπλή εσωκομματική εκλογή (5 και 12 Δεκεμβρίου) μπορεί να ψηφίσει όποιος θέλει μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας στην εφορευτική επιτροπή. Οι γνωρίζοντες λένε πως η μαζικότητα της προσέλευσης ίσως κρίνει και το δίδυμο που θα περάσει στον δεύτερο γύρο και ως εκ τούτου τον τελικό νικητή.

Ανάλυση του Σεραφείμ Κοτρώτσου

Ανατρέχοντας στις δημοσκοπήσεις -αλλά υπό το φως άλλων δεδομένων- μπορεί να διαπιστώσει κανείς ποιά ήταν η αποδοχή των υποψηφίων που είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία στα εκλογικά ακροατήρια των άλλων κομμάτων. Η πιο αντιπροσωπευτική μέτρηση ήταν εκείνη της MRB το καλοκαίρι και με δεδομένο, τότε, πως οι βασικοί υποψήφιοι θα ήταν οι Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος.

Η σοβαρή περιπέτεια της υγείας της ανάγκασε τη Φώφη Γεννηματά να αποχωρήσει από την διεκδίκηση της επανεκλογής της στην προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ και προκάλεσε ανατροπή με έξι πλέον υποψήφιους: Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Παύλος Χρηστίδης. Μέχρις ώρας δεν φαίνεται πως θα υπάρξει κάποια νέα υποψηφιότητα χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται στον χρόνο που απομένει.

igesia1

Στην μέτρηση της MRB (Ιούλιος) η Φώφη Γεννηματά διέθετε καθαρό προβάδισμα έναντι των Νίκου Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδου. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, η αποχωρήσασα πρόεδρος συγκέντρωνε περίπου 30%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ έφτανε στο 57%. Ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος φαινόταν να έχει περίπου την ίδια αποδοχή και στα δύο ακροατήρια (20 και 24%) και ο Νίκος Ανδρουλάκης το ίδιο ( 12,7% και 15,9%).

Το κρίσιμο μέγεθος στην εκλογή του Δεκεμβρίου είναι εάν και κατά πόσο θα συρρεύσουν να ψηφίσουν το νέο αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛ ψηφοφόροι της Ν.Δ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν, δηλαδή, υπάρξει κάποια προσπάθεια έμμεσης επιρροής στη διαδικασία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, για παράδειγμα, ο οποίος μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ συγκέντρωνε 24% δείχνει να προτιμάται (30,7%) μεταξύ εκείνων της Ν.Δ, αλλά και η Φώφη Γεννηματά είχε την προτίμηση του 32% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

igesia3

Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως πολλά θα εξαρτηθούν από την μαζικότητα της ψηφοφορίας. Εκ πρώτης όψεως οι περισσότεροι υποψήφιοι μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αυξημένη προσέλευση.

Εκείνο που επίσης παίζει ρόλο είναι η “ταυτότητα” κάθε υποψηφίου, οι προσδοκίες για αυτονομία ή στροφή του κινήματος προς τη Ν.Δ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και τα ηλικιακά κριτήρια.

https://twitter.com/serkot65/status/1448914075489128461?s=20

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη, για παράδειγμα, εστιάζει σε δύο σημεία: πρώτο, τη σχέση εμπιστοσύνης με τη Φώφη Γεννηματά και, δεύτερο, την “μάχη της γενιάς του”. Θέτει, δηλαδή, έμμεσα το ηλικιακό κριτήριο -εάν εκλεγεί θα είναι ο νεότερος αρχηγός κόμματος- αλλά προσπαθεί να προσεταιρισθεί και τις ψήφους προς τη Φώφη Γεννηματά. Πιθανώς κάτι τέτοιο να έχει και την σιωπηρή συμφωνία της προέδρου του κόμματος, η οποία θεωρείται βέβαιο πως δημόσια και ως εγγυητής της ενότητας δεν πρόκειται να πάρει θέση.

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι επίσης ένα νέο -αν και παλαιό- πρόσωπο. Έδωσε επιτυχημένα τη μάχη για τον Δήμο Αθηναίων και θεωρείται πρόσωπο κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, αν και οι δρόμοι τους έχουν χωρίσει εδώ και αρκετά χρόνια- άρα δεν πρέπει να θεωρείται πως υποστηρίζεται από τον πρώην πρωθυπουργό. Κάποιοι λένε πάντως πως η υποψηφιότητά του ήρθε συνδυαστικά με εκείνη του γραμματέα της Κ.Ο Βασίλη Κεγκέρογλου, για την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε δυσφορία από τη Φώφη Γεννηματά. Ίσως γι αυτό κρίθηκε τελικά πως πρέπει να υπάρξει μια υποψηφιότητα με “καθαρό” σήμα αυτονομίας στο πρόσωπο του “γεννηματικού” Χρηστίδη.

Η πιο ισχυρή υποψηφιότητα με αντιδεξιό πρόσημο, πάντως, είναι εκείνη του Χάρη Καστανίδη. Άνθρωπος με ειδικό πολιτικό βάρος και ευρεία αποδοχή σε όλο το πολιτικό φάσμα, ο ισχυρός στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα βουλευτής και πρώην υπουργός θα προσπαθήσει να φέρει στις εσωκομματικές κάλπες όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζονται ως τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο, το γεγονός, όμως, πως θα διαγκωνιστούν τελικά έξι υποψήφιοι αλλάζει τα πράγματα. Ο πρώτος δεν κρύβει πως θεωρεί “υπαρξιακό αντίπαλο” τον ΣΥΡΙΖΑ και διακρίνεται για την φιλική σχέση και στάση του έναντι υπουργών της κυβέρνησης και σχετίζεται με το “σιμητικό” μπλοκ που θα τον υποστηρίξει. Ο δεύτερος έχει ισχυρή πρόσβαση στους κομματικούς μηχανισμούς με δίκτυο σε όλη τη χώρα (περισσότερο φυσικά στην Κρήτη).

Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη, ιδιαίτερα μετά την υποψηφιότητα Χρηστίδη που έχει “χρώμα Γεννηματά”.

Σχετικά Άρθρα