• 24 Ιανουαρίου, 2022

Εξελίξεις με τα σχολεία: Μπήκε στο τραπέζι η παράταση με εισηγήσεις για άνοιγμα στις 17 Ιανουαρίου ίσως και αργότερα

 Εξελίξεις με τα σχολεία: Μπήκε στο τραπέζι η παράταση με εισηγήσεις για άνοιγμα στις 17 Ιανουαρίου ίσως και αργότερα

Τα 50.000 νέα κρούσματα μέσα σε δύο μέρες δείχνουν μια κατάσταση εκτός ελέγχου και αυτό φαίνεται και στις παλινωδίες με την ανακοίνωση των μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά και τους νέους περιορισμούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και τα σχολεία τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με πρωτόκολλα που ουσιαστικά δεν επιτρέπουν το κλείσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες συζητήσεις έγιναν στην επιτροπή των ειδικών, ενώ αναμένεται να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα, αρχές του 2022, προκειμένου να αποφασίσουν τι πρέπει να αλλάξει στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και αν τελικά θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου ή θα πάρουν παράταση οι διακοπές. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα πάντως το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έλεγαν διαρκώς ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά. Άλλωστε κλειστά σχολεία σημαίνει επιπλέον μέτρα και η κυβέρνηση δείχνει μια διστατικότητα σε αυτό το επίπεδο.

Πολλοί επιστήμονες εισηγούνται τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Συγκεκριμένα, τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, οι επιστήμονες εξετάζουν να ανοίξουν επτά ημέρες αργότερα δηλαδή στις 17 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας προτείνουν να αλλάξουν τα πρωτόκολλα προστασίας στα σχολεία και να κλείνει ένα τμήμα εάν υπάρχουν και λιγότερα κρούσματα από αυτά που σήμερα υπολογίζονται προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία του.

Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα, για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% των μαθητών συν ένας μαθητής.

Δεν αποκλείεται πριν το άνοιγμα των σχολείων να υποβληθούν όλοι οι μαθητές σε rapid test πριν επιστρέψουν.

Στο φόντο των σεναρίων περί παράτασης των εορταστικών διακοπών, η κυβέρνηση επιμένει στη διακήρυξη της για κανονική επιστροφή των μαθητών στα θρανία στην προγραμματισμένη ημερομηνία: «Η πρόθεσή μας είναι απολύτως καθαρή: Τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους», ήταν η κάθετη τοποθέτηση, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον ΣΚΑΪ.

«Η πρόθεσή μας είναι σταθερή. Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα και κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να το πετύχουμε αυτό», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, όπως είναι προγραματισμένο, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά και ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολέιων είπε πως η “10η Ιανουαρίου είναι μακριά” εννοώντας πως το πρόγραμμα μπορεί να ανατραπεί.

Παιδίατροι, πάντως, που μίλησαν από το πρωί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς επισημαίνουν τους κινδύνους και ορισμένοι εξ αυτών τονίζουν πως πρέπει να υπάρξει παράταση των διακοπών τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, πιθανώς και περισσότερο.