• 30 Νοεμβρίου, 2021

Ερντογάν: Είμαι πάντα σε θέση επίθεσης, δεν κάνω πίσω ποτέ – Δεν θα συναντήσει τον Μπάιντεν

 Ερντογάν: Είμαι πάντα σε θέση επίθεσης, δεν κάνω πίσω ποτέ – Δεν θα συναντήσει τον Μπάιντεν

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και του διεθνούς τύπου ότι έκανε πίσω, απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι δεν θα γίνει συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στο τέλος της εβδομάδας στη Ρώμη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο, ο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ορισμένους τίτλους σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι «ο Ερντογάν ξέφυγε από την κρίση, ο Ερντογάν έκανε ένα βήμα πίσω», απαντώντας: «Πώς έκανα ένα βήμα πίσω; Εγώ είμαι πάντα σε θέση επίθεσης. Δεν αναφέρεται κανένα βήμα πίσω στο βιβλίο μου».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε βέβαια ότι «το βήμα που κάναμε δεν ήταν μία επίδειξη δύναμης απέναντι σε κάποιον. Επισημάναμε μόνο ότι οι πρεσβευτές στην Τουρκία δεν πρέπει ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».

«Η πρώτη δήλωση ήρθε από τον Μπάιντεν»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να κατονομάσει μάλιστα ως ηθικό αυτουργό ακόμη και τον Αμερικανό πρόεδρο με μία… ειρωνεία.

«Θα πρέπει να γνωρίζουν το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης καλύτερα από εμένα. Επειδή οι πρεσβευτές πρέπει να εφαρμόζουν τέτοιες συμφωνίες βήμα προς βήμα, πρέπει να τις ακολουθούν βήμα προς βήμα. Επιπλέον, ασκείτε τα καθήκοντά σας στην Τουρκία. Ένας πρέσβης που εργάζεται στην Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν είναι φυλετικό κράτος. Ο πρέσβης που εργάζεται σε μια χώρα όπως η Τουρκία, που έχει μία πανάρχαια ιστορία, πρέπει να ξέρει πολύ καλά πού θα οδηγήσει αυτό. Εάν δεν το γνωρίζουν, τότε τους υπενθυμίζουμε το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης. Είναι τόσο απλό. Φυσικά, εφόσον συμμετείχε και ο πρέσβης της Αμερικής σε κάτι τέτοιο, ο Μπάιντεν σε μία ένδειξη των τρόπων του μάλλον, έστειλε την πρώτη δήλωση από εκεί».

«Η κρίση τελείωσε, αλλά η Ευρώπη θέλει να το συνεχίσει»

O Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η κρίση με τους 10 πρέσβεις έχει τελειώσει, αλλά από την άλλη η διαδικασία στο Συμβούλιο της Ευρώπης συνεχίζεται.

«Δεν έχω καμία προσδοκία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος από το Συμβούλιο. «Εμείς διαβάζουμε ό,τι γνωρίζουμε. Το συμβούλιο διαβάζει ό,τι γνωρίζει; Να κάτσουν να τα διαβάσουν. Το τι διαβάζουν, θα τα ακούσουμε και θα τα δούμε. Θα ακούσουμε και το ΕΔΑΔ και το Συμβούλιο. Κι αφού τους ακούσουμε, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Ό,τι χρειαστεί, θα το κάνουμε», τόνισε.

«Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, όσο βρίσκομαι σε αυτό το πόστο, θα ασκώ στο έπακρο τα καθήκοντά μου. Το τι λέει ο ένας κι ο άλλος, δεν δίνω σημασία ποτέ. Αυτή είναι η μόρφωσή μου, αυτή είναι η ανατροφή μου. Θα συνεχίσω προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι να πεθάνω», δήλωσε εμφαντικά.

Δεν υπάρχει συνάντηση με τον Μπάιντεν στη Ρώμη

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι δεν θα συναντηθεί τελικά με τον Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη στο τέλος της εβδομάδας στο περιθώριο της συνόδου των G20, παρόλο που η Άγκυρα το είχε ανακοινώσει επισήμως αρχές του Οκτώβρη.

«Μάλλον στη Ρώμη όχι, αλλά θα έχουμε συνάντηση στη Γλασκώβη. Φυσικά, το πιο σημαντικό μας θέμα σε αυτή τη συνάντηση θα είναι το ζήτημα των F-35. Έχουμε πληρώσει 1 δισ. 400 εκατομμύρια δολάρια για το F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα χρειαστεί να συζητήσουμε μαζί τους ποιο είναι το σχέδιο για επιστροφή των χρημάτων. Τι θα φέρει και πώς θα πάει αυτή η συνάντηση, θα το μάθουμε συναντώντας τους. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που λαμβάνουμε σε χαμηλότερο επίπεδο. Κάποιες πληροφορίες που λένε ότι θα μας δώσουν F-16… Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε έχει να κάνει με ένα σχέδιο για την επιστροφή αυτών των χρημάτων μέσω κάποιας φόρμουλας συνεργασίας. Είναι αλήθεια αυτό ή όχι; Θα το μάθουμε από αυτούς. Φυσικά, θα ήταν σκόπιμο να μιλήσω με τον κ. Μπάιντεν σε υψηλότερο επίπεδο για αυτό το θέμα. Αν γίνει, τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Πηγή: ethnos.gr