Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα σε αέρα και θάλασσα

 Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα σε αέρα και θάλασσα

Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στέλνει η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γ.γ. του ΟΗΕ, σημείωναν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα έχει κλιμακώσει την ένταση απέναντι στην Αθήνα, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και με τις κινήσεις της. Χτες, το μικρό τουρκικό ερευνητικό «Γιουνούς» έπλευσε εν μέσω του Αιγαίου για να ξεκινήσει δραστηριότητες μεταξύ Λέσβου, Χίου και Λήμνου, έπειτα από έκδοση και σχετικής NAVTEX. Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Είχε προηγηθεί η προσωπική επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει εκνευρισμένος ότι κόβει κάθε επαφή μεταξύ των δύο χωρών και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν υπάρχει πια» για τον ίδιο.

Από την πλευρά της, η Αθήνα διατηρεί ήρεμη στάση απέναντι στην κλιμάκωση αυτή του κλίματος. Χθές, ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, δηλώνοντας ότι αφενός η Ελλάδα κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, αφετέρου ότι δεν θα διστάξει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εκθέτοντας στη διεθνή κοινότητα την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι πρακτικά η Τουρκία επιβεβαιώνει την ελληνική επιχειρηματολογία περί επιθετικότητας εκ μέρους της Αγκυρας. «Η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί την απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων, περί του γεγονότος ότι απειλούμαστε, ότι το casus belli εναντίον της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχομένου και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή από την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Δένδιας στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Παναγιώτης Δρίβας