• 28 Νοεμβρίου, 2021

Eπεισόδια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας με Θιβετιανούς ακτιβιστές (εικόνες)

 Eπεισόδια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας με Θιβετιανούς ακτιβιστές (εικόνες)

Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, στον ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία.

Θιβετιανοί ακτιβιστές άνοιξαν σημαία και πανό, στα οποία αναγραφόταν «Νο genocide».

Άνδρες της ασφάλειας επενέβησαν άμεσα, αναγκάζοντας τους διαμαρτυρόμενους να αποσύρουν τη σημαία και τα πανό και προχώρησαν στην σύλληψη τους. 

Μία ημέρα νωρίτερα οι Θιβετιανοί ακτιβιστές, που ζητούν από την παγκόσμια κοινότητα να μποϊκοτάρει τους αγώνες είχαν διαμαρτυρηθεί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. 

Συγκεκριμένα βρέθηκαν στο μνημείο του Αγρίππα όπου προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό μεγάλων διαστάσεων και δύο σημαίες, που ανέγραφαν ιδεογράμματα και φράσεις στην αγγλική γλώσσα, μεταξύ άλλων, κατά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2022», με την αστυνομία να προχωρά σε τρεις συλλήψεις

Το Θιβέτ βρίσκεται από το 1951 υπό κινεζική κατοχή και πολλοί εξόριστοι Θιβετιανοί διαμαρτύρονται έντονα κατά της κινεζικής κυβέρνησης για θρησκευτική καταπίεση και αλλοίωση το πολιτισμού τους.

Παρόντες, ήταν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, εκπρόσωποι της ελληνικής και της κινέζικης Ολυμπιακής Επιτροπής και διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.