• 30 Ιουλίου, 2021

Επαναφορά της μάσκας; Η επιτροπή ουδέποτε εισηγήθηκε την κατάργηση σε εξωτερικούς χώρους – Τι λένε οι επιστήμονες

 Επαναφορά της μάσκας; Η επιτροπή ουδέποτε εισηγήθηκε την κατάργηση σε εξωτερικούς χώρους – Τι λένε οι επιστήμονες

Η επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τον ερχομού του τέταρτου κύματος και θεωρεί ότι πιθανότατα να εκδηλωθεί και μέσα στον Αύγουστο. Ο φόβος γι’ αυτό προέρχεται και από την άρση μέτρων αλλά και από το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών. Χθες σημειώθηκε αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων απ’ ότι συνήθως καταγράφονταν τις Δευτέρες, ενώ και ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σε πάνω από 3%. Μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως η κίνηση να καταργηθεί η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς αυτή μάλλον συμβάλλει στη διασπορά του ιού καθώς φαίνεται πλέον να επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για την μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είχε ληφθεί μέρες πριν και η επιτροπή καθυστερούσε τη σχετική εισήγηση. Σύμφωνα δε με την τοποθέτηση του μέλους της επιτροπής, καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα,

  • «Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερμετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους».

Με βάση τα λεγόμενα αυτά οι πολίτες μπερδεύονται περαιτέρω και μάλιστα αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι

Έτσι το ενδεχόμενο να επιβληθεί και πάλι η χρήση είναι, πολύ πιθανό, ενώ οι πολίτες λαμβάνουν αντικρουόμενα μηνύματα που προκαλούν σύγχυση.

Σχετικά με το θέμα της μάσκας, περίπου τις ίδιες αναφορές είχε κάνει και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέροντας την προηγούμενη Πέμπτη

  • “Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή μας, κατανοώντας την δυσκολία της χρήσης μάσκας μέσα στον καύσωνα, μέσα στο καλοκαίρι, εισηγήθηκε την μη χρήση της μάσκας όταν περπατάμε μόνοι μας στο πεζοδρόμιο. Τονίσαμε ότι με τα σημερινή επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνουμε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από πολλούς ελήφθη ένα εντελώς λάθος μήνυμα, ότι εισηγηθήκαμε «πετάξτε τις μάσκες»

Η καθηγήτρια είχε επίσης προϊδεάσει σχετικά με νέα επιβολή χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς σε σχετικό ερώτημα είχε σημειώσει ότι

  • “Είναι κάτι που σαφώς δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο μέλλον, εφόσον έχουμε επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας, να επανέλθει η μάσκα. Όπως και το χειμώνα είναι πολύ πιθανό και όχι μόνο φέτος το χειμώνα, δεν ξέρουμε πώς θα είναι οι επόμενες χρονιές, είναι πολύ νωρίς να πούμε. Κοιτάμε προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα καιρικά φαινόμενα και αποφασίζουμε. Είναι πάρα πολύ κατανοητό ότι αν ένας περπατάει μόνος του στο πεζοδρόμιο με 40 βαθμούς, γιατί να βάλει μάσκα; Άρα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λογική μας σε ό,τι κάνουμε”.