• 23 Απριλίου, 2021

“Ενάργιλο” : Η μαγεία της Κεραμικής

 “Ενάργιλο” : Η μαγεία της Κεραμικής

Η Θεανώ, η Γαρυφαλλιά και ο Μάριος είναι τρεις φίλοι που έγιναν συνεργάτες και λόγω της χημείας τους δημιούργησαν το «Ενάργιλο».

Όπως λένε στο σύντομο βιογραφικό τους «Άργιλος σημαίνει πηλός, ενώ το “Εν” προέρχεται από το εντός« και προσθέτουν πως στις δύο αυτές έννοιες «η μία είναι το εσωτερικό των ψυχών μας που προσπαθούμε να αποτυπώσουμε στις κεραμικές δημιουργίες μας, και η δεύτερη είναι η ανάγκη μας να βρισκόμαστε “μέσα στον πηλό”.

Οι ίδιοι μας εξηγούν τι είναι το Ενάργιλο…

«Η διαφορετικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους είναι για εμάς ένας μοχλός που τελικά μας φέρνει πιο κοντά στο να δημιουργούμε διαφόρων ειδών αντικείμενα. Πιστεύουμε ότι η διαφορετικότητα είναι αυτή που μας κάνει ισότιμους στη συνεργασία μας στο “Ενάργιλο”.

Το “Ενάργιλο” ήταν η φυσική συνέχεια της γνωριμίας μας που συνέβη αναπάντεχα στη σχολή κεραμικής που σπουδάσαμε και οι τρεις μας από το 2018 έως το 2020. Η γνωριμία μετατράπηκε σε φιλία και η φιλία δεν γινόταν να μην μετουσιωθεί και σε συνεργασία. Η λεγόμενη χημεία μεταξύ των ανθρώπων είναι υπαρκτή στο “Ενάργιλο” αλλά και στα κεραμικά αντικείμενά μας. Η μαγεία της κεραμικής έχει άμεση σχέση με τη χημεία τόσο στον άργιλο όσο και στα υαλώματα ή την όποια διακόσμηση υπάρχει σε αυτόν… Με λίγα λόγια, χωρίς τις χημικές ενώσεις δεν υφίστανται κεραμικά. Παρόμοια είναι και η σχέση μεταξύ μας σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Τη λέξη αυτή, την πλάσαμε με αγάπη, όπως άλλωστε πλάθουμε τον πηλό. Άργιλος σημαίνει πηλός, ενώ το “Εν” προέρχεται από το εντός. Το Μέσα δηλαδή. Και ενώ στον πηλό μπορείς να δώσεις διαφόρων ειδών σχήματα και μορφές, το Μέσα, το Εντός, το Εν μπορεί να έχει μονάχα δύο έννοιες!

Η μία είναι το εσωτερικό των ψυχών μας που προσπαθούμε να αποτυπώσουμε στις κεραμικές δημιουργίες μας, και η δεύτερη είναι η ανάγκη μας να βρισκόμαστε “μέσα στον πηλό”.

Το “Ενάργιλο” είναι κάτι φρέσκο και η έμπνευση του ονόματός μας εμπεριέχει όλα όσα θέλουμε να δηλώσουμε. Είναι μια λεξιπλασία και αντιπροσωπεύει το πλάσιμο του πηλού. Όταν πλάθεις και μετατρέπεις τον πηλό με αγάπη, σε διάφορα αντικείμενα, τότε επί της ουσίας τοποθετείς την ψυχή σου μέσα σε αυτόν! Μέσα στον άργιλο λοιπόν…»

Ενάργιλο!

Θεανώ, Γαρυφαλλιά, &Μάριος, Ιούνιος 2020.

(Βρείτε μας στοInstagram & στο Facebookπληκτρολογώντας enargilo_ceramics, στείλτε μας e-mail στο enargiloceramics@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες)