• 18 Ιουνίου, 2021

Εμβολιασμοί: Ανεβαίνει το ποσοστό για το τείχος ανοσίας το οποίο… πάει όλο και πιο πίσω

 Εμβολιασμοί: Ανεβαίνει το ποσοστό για το τείχος ανοσίας το οποίο… πάει όλο και πιο πίσω

Το γεγονός ότι το ποθητό τείχος ανοσίας κατά της νόσου Covid-19, δεν θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου ή ακόμα και μέχρι τα μέσα Ιουλίου, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε αόριστα ότι «ο στόχος μας είναι να έχει επιτευχθεί τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού», προσθέτοντας πως «εκτιμούμε ότι θα το επιτύχουμε». Όπως δήλωσε σε ερώτηση που του έγινε, το ποσοστό ανοσίας «εξαρτάται και από τις παραδόσεις. Άρα ακριβής ημερομηνία δεν μπορεί να δοθεί. Εντός του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί ο στόχος σε κάθε σενάριο».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς υποστήριζαν ότι το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου (το οποίο στη συνέχεια μετέθεσαν για τα μέσα Ιουλίου), με το αφήγημα αυτό να καταρρίπτεται από την πραγματικότητα.

Σημειώνεται επίσης ότι το ποθητό τείχος ανοσίας επιτυγχάνεται όταν εμβολιαστεί (πλήρως) το 70% και πλέον του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μόλις το 22,4% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, γεγονός που σημαίνει ότι μόλις ένας στους πέντε ενήλικους πολίτες έχει ανοσία, πεντέμισι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, παραμένει χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού της πλέον ευάλωτης ηλικιακής ομάδας σε βαριά νόσηση και θάνατο από Covid-19. Πρόκειται για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών, με τον κ. Θεμιστοκλέους να δηλώσει ότι μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 71% των ατόμων αυτών, με τουλάχιστον μία δόση. Σημειώνεται ότι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, το ποσοστό εμβολιασμού των άνω των 60 ετών ξεπερνά το 90%.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αυτές τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Εξάλλου, ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται –εκτός από τις παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες– και από τη συμμετοχή των πολίτων, με ορισμένες ηλικιακές ομάδες να εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικές, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα, όπως τα παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, είναι τα εξής:

 • Ηλικιακή ομάδα 85 και άνω: το 67,5% έχει ήδη εμβολιαστεί. Αν υπολογιστούν τα ραντεβού ανέρχεται στο 70%.
 • Ηλικιακή ομάδα 80-84: το 68% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70%.
 • Ηλικιακή ομάδα 75-79: το 79% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό θα ανέλθει στο 82%.
 • Ηλικιακή ομάδα 70-74: το 73% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 76%.
 • Ηλικιακή ομάδα 65-69: το 72% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 76,5%.
 • Ηλικιακή ομάδα 60-64: το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης ανέρχεται στο 71%.
 • Ηλικιακή ομάδα 55-59: το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης ανέρχεται στο 66,5%.
 • Ηλικιακή ομάδα 50-54: το 53% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 62%.
 • Ηλικιακή ομάδα 45-49: το 39% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 58%
 • Ηλικιακή ομάδα 40-44: το 33% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 49%.
 • Ηλικιακή ομάδα 35-39: το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 38,6%.
 • Ηλικιακή ομάδα 30-34: το 21% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 33%.

Σημειώνεται ότι η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε ότι πάνω από το 90% των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με Covid και στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι, υπογραμμίζοντας ότι «διαπιστώνεται μία απροθυμία ενός αριθμού ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν».

Καπραβέλος: Εμβολιασμός στο 90% για επιστροφή στην κανονικότητα

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο newsbomb.gr ζήτησε από όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν αφού όπως ανέφερε αν δεν φτάσουμε στο 90% τότε δεν θα μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην «κανονικότητα», κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν νοσήσει από κοροναϊό και τα παιδιά και γενικώς ακόμα και αυτοί που δεν κινδυνεύουν.

Μάλιστα όπως εξήγησε κάτι τέτοιο με τους ρυθμούς που πάμε δεν πρόκειται να συμβεί φέτος με αποτέλεσμα να πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα 4ο κύμα αντίστοιχο με το τρίτο.

Επίσης σημείωσε ότι τον εκπλήσει η αντοχή που επιδεικνύει το 3ο κύμα της πανδημίας καθώς θα περίμενε να έχει μεγαλύτερη μείωση από τον Μάϊο αφού ο καιρός δεν ευνοεί την μετάδοση του ιού.

 • Αναφορικά για τα επιδημικά επίπεδα στη χώρα, ο κ. Καπραβέλος έκανε λόγο, για μια πολύ αργή αποκλιμάκωση υπογραμμίζοντας, «για εμάς δυο είναι τα στοιχεία. Είναι η αποσυμφόρηση του υγειονομικού συστήματος. Η μείωση εισαγωγών, η μείωση των διασωληνωμένων και η μείωση νοσηλευόμενων. Αυτή είναι η μια σταθερή και από την άλλη μεριά είναι μια αργή πολύ αργή αποκλιμάκωση, μια επιπέδωση του τρίτου κύματος που δεν λέει να ξεθυμάνει που κρατιέται μεταξύ 1.000 και 2.000 κρουσμάτων».

Και πρόσθεσε:

 • «για να χαρακτηριστούμε πράσινη περιοχή χρειάζεται επί δέκα με 14 μέρες να είναι σταθερά τα κρούσματα κάτω από χίλια. Άρα επομένως εμείς, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι όσο αφορά τα κρούσματα και την μολυσματικότητα που υπάρχει στην κοινωνία. Γι’ αυτό και βλέπετε ότι έχουμε εξάρσεις σε κάποιες περιοχές. Αυτή η επιπέδωση του τρίτου κύματος και όχι αποκλιμάκωση οδηγεί μαθηματικά σε τοπικές εξάρσεις».

«Πρέπει να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος» τόνισε το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ προσθέτοντας ότι ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού «είναι ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο μετά το καλοκαίρι αν δεν εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος».

Απευθυνόμενος σε όσους ανησυχούν είπε ότι έχουμε τεράστια εμπειρία καθώς έχουν γίνει πάνω από 2 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί.

Πρόσθεσε, δε, ότι «κάνουμε αγώνα με τις μεταλλάξεις, όσο αφήνουμε ανθρώπους να νοσήσουν τους αφήνουμε δρόμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος είπε στο MEGA ότι «θα είναι νομοτελειακό το 4ο κύμα αν δεν εμβολιαστούμε».

«Εάν δεν εμβολιαστούμε ο ιός θα επανέλθει» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, το απόγευμα της Δευτέρας, η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 22,4%.

Μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως και σχεδόν 4 εκατ. έχουν λάβει μία δόση, με τη συμμετοχή των πολιτών να χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, με σχεδόν όλα τα ραντεβού να έχουν καλυφθεί στις περισσότερες περιοχές, εκτός από 19 περιφερειακές ενότητες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.