• 11 Μαΐου, 2021

ΕΜΑ: 365 περιστατικά θρομβώσεων σε πάνω από 900 εκατομ. δόσεις εμβολίων – Με ποιές εταιρίες σχετίζονται

 ΕΜΑ: 365 περιστατικά θρομβώσεων σε πάνω από 900 εκατομ. δόσεις εμβολίων – Με ποιές εταιρίες σχετίζονται

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερα από 300 περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων, που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά από χορήγηση εμβολίων κατά του κοροναϊού.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι έχουν καταγραφεί έως τώρα 287 περιστατικά που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, 8 με της Johnson & Johnson, 25 με της Pfizer και 5 με της Moderna, δήλωσε ο Πίτερ Αρλέτ, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων στον EMA.

Μέχρι χθες σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, είχαν χορηγηθεί τουλάχιστον 901.600.000 δόσεις εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 206 χώρες ή εδάφη.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson υπερτερούν των κινδύνων για τα άτομα που το λαμβάνουν, ενώ είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του κοροναϊού, καθώς και στη μείωση της νοσηλείας και των θανάτων. Τα συμπεράσματα του ΕΜΑ προέρχονται από την εξέταση όλων των δεδομένων, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την χρήση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών. Συγκεκριμένα, η κ. Κυριακίδου αναφέρει: «O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: τα οφέλη του εμβολίου Johnson & Johnson για την COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών.

Καλώ τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών μας. Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές».