• 13 Απριλίου, 2021

Ελασσόνα: Μεγάλη η ανησυχία των σεισμολόγων – “Θα είναι απίθανο να μη γίνουν άλλοι ισχυροί μετασεισμοί” λέει ο Παπαζάχος

 Ελασσόνα: Μεγάλη η ανησυχία των σεισμολόγων –  “Θα είναι απίθανο να μη γίνουν άλλοι ισχυροί μετασεισμοί” λέει ο Παπαζάχος

Θα είναι μάλλον απίθανο να μη γίνουν ισχυροί μετασεισμοί. Ένας σεισμός 5 ή 5,5 ρίχτερ ή και λίγο μεγαλύτερος, μπορεί να γίνει τις επόμενες ώρες ή και μέρες”. Αυτό είπε ο καθηγητής σεισμολογίας ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στο Open από τον Τύρναβο, συμπλήρωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία την επόμενη εβδομάδα “θα είναι μια δύσκολη μετασεισμική ακολουθία”.

Σε ερώτηση για το τι γίνεται με τα ρήγματα, ο κύριος Παπαζάχος απάντησε ότι “αν αυτό οφείλεται στο ίδιο ρήγμα, σε ένα γειτονικό κομμάτι ή έχει σπάσει σε μεγάλο ή μικρότερο κομμάτι, όλες οι δηλώσεις είναι απολύτως συμβατές”.

Για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων, ο κύριος Παπαζάχος απάντησε: “Όταν γίνεται ένας ισχυρός σεισμός, πάντα ενεργοποιούνται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κάποια γειτονικά ρήγματα… Το ότι ενεργοποιείται ένα ρήγμα γειτονικό και εμφανίζει μικροσεισμική δραστηριότητα, δε σημαίνει ότι θα γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός στο γειτονικό ρήγμα. Υπήρξαν περιπτώσεις… Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, οδηγήθηκαν σε αλληλουχία ισχυρών σεισμών σε γειτονικά ρήγματα. Αυτό όμως είναι γενικά ένα σπάνιο φαινόμενο”.

Σχόλιο Τσελέντη για Ελασσόνα: Εδώ χτίζουμε χωριά για λαθρομετανάστες…

Και ο καθηγητής σεισμολογίας κατέληξε: “Η ουσία είναι μία: Να σταματήσει ο κόσμος να ακούει όλες αυτές τις φήμες που έχουν αναπτυχθεί για πολύ ισχυρό σεισμό τις επόμενες ώρες. Και σήμερα υπήρχαν φήμες και ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του. Κανένα σεισμολογικό δεδομένο δεν προτείνει ότι έχουμε κάποια ενεργοποίηση κάποιου μεγάλου γειτονικού ρήγματος”.