• 18 Ιουνίου, 2021

Έκθεση-κόλαφος για φυλακές και κέντρα κράτησης: Βασανιστήρια με μπαστούνια και ασφυξία με πλαστικές σακούλες

 Έκθεση-κόλαφος για φυλακές και κέντρα κράτησης: Βασανιστήρια με μπαστούνια και ασφυξία με πλαστικές σακούλες

Κόλαφος είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων ως προς την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης της χώρας μας.

Οι ελληνικές αρχές κατηγορούνται για ξυλοδαρμό κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για βασανιστήρια.

Οι κατηγορίες περιγράφηκαν στην ετήσια έκθεση επισκόπησης την Πέμπτη (6 Μαΐου) από το ειδικό κλιμάκιο κατά των βασανιστηρίων στο όργανο παρακολούθησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Συμβούλιο της Ευρώπης (CPT)

Η επιτροπή ανέφερε ότι είχε λάβει αξιόπιστες μαρτυρίες για κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησης ή της ανάκρισης, σημειώνοντας ότι οι κρατούμενοι Ρομά και αλλοδαποί υπήκοοι ήταν ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου.

Κάλυμνος: Νοσεί και ο δήμαρχος – Πόσοι έχουν εμβολιαστεί

“Σε αυτές περιλαμβάνονται ορισμένες μαρτυρίες που αφορούσαν χτυπήματα με μπαστούνι στα πέλματα των ποδιών και εφαρμογή πλαστικής σακούλας στο κεφάλι ενός υπόπτου κατά τη διάρκεια ανάκρισης της αστυνομίας”, ανέφερε η έκθεση.

Η ίδια επιτροπή κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα στα τέλη του περασμένου έτους, μετά από μια ad hoc επίσκεψη τον Μάρτιο σε πάνω από δώδεκα αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης μεταναστών στην χώρα μας.

Η επίσκεψη συνέπεσε με την απόπειρα της Τουρκίας να στείλει χιλιάδες αιτούντες άσυλο και πέραν των ελληνικών χερσαίων συνόρων κοντά στον Έβρο.

Εκείνη την εποχή, αναφέρει η έκθεση ότι οι κρατούμενοι-μετανάστες στην περιοχή του Έβρου και στο νησί της Σάμου υπέστησαν «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

Η έρευνα καθόρισε επίσης κατευθυντήριες γραμμές για την ΕΕ για την αποτροπή τέτοιας κατάχρησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης» για την αποτροπή παράνομων πιέσεων στα σύνορα.

Οι νομοθέτες και τα κράτη μέλη της ΕΕ διαμορφώνουν επί του παρόντος τις δικές τους θέσεις σχετικά με την πρόταση.

Για να είναι αποτελεσματική, η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων λέει ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους επιτηρητές να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις και να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία.

Πρέπει επίσης να μην έχουν θεσμικές σχέσεις με τις κρατικές αρχές, πρόσθεσε.

Η έκθεση εξέτασε επίσης τους κρατούμενους γενικού πληθυσμού, περιγράφοντας τις ελληνικές φυλακές ως υπερπληθυσμικές, ανεπαρκείς, και επιρρεπείς σε σοβαρή βία.

“Οι περισσότερες περιπτώσεις φερόμενης αστυνομικής κακομεταχείρισης δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ποινικής δίωξης”, σημείωσε.

Εκτός από την Ελλάδα, η επιτροπή είχε επίσης επισκεφθεί φυλακές σε κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Διερευνήθηκαν επίσης χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Μολδαβία, η Τουρκία και η Ουκρανία.

Μια συνολική εκτίμηση της επιτροπής διαπίστωσε ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού, μαζί με τον αντίκτυπο του Covid-19, έχουν υποβαθμίσει γενικά τις συνθήκες φυλάκισης.

Ανέφερε ότι πρότυπα όπως καθαρό πόσιμο νερό, επαρκές φαγητό, αξιοπρεπείς συνθήκες ύπνου, είναι μεταξύ των βασικών ελάχιστων απαιτήσεων που πρέπει να παρέχονται στους κρατούμενους.