Πέτσας: Πότε αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας – Τι θα γίνει με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ

 Πέτσας: Πότε αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας – Τι θα γίνει με τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ έβγαλε δύο σημαντικές ειδήσεις. Η πρώτη αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών και η άλλη τον ΕΝΦΙΑ.

Καταρχάς για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε ευχής έργο τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, οι οποίες εκτίμησε ότι πιθανότατα θα ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου.

«Όσο λιγότερες εντάσεις έχουμε τόσο το καλύτερο για τον Ελληνισμό», τόνισε και πρόσθεσε πως όσον αφορά τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας, η Τουρκία δείχνει μια σταθερή αποκλιμάκωση.

Για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο, ο κ. Πέτσας είπε πως αυτό που έκανε στην Αμμόχωστο ο Ερντογάν, είναι αυτό ακριβώς που του είπε η ΕΕ να μην κάνει με το σημείο 18 των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

«Άρα εδώ θα βρει απέναντί του, όχι την Κύπρο, όχι την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι είναι σαν να κοροϊδεύει η Τουρκία όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης μείωσης φόρων ή παροχών από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως «η βασική πυξίδα που διέπει την πολιτική μας είναι η μείωση των φόρων και των εισφορών, είναι περισσότερες δουλειές για τους Έλληνες, είναι η ασφάλεια για όλους».

Είναι πιθανό εφόσον υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι «φυσικά μπορεί να αναλάβει μια πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός που δεν την είχε προβλέψει κάποιος ότι θα έρθει σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».

Για τον ΕΝΦΙΑ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Καθημερινής για εισηγήσεις μείωσης ή και κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι όλα τα σενάρια ελάφρυνσης των Ελλήνων εξετάζονται αλλά δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη απόφαση. Είπε ότι σε κάθε περίπτωση σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε εφέτος ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ αφορούν σε φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2023, δεν υπάρχει καμία σχέση για εκλογές» και πρόσθεσε ότι οι εκλογές δεν συνδέονται με την νέα κανονικότητα που θα φέρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε ότι ο πρωθυπουργός κάνει τις καλύτερες παρεμβάσεις όποτε εκείνος κρίνει και πως δεν υπάρχουν «κουρασμένα παλικάρια» στην κυβέρνηση.

Παναγιώτης Δρίβας