• 1 Μαρτίου, 2021

Έκτακτη σύγκληση των ειδικών: Την ζητά ο καθηγητής Σύψας για την κοσμοσυρροή – “Παίζουμε με τη φωτιά.. “

 Έκτακτη σύγκληση των ειδικών: Την ζητά ο καθηγητής Σύψας για την κοσμοσυρροή – “Παίζουμε με τη φωτιά.. “

Την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των ειδικών ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας για τις εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα. «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη» είπε αρχικά ο κ. Σύψας με αφορμή τις εικόνες των τελευταίων ημερών σε δρόμους όπως η Ερμού.

«Η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί αυτού του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη η επιτροπή» συμπλήρωσε ο κ. Σύψας προσθέτοντας ότι «θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία».

Τελευταία εξέλιξη: Ανακοίνωση “κόφτη” στα sms μετά το κόλπο με τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα

«Να σας υπενθυμίσω ότι τέτοιες εικόνες είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό» πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Το μέλος της επιτροπής των ειδικών σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση της κινητικότητας που θα είναι μεγαλύτερη αυτή την εβδομάδα εξηγώντας ότι «όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους και η διασπορά γίνεται ενδοοικογενειακά».

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να υπάρξουν και ενδιάμεσα μέτρα. Δεν μπορεί να μείνει έτσι η κατάσταση, αν δεν κάνουμε κάτι με αυτές τις εικόνες θα έχουμε πρόβλημα».

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη και για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή. Αν έχουμε αυξητικές τάσεις γιατί οι μαθητές λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά την διασπορά της νόσου».

Εικόνες συνωστισμού… με μάσκες

Η κατάχρηση των 2 ωρών που επιτρέπονται για τα ψώνια των καταναλωτών με διαδοχικά SMS στο 13033 προβληματίζει το Μαξίμου και συζητείται έντονα πώς θα μπορούσε αυτό να περιχαρακωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι έχει πέσει η πλατφόρμα e-katanalotis.

Με ειδική εφαρμογή που θα πρέπει να κατεβάσει ο πολίτης στο κινητό του αλλά και με τον δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να βγει για τα ψώνια του αλλά θα υπάρχει «κλεψύδρα», προκειμένου να μην ξεπερνά το επιτρεπόμενο χρονικό όριο. Συνεπώς, αν ξεπερνά τις 2 ώρες και ελεγχθεί από την ΕΛ.ΑΣ τότε θα του επιβάλλεται πρόστιμο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εφόσον αποφασιστεί αυτή η λύση η εφαρμογή θα είναι υποχρεωτική σε όλους του πολίτες. Και δεν θα αντικαταστήσει το μήνυμα στο 13033, αλλά θα το συμπληρώσει. Βέβαια, όλα αυτά ακόμη μελετώνται, όπως και ο «κόφτης» στα SMS, ο οποίος όμως σκοντάφτει στα προσωπικά δεδομένα, τα οποία το υπουργείο ψηφιακής μεταρρύθμισης δεν κρατά.

Βατόπουλος: Πιθανό το κλείσιμο των καταστημάτων εάν αυξηθούν τα κρούσματα

Για εκ νέου κλείσιμο των καταστημάτων εάν αυξηθούν τα κρούσματα του κοροναϊού, μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Προφανώς υπάρχει ανησυχία για αναζωπύρωση των κρουσμάτων», είπε, χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα «να γίνει εισήγηση για κλείσιμο του λιανεμπορίου», εάν αυξηθούν τα κρούσματα.