“Έδειξε” (ξανά) Τζιτζικώστα, Κικίλια από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός…

 “Έδειξε” (ξανά) Τζιτζικώστα, Κικίλια από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός…

H συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status FM (και στους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση) -μετά την επίσκεψή του στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας- είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς, μεταξύ άλλων, επανήλθε στο θέμα σχετικά με το γιατί “ξέφυγε ο έλεγχος” στην πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψης με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα (φωτό αρχείου) και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, δυο πρόσωπα που είχε βάλει ο ίδιος –από το βήμα της Βουλής– στο κάδρο των ευθυνών για την εξάπλωση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκης για να λάβει απάντηση με σαφή έκφραση δυσφορίας από τον κ. Τζιτζικώστα.

Στη συνέντευξή του, όμως, στον ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης και στον απόηχο των σοβαρών αποκαλύψεων του “Βήματος” και της “Δημοκρατίας”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα των ευθυνών.

Ερωτηθείς τι πήγε στραβά και ξέφυγε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και εάν ήταν πολιτική απόφαση να μην κλείσει η πόλη την εβομάδα του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη απαντήσει στη Βουλή, αλλά θα απαντήσω και εδώ. Πήραμε τις δραστικές αποφάσεις να πάμε στο δεύτερο λοκνταουν όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση κρουσμάτων και ταχύτατη αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid-19. Ίσως, όντως, να έπρεπε να είχαμε ενεργήσει μία εβδομάδα γρηγορότερα στη Θεσσαλονίκη. Όμως, δεν ήταν πολλές οι φωνές στην πόλη που ζητούσαν lockdown νωρίτερα, ούτε είχαμε κάποια σχετική εισήγηση».

Αυτή τη φορά, είναι αλήθεια, δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός όσο από το Βήμα της Βουλής ( είπε: “δεν ήταν πολλές οι φωνές στην πόλη”), ίσως επειδή ο περιφερειάρχης είχε στείλει ήδη μηνύματα ότι εάν δεν αποκατασταθεί ίσως προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με όσα προηγήθηκαν του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο ο κ. Τζιτζικώστας, όσο και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, διαθέτουν στοιχεία σχετικά με την αυστηρή τους προειδοποίηση και το αίτημά τους να μπει νωρίτερα σε lockdown η Θεσσαλονίκη και, κυρίως, να μην πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις και η δοξολογία στις 26-28 Οκτωβρίου.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη προσωπικά ώστε να μην επαναληφθεί ο συνωστισμός της Θεσσαλονίκης, έξω από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου, και στην Πάτρα για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα, δείχνει πως έστω και καθυστερημένα αντιλήφθηκε το μεγάλο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Εξακολουθεί, όμως, να μεταθέτει ευθύνες στους τοπικούς παράγοντες, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη από τον περιεφερειάρχη στη σύντομη συνάντησή τους. Η επιστολή Κυρίζογλου, άλλωστε, που δημοσιοποίησε το libre επιβεβαιώνει πως είχε εγκαίρως τεθεί το θέμα και πως η κυβέρνηση μάλλον υποχώρησε στις πιέσεις τοπικών εκκλησιαστικών -και όχι μόνο- κύκλων.

Όμως, ο πρωθυπουργός βρέθηκε μπροστά και στο ερώτημα γιατί δεν έχουν ακόμα επιταχθεί περισσότερες ιδιωτικές κλινικές της πόλης -πλην της Euromedica και της “Σαραφιανός”-, αίτημα όλων των υγειονομικών του δημοσίου συστήματος της πόλης αλλά και των κομμάτων. Σχετική ερώτηση έχει καταθέσει και το ΚΙΝ.ΑΛ με πρωτοβουλία του βουλευτή Χάρη Καστανίδη.

Ερωτηθείς σχετικώς, απήντησε ότι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει εισήγηση, από το Υπουργείο Υγείας, για περισσότερες επιτάξεις ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ διαβεβαίωσε πως όταν χρειάζεται θα γίνονται και αεροδιακομίδες, όπως αυτές των τελευταίων 24ωρων. Ο ίδιος επανέλαβε πως είναι ανοιχτός στην καλόπιστη κριτική, υπενθύμισε, μάλιστα, πως έχει κάνει την αυτοκριτική του ότι πιθανώς κάποια μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα, μολονότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια εισήγηση, όπως είπε, επέκρινε, ωστόσο, τη στάση μέρους της αντιπολίτευσης: «Η στείρα αντιπολίτευση, σαν να επιζητά την καταστροφή για να διεκδικήσει πολιτικό οξυγονό, πραγματικά με ξεπερνά, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες».

Και στο θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το υπουργείο Υγείας, λέγοντας, ουσιαστικά, πως ο Βασίλης Κικίλιας είναι αυτός που δεν έχει ζητήσει επίταξη περισσότερων ιδιωτικών κλινικών. Αρκετοί το σημείωσαν αυτό και το εντάσσουν στο γενικότερο πολιτικό “blame game” που είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψαν το “Βήμα” και η “δημοκρατία”.

Σχετικά Άρθρα