• 28 Νοεμβρίου, 2021

DW: Ο Τσαβούσογλου απείλησε με παραίτηση τον Ερντογάν – Το παρασκήνιο της κρίσης για τους πρέσβεις

 DW: Ο Τσαβούσογλου απείλησε με παραίτηση τον Ερντογάν – Το παρασκήνιο της κρίσης για τους πρέσβεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, ο Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο, όταν ο Ερντογάν έκανε την επίμαχη δήλωση, φέρεται να ζήτησε στον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», είπε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της DW που δεν παραθέτει την πηγή της ενημέρωσής του για το περιστατικό.

Για το θέμα των δέκα πρέσβεων υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), τα οποία προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση αυτή στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς. Ζήτησαν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και στη συνέχεια έγιναν από την προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών επαφές με τις πρεσβείες με το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

Τσελέντης για Πέραμα: Οι αστυνομικοί θα έπρεπε να παρασημοφορηθούν – Επίθεση στους δημοσιογράφους

Οι δέκα δυτικοί πρέσβεις παραμένουν τελικά στην Άγκυρα

Αποσοβήθηκε κατ’ αρχήν η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των δέκα χωρών που μέσω των πρεσβειών τους είχαν τοποθετηθεί για την υπόθεση του φυλακισμένου Οσμάν Καβάλα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε αρχικά ότι ζητούσε να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι και να απελαθούν και οι 10 πρέσβεις, μεταξύ αυτών και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά. Το Υπουργείο Εξωτερικών όμως γνώριζε καλά ότι τα πράγματα δεν θα ήταν και τόσο απλά. Η κατάσταση στις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ μετά την απέλαση του Πρέσβη του Ισραήλ το 2014 δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και όχι μόνο.

Η λύση δόθηκε με ένα μήνυμα που ανήρτησε στο τουίτερ η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά κατά κάποιον τρόπο τις φήμες ότι η ανάρτηση για τον Οσμάν Καβάλα είχε γίνει με προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η νέα αυτή ανάρτηση επισημαίνει ότι, κατόπιν ερωτήσεων που έγιναν για την επίμαχη ανάρτηση της 18ης Οκτωβρίου, τηρείται η συμμόρφωση με το άρθρο 41. του Συμφώνου της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, βάσει του οποίου οι ξένες αντιπροσωπείες δεν εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της φιλοξενούσας χώρας. Συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν έσπευσαν άμεσα να δηλώσουν την ικανοποίηση της Προεδρίας γι’ αυτή την ανάρτηση που ακολούθησαν και οι υπόλοιπες 9 πρεσβείες.

Και τί θα γίνει με την τουρκική οικονομία;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού χαρακτήρισε και πάλι ασέβεια και παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης το αρχικό μήνυμα των 10 πρεσβειών, τόνισε πως με το σημερινό νέο μήνυμα έκαναν πίσω και πως από εδώ και πέρα θα είναι προσεκτικοί. Έτσι φαίνεται πως βρέθηκε ο τρόπος να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση που θα οδηγούσε την Τουρκία σε βαθιά απομόνωση από τη Δύση με ό, τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε κάθε τομέα και όχι μόνο στην οικονομία. Ενδεικτική είναι η σημερινή πορεία της τουρκικής λίρας που μέχρι την ανάρτηση της Αμερικανικής Πρεσβείας υποχωρούσε περίπου 1,5% έναντι του ευρώ και αμέσως μετά επανήλθε στα χθεσινά επίπεδα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως μόλις αποσοβήθηκε μια διπλωματική κρίση λύθηκαν ως δια μαγείας τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.

Παρόμοια κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε περάσει η Άγκυρα με αφορμή τον αμερικανό υπήκοο, πατέρα Μπρόνσον, που αργότερα αποφυλακίστηκε. Το θέμα τώρα είναι αν και πως θα αποκατασταθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς βρίσκονται στο ναδίρ των τελευταίων δεκαετιών, ενώ διαρκώς προστίθενται νέες εστίες τριβής. Χωρίς μάλιστα να είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί σύντομα η πολυπόθητη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν.